Kritiek op pleidooi voor euthanasie in EKD
Enkele theologen uit de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) pleiten ervoor euthanasie mogelijk te maken in diaconale kerkelijke inrichtingen. In kerk en politiek leidt deze gedachte tot kritiek. CDU-politicus Alexander Krauss vraagt om het aftreden van Ulrich Lilie, voorzitter van Diakonie Deutschland.
Het pleidooi dat Lilie maandag deed in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, samen met de theologen Reiner Anselm en Isolde Karle, druist in tegen de opvattingen van zowel het bestuur van de EKD als de rooms-katholieke bisschoppenconferentie in Duitsland. In het opiniestuk stelt het drietal dat kerkelijke instellingen de best mogelijke palliatieve zorg moeten bieden. Tegelijkertijd zouden deze instellingen niet het recht hebben hulp te weigeren als iemand zijn of haar leven wil beëindigen met behulp van een arts.
Bankroetverklaring
Alexander Krauss en Hermann Gröhe, die namens de christendemocratische regeringspartij CDU lid zijn van de Duitse Bondsdag, reageerden deze week uiterst kritisch tegenover de Evangelische Pressedienst (EPD). Krauss vindt dat Ulrich Lilie, voorzitter van de diaconale tak van de EKD, moet opstappen. De stellingname van Lilie is „een bankroetverklaring”, aldus Krauss.
Het constitutioneel hof in Karlsruhe verklaarde vorig jaar een verbod op hulp bij ‘professionele’ euthanasie nietig. Die uitspraak betekent volgens Gröhe echter niet dat dergelijke hulp in diaconale instellingen moet worden aangeboden. Gröhe is binnen de CDU-fractie gezant voor kerken en religieuze gemeenschappen en hij maakte van 1997 tot 2009 deel uit van het bestuur van de EKD.
Een woordvoerder van deze kerk heeft tegenover Duitse media laten weten dat er geen sprake is van een veranderd standpunt. De EKD wijst stervenshulp af, net zoals de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland dat doet.
Begeleiden
Krauss vindt dat de diaconie er alles aan moet doen om mensen te begeleiden als hun levenseinde nadert. De mogelijkheid tot hulp bij euthanasie zet deze mensen volgens Krauss onder druk „om toch eindelijk van het leven te scheiden.”
Hans-Joachim Lenke spreekt zich namens de Diakonie in Nedersaksen uit tegen het liberale standpunt van Lilie. Wel wijst hij erop dat de uitspraak van het constitutioneel hof de diaconale instellingen voor een ethisch dilemma plaatst. De voorzitter van Diakonie Hessen, Carsten Tag, steunt het liberale pleidooi wel.