Economie

CNV: Verhoudingen verharden zich

De verhoudingen tussen vakbonden en werkgevers verharden. Dat er „iets goed misgaat” in de CAO-onderhandelingen dit jaar bleek donderdag volgens voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV wel uit de acties bij Philips en in de bouwsector.

Redactie economie
29 March 2002 09:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Bij Philips had de grootste staking plaats die ooit door het personeel van het elektronicaconcern is gehouden, volgens de vakbondsvoorman. De bouwvakkers hebben in de Utrechtse Jaarbeurs de grootste werknemersmanifestatie gehouden sinds de WAO-actie op het Haagse Malieveld in 1992, zo stelt hij.

„De werkgevers leunen momenteel alleen maar passief achterover, roepend dat het allemaal economisch slechter gaat en dat de bonden meer moeten matigen in hun looneis”, aldus Terpstra. Als de lonen te veel stijgen, dreigt volgens werkgeversorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW een negatieve loon-prijsspiraal. Bovendien zou het Nederlandse bedrijfsleven door te hoge salarissen zijn internationale concurrentiepositie verliezen.

„Zo eenzijdig ligt het niet”, vindt de CNV-voorman. „Ondernemers moeten ook naar hun eigen functioneren kijken.” Volgens Terpstra functioneert het bedrijfsleven zelf nu onvoldoende. „Nederlandse ondernemers zijn te weinig vernieuwend. Dat blijkt al jaren uit allerlei internationale onderzoeken.”

De gemiddelde stijging van CAO-lonen lijkt tot nu toe uit te komen tussen de 3 en 4 procent. „Gezien de inflatie van plus 4 procent, zitten wij dus helemaal niet onverantwoord hoog”, aldus de vakbondsvoorman.

CAO-coördinator H. van der Kolk van de vakcentrale FNV vindt het te vroeg om conclusies te trekken op basis van de vastgelopen onderhandelingen in de bouw en bij Philips. „Philips heeft het altijd al moeilijk gevonden om overleg te voeren en met de bonden afspraken te maken. Maar met hun opstelling dit jaar hebben zij zich erg in hun eigen vingers gesneden. De werknemers voelen zich bijzonder geschoffeerd door de wijze waarop hun werkgever het spel speelt.”

Van der Kolk gaf aan de ruzie in de bouw „op zich” niet vreemd te vinden. „Wél merkwaardig is, dat het uitgerekend gaat over de urenregeling, die ze net zelf hebben afgesloten en waar ze met hun volle verstand bij zaten.” De CAO-coördinator zei dat er een gerede kans bestaat dat de acties overslaan naar andere sectoren „als dit zo blijft doorgaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer