Paulus zou kritische opinieleiders niet prijzen
Een jaar geleden was er in de eerste dagen van maart sprake van een handvol nieuwe besmettingen met het coronavirus per dag. Niemand kon zich toen voorstellen dat een jaar later er nog elke dag enkele duizenden nieuwe besmettingen zouden bijkomen. En dat de coronamaatregelen dan nog steeds het gesprek van de dag zouden zijn.
Tussen alle terugblikken van een jaar corona bevindt zich een lijvig rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. De conclusie van de onderzoekers is op het eerste gezicht geruststellend: de doorsnee burger slaat zich goed door de crisis heen. Die conclusie is belangrijk. Wie zijn oor alleen te luisteren legt bij sociale media of verwarring zaaiende politici kan de indruk krijgen dat ons land op omvallen staat, maar daar is geen sprake van.
Er is echter ook een andere kant en die blijft in het SCP-rapport onderbelicht. De onderzoekers baseren zich voor hun conclusie voornamelijk op de cijfers van vorig jaar, vóór half december, toen in Nederland de strengste lockdown tot nu toe van kracht werd. De maatschappelijke gevolgen daarvan zijn niet verwerkt in de cijfers van het SCP-rapport en dus alleen terug te vinden in de toegevoegde beschouwingen.
Vandaar dat SCP-directeur Kim Putters in zijn toelichting een stuk voorzichtiger is. Er is wel degelijk reden tot zorg. Hij waarschuwt de overheid om vooral geen zondebokken aan te wijzen, zoals jongeren die feestjes houden, omdat de spanningen tussen bevolkingsgroepen daardoor zullen toenemen. „Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet”, zegt hij in het AD.
Toch is Putters niet somber. Het overgrote deel van de Nederlanders, meer dan 80 procent, is gezagsgetrouw en vindt dat je je aan de maatregelen moet houden, ook al begrijp je ze niet of al ben je het er niet mee eens. Ook die conclusie wijkt af van het algemene beeld dat media ons voorschotelen over coronademonstraties en complotdenkers: zij maken weliswaar veel lawaai maar vormen een kleine minderheid.
Het SCP heeft in deze studie geen onderscheid gemaakt naar religieuze achtergrond van de ondervraagde Nederlanders. Socioloog Wim Dekker, lector aan de Christelijke Hogeschool Ede, toonde zich dinsdag bezorgd over reformatorische christenen. Hij bespeurt daar meer dan gemiddeld weerstand tegen en wantrouwen rond de maatregelen, onder meer omdat sommige opinieleiders openlijk afstand nemen van het overheidsbeleid.
In dezen prijs ik u niet, zou Paulus ook hiervan zeggen. Zeker, christenen behoren strijdbaar en onverschrokken te zijn als het gaat om de dienst van God en Zijn geboden – laten zij op dat punt geen blad voor de mond nemen. Het gros van de maatregelen staat daar echter los van. Ook dan mogen er vragen gesteld worden of mag er kritiek klinken, maar altijd binnen de kaders van gehoorzaamheid en trouw die een christen verschuldigd is aan de overheid als dienares van God.