Medicijnhulp voor arme landen
Europese fabrikanten mogen merkloze geneesmiddelen verkopen aan arme landen.
Dat heeft de Europese Commissie vrijdag voorgesteld aan de EU-landen. Landen kunnen dan speciale exportvergunningen uitgeven. Voorwaarde is wel dat de goedkope medicijnen niet via een omweg in Europa terugkomen. Dat zou de belangen van de fabrikanten te veel schaden: dezelfde medicijnen worden hier namelijk duurder verkocht.
Het gaat om geneesmiddelen tegen aids, malaria, tuberculose en allerlei andere ziekten. De export van goedkope merkloze medicijnen past in een akkoord van de wereldhandelsorganisatie WTO. Die besloot eind augustus dat zulke medicijnenhulp niet strijdig is met belangen van patenthouders van medicijnen. De VS en de Amerikaanse farmacie-industrie hadden zich er lang tegen verzet.
Europees commissaris Bolkestein staat achter het voorstel. „Het WTO-besluit en ons plan kunnen levens helpen redden in de landen die betaalbare geneesmiddelen nodig hebben. Dit schaadt gelukkig het patentsysteem niet, want dat is een van de drijvende krachten voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.”