Buitenland

Diagnose Arafat pas over enkele dagen

De ernstig zieke Palestijnse leider Yasser Arafat is vrijdagmiddag aangekomen in een militair hospitaal in de buurt van Parijs. Franse artsen, onder wie hematologen, hebben Arafat inmiddels al onderzocht. Het zal enkele dagen duren voordat een diagnose zal kunnen worden gesteld, zei Leila Shahid, de Palestijnse gezant in Parijs.

ANP/AP
29 October 2004 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Vrijdagmorgen vroeg was de zieke Arafat vanuit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever per helikopter naar de Jordaanse hoofdstad Amman gevlogen. Daar stond een Frans presidentieel vliegtuig klaar om hem naar Parijs te brengen.

Sinds de gezondheidstoestand van de 75-jarige Arafat woensdagavond plotseling sterk verslechterde, hebben diverse artsen hem in zijn hoofdkwartier onderzocht. Zij constateerden een bloedafwijking en adviseerden opname in een ziekenhuis in het buitenland voor verder onderzoek en behandeling.

De gezant in Frankrijk, Leila Shahid, zei dat de Palestijnse premier Ahmed Qurei de Franse consul in Jeruzalem heeft gevraagd Arafat voor medische behandeling te ontvangen. President Jacques Chirac had daarop persoonlijk laten weten dat de Palestijnse leider welkom was. Frankrijk heeft altijd een hechte band gehad met Arafat en beschouwt hem als een sleutel voor vrede in het Midden-Oosten.

Arafat ligt in het militair hospitaal Percy, dat is gespecialiseerd in bloedziekten en kanker. Volgens het Franse ministerie van Defensie is Percy het best toegerust voor de behandeling van Arafat, die mogelijk leukemie heeft. Het toch al strengbewaakte ziekenhuis heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de komst van de Palestijnse president. Kamers voor vips zijn er volgens geneesheer-directeur Christian Estripeau van Percy echter niet.

Zolang Arafat in Frankrijk verblijft, is de macht overgedragen aan premier Ahmed Qurei en diens voorganger Mahmud Abbas. Die machtsoverdracht geldt totdat Arafat terugkeert of overlijdt, zo maakten Palestijnse functionarissen vrijdag bekend. Qurei heeft de dagelijkse leiding van de Palestijnse Autoriteit, terwijl Abbas zich bezighoudt met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die verantwoordelijk is voor onderhandelingen met Israël.

Voorzover bekend heeft Arafat zelf geen waarnemer of opvolger aangewezen. Volgens de Palestijnse grondwet wordt de president na diens overlijden vervangen door de parlementsvoorzitter voor maximaal zestig dagen. In die periode moeten er verkiezingen worden gehouden.

Arafat wilde pas vertrekken nadat de Israëlische regering had beloofd dat hij naar Ramallah mag terugkeren. Tot dan toe had Israël steeds gezegd dat als Arafat zijn hoofdkwartier zou verlaten, zijn veilige terugkeer niet was gegarandeerd. Sommige Palestijnen hebben geen vertrouwen in de belofte van Jeruzalem, dat Arafat geen strobreed in de weg zal worden gelegd. Volgens hen biedt de behandeling van Arafat in Parijs de Israëlische regering een uitgelezen kans zich van haar aartsvijand te ontdoen.

Israëlische media meldden dat de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken niet achter de belofte van de Israëlische regering staan. De meeste Israëlische functionarissen beschouwen Arafat echter als een terminale patiënt en denken dat zijn terugkeer nooit aan de orde zal komen. Veel Israëliërs, volgens een enquête onder de bevolking 47 procent, hopen daarop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer