Veel onduidelijkheid over KLM, nog geen vluchten uit schema
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft formeel nog geen vluchten uit het schema gehaald als gevolg van de strengere coronamaatregelen die per zaterdag ingaan. Dit omdat de Tweede Kamer nog over de kwestie debatteert. De maatschappij waarschuwde al wel dat door het instellen van een verplichte coronatest voor reizigers en bemanning vanaf vrijdag nagenoeg geen vluchten door kunnen gaan. Langeafstandsvluchten, waaronder vrachtvluchten worden dan zeker niet uitgevoerd. Ondernemers willen duidelijkheid.
Als ook vliegend personeel verplicht een sneltest moet ondergaan, loopt de luchtvaartmaatschappij het risico dat werknemers moeten achterblijven. KLM heeft al aangegeven crews niet in het buitenland achter te zullen laten uit het oogpunt van goed werkgeverschap. Het personeel van KLM zelf pleit ook voor een uitzonderingspositie omdat het anders weleens helemaal einde oefening kan zijn voor KLM.
Ondertussen willen ook ondernemers die dagelijks goederen verzenden via luchtvracht snel weten waar ze aan toe zijn. Ondernemersvereniging evofenedex maakt zich grote zorgen. De organisatie wijst erop dat bij de aankondiging van de maatregelen door premier Rutte juist werd aangegeven dat vrachtvluchten een uitzondering hebben op de ingestelde vliegverboden naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
Vrachtvluchten spelen volgens evofenedex een cruciale rol in de verzending van medische en urgente goederen, zoals ook de Covid-19-vaccins. Bovendien ondersteunen vrachtvluchten de exportkansen van Nederlandse bedrijven en is het een belangrijke aanjager van economisch herstel.
Transport en Logistiek Nederland stelt dat het staken van de vrachtvluchten dramatische gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie maar ook voor de levering van vaccins. De snelle en betrouwbare luchtvrachtketen is voor veel bedrijven met een internationale leveringsketen de laatste maanden onmisbaar gebleken, aldus TLN.
Schiphol-baas Dick Benschop pleitte eerder voor praktische oplossingen zodat vrachtvervoer en noodzakelijke reizen naar toegestane bestemmingen mogelijk blijven. KLM voert nu wekelijks ongeveer 270 vluchten uit, waar ook vrachtvluchten voor medische goederen deel van uitmaken. Die zijn door de strenge maatregelen praktisch niet meer haalbaar, net als repatriëringsvluchten.
Momenteel vindt er overleg plaats tussen partijen over op welke wijze vrachtvluchten kunnen worden uitgevoerd terwijl tegelijkertijd voldaan wordt aan de aanvullende maatregelen.