Binnenland

Raad van State stelt Cheider in het gelijk

Het Cheider in Amsterdam heeft de opgelegde korting op de overheidsfinanciering opnieuw met succes aangevochten. Donderdag stelde de Raad van State de orthodox-Joodse school in het gelijk.

L. Vogelaar
21 January 2021 20:45Gewijzigd op 21 January 2021 21:20
Demissionair minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. beeld ANP, Bart Maat
Demissionair minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. beeld ANP, Bart Maat

Onderwijsminister Slob legde de Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider met ingang van 1 september 2020 een korting van 15 procent voor drie maanden op omdat de school niet voldaan zou hebben aan drie herstelopdrachten die de onderwijsinspectie in mei oplegde. Per maand hield het ministerie ruim 21.000 euro in. Op 30 november werd het besluit herhaald omdat twee van de drie herstelopdrachten volgens het ministerie nog niet waren uitgevoerd: opnieuw drie maanden korting.

Volgens de inspectie moet de school in Amsterdam-Zuid ervoor zorgen dat een aantal kerndoelen in de lessen volledig aan bod komen, terwijl dat nu niet gebeurt. Het betreft kerndoelen over geestelijke stromingen, biologie, sociale veiligheid en respect voor andere levensovertuigingen. Binnen de eigen school moest het Cheider de sociale veiligheid van haar leerlingen beter waarborgen.

De Raad van State heeft geen uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van deze eisen, maar stelt vast dat het schoolbestuur voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de bedrijfsvoering van de school door de financiële korting in gevaar komt. Dat Cheider door de besluiten van 1 september en 30 november in een financiële noodsituatie terechtkomt, wordt door de minister ook niet betwist, constateert de rechter.

Het belang van de school, die wil voorkomen dat er een onomkeerbare situatie ontstaat doordat haar continuïteit in gevaar komt door het wegvallen van de benodigde bekostiging, weegt voor de rechter zwaarder dan het belang van de minister om met de korting een gedragsverandering af te dwingen. Daarom moet het ingehouden geld alsnog worden uitgekeerd, terwijl het ministerie ook de kosten van de rechtszaak moet betalen.

Seksualiteit

Minister Slob kondigde de mogelijke financiële sancties aan tijdens een debat in de Tweede Kamer op 1 juli. Hij noemde de wijze waarop de school de opdrachten van de inspectie had uitgevoerd „onbevredigend” en het tempo te laag. D66 suggereerde vervolgens dat het schoolbestuur weg moet en de SP opperde het stopzetten van de overheidsbekostiging.

Volgens het schoolbestuur waren op dat moment van de elf herstelopdrachten 10,5 correct en tijdig uitgevoerd. „Over de overgebleven halve opdracht loopt een principiële discussie. Die gaat over de vraag hoe je onderwijs geeft over seksualiteit.”

Bestuursvoorzitter Loonstein reageerde donderdagavond verheugd op de uitspraak van de Raad van State. Over de aanleiding blijft de school met het ministerie van mening verschillen: „Wij menen aangetoond te hebben dat we wel degelijk voldoen aan de kerndoelen seksualiteit. Alleen conform onze identiteit. Dus ”kop” is bij ons ”hoofd” en poten noemen wij benen. En sommige plaatjes gaan wat ons betreft te ver. Dat is niet in strijd met de kerndoelen. Overigens bleek tijdens de zitting dat wij de enige school in Nederland zijn die vanwege het –volgens de inspectie– niet voldoen aan de kerndoelen financieel gekort is.”

Ophef

Voorjaar 2020 maakte het Cheider ook al met succes bezwaar tegen korting op de financiering waarmee het ministerie wijzigingen probeerde af te dwingen.

In december 2019 ontstond ophef over een bezoek dat vier inspecteurs onaangekondigd aan de school in Amsterdam-Buitenveldert brachten om onderzoek te doen naar het burgerschapsonderwijs. Ouders van meerdere leerlingen verklaarden dat er intieme vragen waren gesteld. De inspectie ontkende dat, zo bleek uit antwoorden van minister Slob op Kamervragen van CDA, CU en SGP. Overigens stoorden meer scholen zich aan deze inspectiebezoeken en aan het feit dat een deel ervan onaangekondigd werd afgelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer