Politiek

Kabinet moet schulden ouders overnemen

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen schulden van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire bij private schuldeisers desnoods over te nemen.

Redactie politiek
27 January 2021 11:15
PVV-fractieleider Geert Wilders. beeld ANP, Bart Maat
PVV-fractieleider Geert Wilders. beeld ANP, Bart Maat

Een motie daarover van PVV-leider Geert Wilders haalde dinsdag een nipte meerderheid. De voltallige oppositie en de CU steunden het voorstel. VVD, CDA en D66 zijn tegen.

Staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen en Douane) beloofde in december vorig jaar dat alle getroffen ouders kunnen rekenen op ten minste 30.000 euro compensatie. Een groot deel van de ouders kampt echter met schulden die mede zijn ontstaan door het handelen van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire.

Van Huffelen schreef vorige week aan de Kamer dat „onder normale omstandigheden mensen een ontvangen geldbedrag moeten gebruiken om hun schulden af te betalen. In deze uitzonderlijke situatie, waarin de ouders zijn geraakt door een collectief falen van alle staatsmachten, vindt het kabinet dat ouders een schone lei verdienen. Ouders moeten zonder schulden en met geld uit de compensatie een nieuwe start kunnen verwezenlijken.”

Om te voorkomen dat de 30.000 euro compensatie verdwijnt in de zakken van schuldeisers, heeft het kabinet vorige week alle schulden van gedupeerde ouders bij de Belastingdienst kwijtgescholden.

Ook andere overheidsinstanties waaronder het UWV, DUO, het Centraal Administratiekantoor (CAK) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) schrapten de schulden van getroffen ouders.

Er is echter nog geen oplossing voor de schulden van gedupeerde ouders bij private schuldeisers en schulden bij familie en vrienden. De staatssecretaris riep private schuldeisers eerder op schulden van gedupeerde ouders te schrappen en is hierover met private schuldeisers in gesprek.

Rechtsstaat

De Kamer heeft op initiatief van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de regering opgeroepen een staatscommissie in te stellen die het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat moet onderzoeken.

Ook de Europese Commissie voor Democratie door Recht krijgt van de Kamer de opdracht om advies uit te brengen over de rechtsbescherming van burgers in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer