Topman Corendon: KLM misbruikt staatssteun
Reisorganisatie Corendon vindt dat KLM zijn staatssteun misbruikt, aangezien de maatschappij ticketverwerker Airtrade heeft overgenomen. Door middel van die deal wil KLM meer pakketreizen gaan aanbieden. Maar volgens Corendon-topman Steven van der Heijden zou KLM nu helemaal niet van dat soort deals mogen sluiten. „Daar is de staatssteun niet voor bedoeld”, klaagt hij.
Dat KLM zich meer op vakantiegangers wil richten, begrijpt de Corendon-baas wel, aangezien de toeristische markt waarschijnlijk sneller opkrabbelt uit de coronacrisis dan de markt voor zakenreizen. Maar er moet wel een „gelijk speelveld” blijven bestaan, benadrukt Van der Heijden. Corendon, dat alleen gebruik kan maken van de reguliere steunmaatregelen voor bedrijven, is door de crisis nu helemaal niet in staat om miljoenen neer te tellen voor overnames.
Van der Heijden laat zijn advocaten momenteel naar de situatie kijken en weet nog niet of hij stappen gaat ondernemen. In De Telegraaf reageerden maandag meer reisorganisaties verbolgen op de stap van KLM. „Ze vragen overheidssteun, maar gaan tegelijk meer concurreren met de reisbranche die heel zwaar is getroffen. Dat zou de overheid nooit mogen toelaten”, gaf Sunweb-directeur Mattijs ten Brink bijvoorbeeld aan.
KLM benadrukt in een reactie op de ontstane commotie dat met de overheid en banken is afgesproken dat de maatschappij overnames met een maximumbedrag van 15 miljoen euro zelf kan afhandelen. Het is dan aan de maatschappij om de bedrijfseconomische afweging te maken. Volgens KLM zijn bepaalde investeringen noodzakelijk en deze worden gerechtvaardigd door besparingen op andere gebieden.
De maatschappij wil graag een „toonaangevende touroperator” worden in Nederland en België. Hoeveel geld KLM precies investeert in het meerderheidsbelang in Airtrade, is niet naar buiten gebracht. Afgelopen jaar stapte prijsvechter Transavia, eveneens onderdeel van luchtvaartconcern Air France-KLM, ook al in de pakketreizen. Tegelijkertijd wordt KLM hard geraakt door de coronacrisis. Er zijn al duizenden banen geschrapt. De Nederlandse en Franse overheid hebben al miljarden euro’s aan staatssteun beschikbaar gesteld.