Economie

MKB wil nieuwe aanpak ziekteverzuim uitstellen

MKB-Nederland vindt het onverantwoord de nieuwe aanpak van zieke werknemers al per 1 januari 2002 in te voeren. Volgens WAO-specialist K. Kuiper zijn er nog te veel onduidelijkheden. „Ondernemers weten niet op tijd waar zij aan toe zijn.”

ANP
7 November 2001 12:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Het wetsvoorstel voor het nieuwe zogenoemde poortwachtersmodel wordt pas eind november door de Eerste Kamer behandeld. Ook de verdere uitwerking van de plannen is volgens MKB-Nederland nog lang niet optimaal.

„Als daar met Kerst pas duidelijkheid over is, weet niemand waar hij aan toe is op 1 januari”, aldus Kuiper dinsdag. Zij vreest dat de kleinere ondernemers de dupe worden bij een invoering op korte termijn, zeker omdat zij hun handen begin volgend jaar ook al vol hebben aan de komst van de euro.

In de nieuwe wet van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken staan veel maatregelen die ervoor moeten zorgen dat werkgevers en werknemers al in het eerste jaar van hun ziekte actie ondernemen om weer aan het werk te komen, zodat zij niet in de WAO belanden. Daar zitten nu bijna een miljoen mensen in.

Vanaf volgend jaar moet bijvoorbeeld na negen maanden een verslag worden ingediend over de pogingen die zijn ondernomen om de zieke weer aan de slag te krijgen. „Maar daarbij wordt meteen al gekeken naar dag één van 2002”, tekent Kuiper aan. En juist dat kan voor de nodige problemen gaan zorgen, omdat de kans groot is dat de werkgever dan nog helemaal niet weet wat er van hem verwacht wordt. „Er is veel te weinig tijd om onze achterban in krap een maand tijd goed voor te lichten.”

Niet genoeg
MKB Nederland vreest dat doordat veel bedrijven niet weten wat zij moeten doen, zij in de ogen van de beoordelaars van de reïntegratieverslagen niet genoeg zullen hebben gedaan. Mocht dat het geval zijn, dan loopt de werkgever het risico dat hij na een jaar ziekte van een medewerker het loon moet blijven doorbetalen.

De pijn zit vooral bij de kleinere en middelgrote ondernemingen, waar vaak geen aparte personeelsafdeling is en waar het doorbetalen van het salaris van een medewerker relatief veel kost. „Bij grote bedrijven speelt dit probleem veel minder”, meent Kuiper.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer