Aanleg gaspijp Nord Stream 2 mag doorgaan in Duitse wateren
De aanleg van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland mag onmiddellijk weer verdergaan in Duitse wateren. Daarvoor heeft het Duitse Federale Maritieme en Hydrografische Agentschap (BSH) toestemming gegeven. De vorige vergunning was eind mei verlopen.
De pijpleiding is al voor het grootste deel klaar, maar er is nog steeds veel gesteggel over. De werkzaamheden op het Deense eiland Bornholm hebben zelfs zo’n jaar stilgelegen nadat de Zwitserse eigenaar van twee bouwschepen het werk had neergelegd onder de Amerikaanse druk. Onlangs werden bepaalde bouwwerkzaamheden wel al hervat.
De Verenigde Staten zijn tegen de pijpleiding, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. Washington dreigt ook voortdurend met sancties voor ondernemingen die meewerken aan de aanleg. Bij Nord Stream 2 zijn veel bedrijven betrokken, onder meer olie- en gasconcern Shell.
Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld. Tegen het besluit van de BSH kan nog beroep worden aangetekend, bijvoorbeeld door milieugroeperingen.