FNV gaat onderhandelen
FNV–voorzitter L. de Waal mag van zijn achterban met het kabinet formeel gaan onderhandelen. De Waal zei woensdag na een urendurend beraad met de voorzitters van FNV–bonden nog wel grote geschilpunten te zien tussen het kabinet en de FNV. „Het feit dat we gaan onderhandelen, daaruit mag je niet afleiden dat er garantie op succes is."
De FNV–voorman zei te verwachten dat vrijdag de onderhandelingen met het kabinet kunnen beginnen. Wel stelde hij dat eerst nog overleg met de werkgevers nodig is. „Want die zijn tot nu toe nauwelijks in het spel betrokken geweest." De werkgeversorganisaties VNO–NCW en MKB–Nederland zeiden in een reactie dat zij zich donderdag zullen beraden of het voor hun zin heeft zich aan te sluiten bij de onderhandelingen.
Maandagavond constateerde de achterban van de vakcentrale nog dat het kabinet te weinig bewogen had om formeel overleg te voeren. Daarop heeft de top van de vakbeweging dinsdag vertrouwelijke gesprekken gevoerd met premier Balkenende en de ministers Zalm (Financiën) en De Geus (Sociale Zaken) of er wellicht ruimte is voor meer verzachting van de kabinetsingrepen.
Volgens De Waal hebben de FNV–bonden hem woensdag vervolgens de boodschap gegeven dat hij „nu moet gaan onderhandelen" met het kabinet om de meningsverschillen op een flink aantal punten te overbruggen. Daarbij wees hij op dossiers als de loonontwikkeling, WW, WAO, levensloop, VUT en prepensioen.
Het overleg met de vakbondsvoorzitters werd woensdag diverse malen geschorst. Vooral de bonden die werknemers met zware beroepen vertegenwoordigen, zien moeilijkheden op de dossiers VUT en vroegpensioen. „VUT en prepensioen zijn door hun techniek alleen al hele taaie dossiers en de bonden willen zeker weten dat ze de belangen voor hun leden goed behartigen", stelde een zegsman van de FNV.
Minister De Geus (Sociale Zaken) is blij met de stap van de FNV. De bewindsman streeft er volgens zijn woordvoerder naar „het officiële overleg nog deze week te houden". Dat zal dan naar alle waarschijnlijkheid vrijdag zijn, na terugkeer van premier Balkenende uit Brussel, waar donderdag de Europese top begint.
De werkgevers spraken van een positieve stap in het proces. Een zegsman van VNO–NCW stelde wel dat de werkgevers nog moeten bekijken of hetgeen wat op tafel ligt voldoende basis is voor een formeel overleg. Coördinator sociaal beleid A. van Delft van MKB–Nederland sprak van een „dun lijntje".
Van Delft: „Het kabinet heeft misschien te snel toezeggingen gedaan en de FNV stelt zich in de overwinningsroes steeds meer op als ’rupsje nooit genoeg’. Daarbij wordt vergeten dat wij als werkgevers in veel gevallen toch een deel van de rekening moeten betalen van de gestes van het kabinet. Wij doen pas mee aan een formeel overleg als wij een serieus signaal hebben gekregen van de vakbeweging en het kabinet dat onze punten gelegitimeerd zijn."