Economie

Economie VS groeit beter dan verwacht

De economie van de Verenigde Staten groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,7 procent van het bruto nationaal product (bnp). Dit is het definitieve cijfer dat het ministerie van Handel in Washington donderdag bekendmaakte.

Van onze correspondent
29 March 2002 09:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Een groei van 1,7 is beduidend beter dan de eerste correctie van een maand geleden, toen het ministerie uitkwam op 1,4 procent. Het cijfer brengt de groei voor heel 2001 op 1,2 procent. Alleen het derde kwartaal van vorig jaar gaf een inkrimping van de economische activiteit te zien met 1,3 procent van het bnp. Daarmee blijven economen zitten met de theoretische vraag of er sprake is geweest van een recessie, die volgens het boekje pas officieel wordt wanneer de economie twee achtereenvolgende kwartalen een negatieve groei te zien geeft.

De maandelijkse index van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan steeg voor de maand maart tot 95,7, in vergelijking met 90,7 in februari. „Dit is een goed teken, want dat betekent dat de Amerikaanse consument geld durft uitgeven. Aangezien de economie van de VS voor tweederde draait op consumptieve uitgaven, is dat dus een belangrijke factor”, zo meent chef-econoom James Glassman van de bank J. P. Morgan Chase in New York. Consumenten hebben volgens eerdergenoemde index vertrouwen in de economie en in de arbeidsmarkt.

Donderdag maakte het ministerie van Werkgelegenheid echter bekend dat het aantal werklozen (dat wil zeggen het aantal mensen dat werkloosheidsondersteuning aanvraagt) vorige week steeg met 18.000 tot 394.000 voor alle vijftig Amerikaanse staten. „Dat is een verrassende ontwikkeling en duidt erop dat het economisch herstel over de hele linie nog steeds met ups en downs gepaard gaat”, aldus Glassman. Inflatie is voorlopig overigens geen bedreiging voor het economisch herstel. Dat zei Robert Parry, een van de gouverneurs van de centrale Federal Reserve (Fed), donderdag in een interview met de financiële nieuwsdienst Bloomberg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer