Roosters politie zijn een puzzel
De roosters van de politie zijn momenteel vanwege de rellen in het hele land een flinke puzzel. Volgens een woordvoerster van de korpsleiding is het een uitdaging om de mensen zo effectief mogelijk in te zetten. Het is echter nog niet zo dat alle verloven zijn ingetrokken, al wordt er wel een extra beroep gedaan op agenten.
Politiechef Willem Woelders zei maandag al dat het uiterste van de politie wordt gevraagd. Hij waarschuwde ook voor langere aanrijtijden van de ME, omdat de rellen in het hele land plaatsvinden. Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch zei eerder dinsdag al dat zijn stad dit heeft ervaren toen groepen jongeren maandagavond plunderend en vernielend door de stad trokken. „De snelheid waarmee de groep zich bewoog richting de binnenstad rijmde niet met de opkomstmogelijkheid van de ME. Dat heeft ook te maken met de druk op de politie vanwege onrust op andere plekken.”
Hoewel elke regionale eenheid een eigen ME heeft, variëren die wel in grootte en moet dus volgens de woordvoerster worden gekeken waar de meeste inzet nodig is. De burgemeester beslist in eerste instantie over inzet van de ME. In overleg met de zogeheten Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSBGO) van de politie wordt gekeken waar extra mankracht nodig is. „Keuzes worden gemaakt op basis van informatie, intensiteit van de situatie, wat er staat aan eenheden en of er alternatieven zijn”, aldus de woordvoerster. „We evalueren en bepalen op basis daarvan of er meer of minder eenheden paraat moeten zijn.”
Agenten doen het werk voor de mobiele eenheid er als neventaak bij. Ze krijgen hiervoor een speciale opleiding van vier weken bij de Politieacademie. Binnen de ME bestaan meerdere specialistische onderdelen, zoals de Aanhoudingseenheid (AE). Ook doen politieruiters en de hondenbrigade soms mee aan ME-acties en in speciale gevallen worden traangasschutters, hoogwerkers, shovels, gepantserde rupsvoertuigen, hondengeleiders en waterkanonnen ingezet.