Opinie

Ranglijst onbereikte volken spiegel en aansporing voor westerse christen

Wereldwijd zijn er 3,2 miljard mensen tot wie het goede nieuws van het Evangelie nog niet is doorgedrongen. Op de dinsdag gepubliceerde ranglijst met minst bereikte volken ter wereld staat India op nummer één. Daar kwamen niet minder dan 1,3 miljard mensen niet of nauwelijks in aanraking met Gods Woord.

Hoofdredactie
10 February 2021 14:25
beeld RD
beeld RD

De ranglijst is voor Nederlandse christenen zowel een spiegel als een aansporing. Dat 44 procent van de wereldbevolking niet of nauwelijks met de boodschap van redding en genade in Jezus Christus in aanraking kwam, zou elke christen op zijn minst iets te zeggen moeten hebben. De komst van Gods Koninkrijk ligt hem immers na aan het hart.

Het opstellen van deze ranglijst door zendingsorganisatie GlobalRize, die het Evangelie verspreidt via internet, is een goed initiatief. Het opent de ogen voor de noodzaak van zendingswerk in landen die vaak buiten het blikveld liggen, met name in het Midden-Oosten (waaronder het Arabisch schiereiland) en Azië.

Westerse christenen evangeliseren volgens ds. Marten Visser, directeur van GlobalRize, steeds vaker in hun eigen omgeving. Het is goed en terecht dat zij meer aandacht gaven aan het getuigen in eigen land, maar het zou niet ten koste moeten gaan van een brandend hart voor zendingswerk over de grens. Overigens, ook in Nederland leven zogenoemde onbereikten, volgens de cijfers die de grondslag vormen voor de ranglijst. Deze groep van enkele honderdduizenden bestaat voornamelijk uit mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, veelal uit moslimlanden.

Voor een deel komt de lijst van GlobalRize overeen met de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks naar buiten brengt. Onbereikte volken wonen vaak in landen waar zending verboden is. Dat zou voor christenen, kerkelijke gemeenten en zendingsorganisaties geen voldongen feit moeten zijn, maar juist een aansporing om wegen te vinden hen toch te bereiken.

En dat is niet onmogelijk, zo blijkt uit ervaringen van organisaties die zending via internet tot hun kerntaak hebben. Het Reformatorisch Dagblad publiceerde dinsdag twee getuigenissen die het belang van online-zendingswerk onderstrepen: van imam Kadin die tijdens de coronacrisis een digitale cursus volgde over ”Het leven van Jezus” en de Indiase Rhitwik Choudhyry die via Facebook bij het Evangelie terechtkwam. Zending is nu vooral gericht op versterking en groei van bestaande kerken en van etnische groepen die al grotendeels christelijk zijn, aldus ds. Visser. Juist in landen waar traditioneel zendingswerk moeilijk is, biedt internet kansen.

De lijst is een aansporing voor iedere christen om deze onbereikte volken niet te vergeten. Uit cijfers blijkt dat slechts 0,1 procent van alle christelijke giften wordt besteed aan zending in de 38 landen met minst bereikte mensen. En de lijst is een aansporing tot gebed voor zendingswerk, ook voor onbereikte volken.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer