‘Negatieve spaarrente onwenselijk, maar niet uit te sluiten’
Negatieve rentes voor kleine spaarders zijn „onwenselijk” en „buitengewoon onwaarschijnlijk”, heeft topman Wiebe Draijer van Rabobank laten weten. Maar hij kan niet uitsluiten dat zijn bank de rente die spaarders met een vermogen tot een ton krijgen later nog onder nul moet brengen.
Rabobank heeft het net als andere banken erg moeilijk door de aanhoudend lage rente, omdat het de inkomsten onder druk zet. Dit is een van de redenen dat de bank nu een flinke reorganisatie moet doorvoeren. De coronacrisis verergert het probleem omdat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentetarieven hierdoor waarschijnlijk langer op hun extreem lage niveau moet houden om de economie te stimuleren.
Een klein aantal Rabo-spaarders, met meer dan 2,5 ton op hun rekening, betaalt nu al een beetje rente over het eigen spaargeld. Maar wie tot 100.000 euro aan spaargeld heeft, kan net als bij rivaal ING nog rekenen op 0,01 procent rente-uitkering van de bank.
Deskundigen waarschuwen al langer dat de kans groot is dat banken hun spaarrentes komende tijd verder zullen moeten verlagen. ABN AMRO beloofde in 2019 nog dat die bank de rente voor de kleinste spaarders niet negatief zou maken. Maar inmiddels durft het financiële concern niet meer zulke absolute uitspraken te doen. Volgens een woordvoerder van ABN AMRO zal er iedere keer opnieuw een afweging moeten worden gemaakt.
Dat neemt niet weg dat ook ABN AMRO weinig trek heeft in een dergelijke maatregel. Bij ABN AMRO betalen alleen spaarders met meer dan half miljoen euro momenteel rente over hun centen. Voor kleine spaarders staat de spaarrente er momenteel op nul.
De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de ECB stallen. Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken. Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.