Binnenland

Progressieve partijen zien gelijk bevestigd in doorrekeningen CPB

De progressieve partijen zijn blij met de doorrekeningen van hun verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB). Zij zien daarin de bevestiging dat het mogelijk is de economie te laten herstellen van de coronacrisis, de koopkracht te laten stijgen, extra te investeren in met name zorg en onderwijs, en dat allemaal zonder dat de staatsschuld gevaarlijk hoog oploopt.

ANP
1 March 2021 14:59Gewijzigd op 2 March 2021 16:55
Jesse Klaver (GroenLinks). beeld ANP, Phil Nijhuis
Jesse Klaver (GroenLinks). beeld ANP, Phil Nijhuis

In tegenstelling tot bijvoorbeeld VVD en CDA willen D66, GroenLinks, PvdA en SP dat betalen door de lasten van bedrijven fors te verhogen. De PvdA gaat daarin het verst, met een lastenverzwaring van in totaal bijna 42 miljard euro. Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Henk Nijboer vindt dat te verdedigen, gezien de „enorme scheefgroei” die volgens hem de laatste jaren is ontstaan in de verdeling van lasten tussen burgers en bedrijven.

VVD en CDA maakten geen gebruik van de mogelijkheid om een toelichting te geven op de doorrekeningen van hun programma’s door het CPB. Nijboer snapt dat wel, zegt hij. „Ik zou me ook kapot schamen.” De twee grootste regeringspartijen maken volgens hem sociaal gezien de verkeerde keuzes en hun plannen zouden bovendien tot „economische rampspoed” leiden.

Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemt het „veelzeggend” dat VVD en CDA verstek lieten gaan. Het programma van zijn eigen partij „bewijst dat een ambitieus klimaatbeleid, een betere sociale zekerheid en meer banen samengaan”, concludeert hij. Geen partij slaagt erin de CO2-uitstoot zo ver terug te dringen. Die „overshoot” is volgens Klaver nodig om er zeker van te zijn dat de klimaatdoelen worden gehaald.

„D66 laat zien dat het kan”, jubelt ook Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg. Zijn partij behoort volgens het CPB tot de koplopers waar het gaat om het stimuleren van economische groei en het beperkt houden van de werkloosheid. De inkomensongelijkheid neemt flink af door de plannen van de sociaal-liberalen. Ook zij laten de lasten voor bedrijven fors stijgen, terwijl die van huishoudens omlaag gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer