Kabinet en organisaties bundelen krachten tegen zelfmoord
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) trekt met verscheidene maatschappelijke organisaties ten strijde tegen zelfmoord. Ze tekenden woensdag in Den Haag de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025.
Dat meldt 113 Zelfmoordpreventie, de coördinator van de Landelijke Agenda. Wie deelneemt in de Agenda, organisaties uit het onderwijs, de zorg en dergelijke, verplicht zich bijvoorbeeld tot pogingen om het taboe op zelfmoordgedachten weg te nemen, om te leren hoe je reageert op deze gedachten en tot acties in bijvoorbeeld wijken en scholen.
In het najaar werd al bekend dat het kabinet sterker wil inzetten op het voorkomen van zelfmoord door taboes te doorbreken, door campagnes en trainingen die ertoe moeten leiden dat meer mensen, bedrijven en organisaties beter signaleren dat mensen suïcidaal zijn en hoe zij dan het beste kunnen handelen. Voor het pakket aan maatregelen is van 2021 tot 2025 per jaar 4,8 miljoen euro beschikbaar.
Jaarlijks stappen ongeveer 1800 mensen uit het leven, gemiddeld 5 per dag. Van hen is 60 procent „niet in beeld” bij een zorgverlener, maar wel bij anderen, zoals leerkrachten, wijkteams of schuldhulpverleners. Verder doen ongeveer 135 mensen per dag een zelfmoordpoging, van wie er enkele tientallen op de spoedeisende hulp terechtkomen.
Onder de ondertekenaars zijn volgens 113 Zelfmoordpreventie de ggz, COC Nederland, Jeugdzorg Nederland, het Trimbos-Instituut, de VO-Raad, ProRail, het UWV, de VNG en GGD GHOR.
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl