Economie

Akkerbouwconcern Cosun kijkt terug op turbulent jaar

Akkerbouwcoöperatie Royal Cosun betaalt zijn negenduizend aangesloten telers een wat hogere prijs voor geleverde suikerbieten. Ondanks een moeilijk teeltjaar 2020 blijft de financiële opbrengst daardoor vrijwel op hetzelfde niveau als het vorige jaar.

Redactie economie
11 February 2021 16:04
Aanvoer van suikerbieten bij een fabriek van Cosun Beet Company, het vroegere Suiker Unie. beeld ANP, Ginopress
Aanvoer van suikerbieten bij een fabriek van Cosun Beet Company, het vroegere Suiker Unie. beeld ANP, Ginopress

Dat blijkt uit cijfers die Cosun donderdag heeft bekendgemaakt. Terwijl de zogeheten basisprijs met 32,50 euro per ton bieten hetzelfde blijft, stijgt de ledentoeslag van 6,50 naar 7,00 euro per ton. Dat geldt voor bieten van zogeheten standaardkwaliteit, met een suikergehalte van 17 procent en een winbaarheidsindex van 91.

De suikerbietentelers kampten in het voorjaar en de zomer met droogte, terwijl de nazomer juist veel neerslag bracht. Daardoor pakte het gemiddelde suikergehalte met 16,1 procent relatief laag uit. De gemiddelde winbaarheid kwam uit op 89,3. Ook dat is een tegenvaller.

Verder verlaagt Cosun de prijs voor zogeheten surplusbieten van 25,00 naar 24,50 euro per ton. Dit zijn bieten die telers boven hun met Cosun overeengekomen quotum hebben geleverd.

Per saldo verdienen de Nederlandse akkerbouwers aan hun suikerbieten gemiddeld 2901 euro per hectare. Dat is nauwelijks minder dan in 2019 (2930 euro) maar duidelijk minder dan voor de afschaffing van de Europese suikerquotering in 2017. In 2013 bedroeg de financiële opbrengst nog bijna 5000 euro per hectare.

De concernomzet van Cosun was in 2020 met 2029 miljoen euro licht lager dan het jaar daarvoor (2049 miljoen). Het nettoresultaat (na uitbetaling van de zogeheten ledentoeslag) steeg van 18 naar 30 miljoen euro.

‘Suikerbietenpoot’ Cosun Beet Company –het vroegere Suiker Unie– boekte een positief resultaat doordat de suikermarkt licht aantrekt. Bovendien is er tijdens de coronapandemie veel vraag naar bio-ethanol voor de productie van desinfectiemiddelen.

Corona

De tweede grote businessgroep van Cosun is aardappelverwerker Aviko. Die had juist flink last van de coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca tijdens de diverse lockdowns. De vraag naar frites zakte volledig in. „In maart stortte onze wereld in”, verwoordde Cosun-topman Albert Markusse donderdag. Aviko heeft het overschot aan aardappelen van de duizend gecontracteerde telers als frites opgeslagen, voor veevoer ingezet, doorverkocht of vergist.

Cosun-dochter Sensus, die de suikervervanger inuline uit cichoreiwortels produceert, profiteert van de groeiende vraag naar gezonde voeding. De oogst van cichorei viel in 2020 echter tegen.

Duynie, dat restproducten uit de akkerbouw tot waarde brengt, en groente- en fruitverwerker SVZ, kijken terug op een redelijk jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer