Economie

Omstreden coronamedicijn levert Gilead 1,9 miljard dollar op

Farmaceut Gilead heeft in de laatste drie maanden van 2020 ruim een kwart meer omzet behaald dankzij hun coronamedicijn remdesivir. In totaal leverde de virusremmer ruim 1,9 miljard dollar aan opbrengsten op in het vierde kwartaal. Die stijging kwam ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om geen gebruik meer te maken van remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn beland.

ANP
5 February 2021 00:58

Remdesivir was een van de eerste geneesmiddelen die in de Verenigde Staten via een spoedprocedure werd goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het wordt onder andere toegediend aan ernstig zieke patiënten met ademhalingsproblemen. De voormalige president Donald Trump van de VS kreeg ook remdesivir toegediend na zijn besmetting met het coronavirus.

De WHO bracht tegen het einde van november een negatief advies over remdesivir uit. Een groep van internationale experts zei geen bewijs te hebben gevonden dat het middel de overlevings- of genezingskansen van Covid-19-patiënten vergroot.

Ondanks dit oordeel wordt het middel nog veel gebruikt. Volgens Gilead krijgt op dit moment de helft van alle coronapatiënten die in Amerikaanse ziekenhuizen worden opgenomen remdesivir, zo staat in de kwartaalupdate van het bedrijf. Tegelijkertijd is het volgens het bedrijf erg onzeker hoe de verkopen van het middel zich in 2021 zullen ontwikkelen, dus doet de beursgenoteerde farmaceut daar geen uitspraken over.

De totale opbrengsten van Gilead stegen in het vierde kwartaal met 26 procent op jaarbasis tot 7,5 miljard dollar. Voor die groei moest het bedrijf het alleen van remdesivir hebben. Andere belangrijke medicijnen van het bedrijf tegen hiv en hepatitis C werden juist minder vaak verkocht, doordat tijdens pandemie veel reguliere zorg werd uitgesteld. Daarnaast verliepen de patenten op andere medicijnen, waardoor het bedrijf niet langer het alleenrecht had om deze te maken.

De winst van het bedrijf daalde 42 procent tot 1,5 miljard dollar. Dat kwam onder andere doordat het belang van Gilead in de Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos veel minder waard was geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer