Kritiek Annan op aanval op Fallujah
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft in een brief felle kritiek geuit op de Amerikaanse aanvallen op Fallujah. Deze stad ten westen van Bagdad wordt volgens de Iraakse premier Allawi spoedig „bevrijd.” Amerikaanse troepen hebben de stad omsingeld en afgegrendeld. Fallujah wordt al geruime tijd vanuit de lucht en met artillerie bestookt.
Bronnen bij de VN in New York meldden vrijdag dat de Verenigde Staten razend zijn over Annans kritiek. Hij stelde in persoonlijke brieven aan de Amerikaanse president Bush, de Britse premier Blair en aan de door de VS geïnstalleerde Allawi dat „het aanhoudende militaire geweld dat de Amerikaanse troepen gebruiken bij de Irakese bevolking de overtuiging versterkt dat hun land door een militaire bezettingsmacht wordt beheerst.”
Een bestorming van Fallujah kan de voor januari geplande verkiezingen in gevaar brengen, zo waarschuwde Annan. De VN hebben als volkerenorganisatie geen commentaar op Annans brieven, omdat hij die niet namens de VN zou hebben geschreven.
Fallajuah wordt al geruime tijd zwaar gebombardeerd en beschoten door de Amerikaanse strijdkrachten. Vrijdag nog voerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vijf beschietingen uit op doelen in de stad. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voor de Amerikanen een groot offensief tegen de stad beginnen. Meer dan 10.000 Amerikaanse soldaten en mariniers hebben posities ingenomen rond de stad.
Op verschillende plekken wordt gevochten. Een Amerikaanse soldaat kwam om het leven bij een raketaanval op een Amerikaanse stelling.
De Iraakse verkiezingen hebben op 27 januari plaats, zo bevestigde de Iraakse vice-president al-Jaafari vrijdag. Hij zei dat de kiescommissie de datum heeft vastgesteld. Hij verwacht dat het kabinet met deze datum instemt.
Allawi zelf kon vrijdag tijdens een bezoek aan de NAVO in Brussel nog geen datum bevestigen. Hij zei wel dat de Baath-partij van de verdreven dictator Saddam Hussein niet mag meedoen aan deze verkiezingen voor een nationale vergadering. Hij tekende aan dat verscheidene leden van de Baath-partij zich wel kandidaat mogen stellen, maar niet onder de vlag van hun groepering.
De nationale vergadering of nationale assemblee die gekozen moet worden, telt 275 zetels. Het gaat om een overgangsparlement dat vooral tot taak zal hebben een grondwet op te stellen en een nieuw kabinet aan te wijzen. Eind 2005 moeten er volgens plan een nieuw parlement en een president worden gekozen.
Allawi betreurde vrijdag in Brussel dat enkele landen hun troepen uit Irak terugtrekken. De premier zei dat naar aanleiding van de besluiten van Nederland en Hongarije om hun missies niet te verlengen. Japan en Polen overwegen hetzelfde.
„Vermindering van de troepen verslechtert de situatie in Irak. Het zal terroristen aanmoedigen. Niemand wil dat”, zei Allawi. „Wij willen dat de multinationale troepenmacht blijft voor, tijdens en na de verkiezingen, totdat onze eigen Iraaks leger sterk genoeg is.”
Op verzoek van de VS en de VN stuurt Georgië extra militairen naar Irak. Dat heeft een woordvoerder van het Georgische ministerie van Defensie vrijdag gemeld. Het ministerie liet zich niet uit over het aantal extra militairen. De Amerikaanse ambassade in de Georgische hoofdstad Tbilisi repte van 850 soldaten. Georgië heeft op dit moment 159 militairen in Irak.
Twee Libanezen die op 26 september in Irak werden ontvoerd zijn woensdag door hun gijzelnemers vrijgelaten nadat het bedrijf waarvoor zij werken losgeld had betaald. Een van de vrijgelaten gijzelaars heeft dat vrijdag gezegd. De nieuwszender Al-Jazeera meldde bovendien de vrijlating van een Nepalees en een Filipijn, die beiden eerder deze week werden ontvoerd.
Een mortiergranaat die gericht was op een politiebureau in de Iraakse stad Muqdadiyah ten noorden van Bagdad heeft donderdag zijn doel gemist en een woonhuis geraakt. Daarbij zijn volgens de politie twee kinderen omgekomen. Hun vader raakte gewond.