Groen & duurzaamheid

Landbouw: Voedselvoorziening op meerdere manieren onder druk

Biddag voor gewas en arbeid. Van oudsher weten we ons op biddag extra afhankelijk van Gods zegen voor een goede oogst. In een wereld met klimaatverandering worden goede oogsten nog minder vanzelfsprekend.

10 March 2021 17:18
beeld iStock
beeld iStock

Bezweet zal de eenzame, Chinese arbeider op de foto nog niet zijn. De oranje ochtend gloed ligt namelijk nog over de karakteristieke rijstterrassen. De tijd dat China alleen rijst verbouwde, ligt al ver achter. Geen ander land ter wereld produceert zoveel granen als China. De opbrengsten staan wereldwijd echter onder druk. Die dalen door de stijgende temperatuur op aarde, becijferden wetenschappers. Alleen al in China loopt die 3 tot 10 procent terug per graad opwarming. Tarwe kan slecht tegen hitte.

In Nederland kan de landbouw dankzij ons gematigde klimaat tegen een stootje. Hoewel iedereen zich de hete en droge zomers van afgelopen jaren nog wel zal heugen. Toen vielen oogsten flink tegen, zoals die van uien en aardappels.

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties concludeerde op basis van al het wetenschappelijke onderzoek dat de hogere CO2-concentratie in de 21e eeuw naar verwachting een negatieve invloed zal hebben op de mondiale voedselzekerheid. Wetenschappers kwamen erachter dat het gehalte aan eiwitten, vitamine B en andere gezonde stoffen in voedselgewassen, zoals rijst, daalt als het CO2-concentratie in de lucht stijgt. In de toekomst moet je dus drie stuks fruit en drie ons groente eten om aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen te komen.

Verder eisen ook de zeespiegelstijging en de toename van overstromingen en droogten hun tol in de landbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer