live

Kabinet hoopt basisscholen op 25 januari te heropenen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie11 January 2021 06:54

Advertentie

Kleine reisspecialisten: voucherfonds lost problemen niet op

Kleinere, gespecialiseerde reisorganisaties vrezen „wéér” overgeslagen te worden bij de in de maak zijnde extra coronasteunmaatregelen van het kabinet. Volgens de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) komen ondernemers in de reisbranche nu nauwelijks in aanmerking voor de TVL en Tozo-regelingen of inkoopcompensatie. En dan moeten reisorganisaties binnenkort waarschijnlijk ook nog veel consumenten gaan terugbetalen, omdat zij vorig jaar een voucher hebben gekregen voor een niet uitgevoerde vakantie.

„Dat geld is er niet. Dat is immers grotendeels betaald aan accommodaties en transport op de reisbestemming. En die geven dat niet terug aan de reisondernemer”, stelt de VvKR. Om dit soort problemen voor te zijn is er een speciaal voucherfonds in het leven geroepen. Maar volgens de vereniging lost dat fonds het probleem niet op. „Dat is een lening. Lenen zonder uitzicht op inkomen om de lening af te lossen duwt ondernemers verder in de problemen.”

Omdat de meeste reisondernemers eenmanszaken zijn, vreest de VvKR dat ondernemers ook persoonlijk in de financiële problemen zullen komen. „Na de verkoop van het huis wachten de schuldsanering en de voedselbank”, aldus de organisatie waarbij circa vierhonderd aanbieders van pakketreizen en andere reisspecialisten zijn aangesloten.

Meer branches hebben de indruk dat ze nog buiten de boot vallen bij de steunmaatregelen. Volgens de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten Anbos zouden negen op de tien schoonheidsspecialisten geen aanspraak kunnen maken op de aangescherpte Tozo-regeling, de inkomenssteun voor zzp’ers. Het overgrote deel grijpt naast de steun omdat het inkomen van de partner wordt meegeteld. Zzp’ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner hebben geen recht meer op financiële steun. Anbos drong om deze reden eerder al aan op extra overheidshulp voor de eigen beroepsgroep.

Boa-bond wil hogere coronaboetes en strengere straffen

Vakbond BOA ACP wil hogere boetes en strengere straffen als coronamaatregelen worden overtreden. Dat zegt voorzitter van de bond Richard Gerrits maandagavond in NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. De bond vindt dat de straffen op het niet naleven van de coronaregels momenteel te laag zijn.

„De boetes voor het overtreden van de coronaregels moeten naar duizend euro. Dan maak je het verschil. In omliggende landen is dat ook het geval”, aldus Gerrits. De voorzitter spreekt van „rotte appels”, die hard aangepakt moeten worden. Coronaboetes zijn op dit moment 95 euro.

De voorzitter van de boa-bond reageerde ook op het Eindhovense restaurant, dat afgelopen weekend de deuren opende en ervan afkwam met een waarschuwing. „Die moet natuurlijk ook een veel hogere boete krijgen en als die gebruik heeft gemaakt van een financiële regeling, moet die worden teruggevorderd”, zei Gerrits. De zaak liet klanten binnen eten, en hield zich niet aan de mondkapjesplicht.

Hans Biesheuvel, van Ondernemend Nederland is het niet met Gerrits eens. „Ondernemers moeten zich aan de wet houden, maar het water staat sommigen niet aan, maar zelfs óver de lippen. Als je niets meer te verliezen hebt, dan grijp je naar dit soort noodmaatregelen”, aldus Biesheuvel.

Eerste Moderna-vaccins ook in buurlanden gearriveerd

De eerste doses van het coronavaccin van Moderna zijn maandag ook in buurlanden aangekomen. In tegenstelling tot Nederland is de plek waar de vaccins bewaard worden uit veiligheidsoverwegingen geheim.

In Duitsland arriveerden 60.000 doses van het Moderna-vaccin, dat vorig week door de Europese Unie werd goedgekeurd voor gebruik. De vaccins worden dinsdag verspreid over de 16 deelstaten van de bondsrepubliek. Duitsland verwacht dit jaar ongeveer 50 miljoen doses van Moderna. Tegen het einde van het eerste kwartaal moeten er daarvan al zo’n 2 miljoen geleverd zijn. Volksgezondheidsminister Jens Spahn heeft aangegeven dat mensen niet mogen kiezen welk vaccin ze krijgen toegediend. Behalve Moderna is in de EU ook het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd.

In België zijn eveneens de eerste vaccins geleverd. Hoeveel het er zijn en waar ze liggen opgeslagen, wordt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) geen mededeling over gedaan. In Luxemburg kwamen maandagmorgen 1200 doses aan. Ook Frankrijk verwacht de eerste lading van Moderna maandag. Daar gaat het om 50.000 doses.

In Nederland kwam aan het einde van middag de eerste lading aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Vanuit het gespecialiseerde bedrijf in Brabant worden de vaccins verder verspreid over het land. Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld. In het eerste kwartaal worden naar verwachting circa 400.000 doses geleverd.

Van het vaccin van Moderna heeft de EU er 160 miljoen gekocht. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande over een extra bestelling.

Joe Biden heeft tweede dosis coronavaccin binnen

Joe Biden heeft maandag zijn tweede inenting van het vaccin van het Amerikaanse-Duitse Pfizer/BioNTech toegediend gekregen. De aanstaande president (78) van Amerika kreeg de eerste dosis op 21 december, ook in een ziekenhuis in Newark in de staat Delaware waar hij woont.

De Democraat Biden heeft de strijd tegen de coronapandemie tot hoogste prioriteit uitgeroepen. Hij zei maandag dat het eerst nog slechter wordt voordat er verbetering in de situatie komt. In de Verenigde Staten zijn bijna 375.000 mensen overleden als gevolg van het coronavirus en er komen dagelijks duizenden slachtoffers bij.

Econoom: verlenging lockdown brengt economie grote schade toe

Een verlenging van de lockdown brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Dit heeft hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam gezegd in een interview met Het Parool. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe aanpak.

“De gevolgen van de huidige lockdown waren al erg negatief”, zegt Jacobs tegen de krant. “Verlengen vergroot de problemen alleen maar. Hoe langer de maatregelen duren, des te groter de economische schade wordt.” De econoom spreekt van “jojobeleid”. “Als het goed gaat in de zorg, verminderen we de maatregelen, gaat het slecht, dan knellen we economie en samenleving weer af. Dat is het slechtste van alle werelden.”

Volgens hem heeft het kabinet geen duidelijke coronastrategie, anders dan het controleren van problemen in ziekenhuizen. “In de politiek is een steeds exclusievere focus op de zorg ontstaan. Het kabinet lijkt zich vooral bezig te houden met logistieke kwesties - mondkapjes, testen, ic-capaciteit, vaccins - maar inhoudelijke afwegingen over de gevolgen van het coronabeleid worden niet gemaakt”, is de indruk van de econoom.

In het interview wijst de hoogleraar er ook op dat het stilleggen van de economie steeds minder goed werkt. “Het aantal besmettingen gaat niet significant omlaag terwijl deze lockdown strenger is dan tijdens de eerste piek. We zitten lang niet op belasting van de zorg zoals toen. Op de ic’s is de bezetting ongeveer 60 procent.”

Een betere strategie in zijn ogen is om kwetsbaren die grotere kans hebben om ziek te worden, meer te beschermen en niet-kwetsbaren meer vrijheid te gunnen en zo immuniteit op te bouwen. “Stel winkels een paar uur exclusief open voor kwetsbaren. Of maak huisvesting elders mogelijk voor mensen die kleinbehuisd zijn en geïnfecteerd zijn geraakt, zodat ze niet hun hele gezin besmetten”, oppert Jacobs tegen Het Parool. “Waarom niet met sneltesten scholen, restaurants en theaters openen? Dan kunnen we de samenleving veel sneller herstarten, met beperkte risico’s op de volksgezondheid.”

Eerste vaccinatiedag op nieuwe priklocaties goed verlopen

De eerste vaccinatiedag op de priklocaties in Den Haag, Amsterdam en Assen is goed verlopen. Maandag konden zorgmedewerkers uit verpleeghuizen in die regio’s zich laten inenten tegen het coronavirus. Per locatie zijn gedurende de dag ongeveer driehonderd personen ingeënt.

Amsterdam beet om 08.00 uur het spits af. Volgens een woordvoerster waren er geen problemen. In de regio Amsterdam-Amstelland krijgen in totaal zo’n 30.000 medewerkers uit verpleeg- en ziekenhuizen een prik tegen corona. De GGD is hier zeven dagen per week mee bezig, van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Ook in Drenthe verliep alles volgens plan. “Het ging precies zoals we hadden verwacht. Het is bijzonder goed verlopen en we zijn tevreden”, laat GGD Drenthe weten. In Assen werd om 09.00 uur de eerste prik gezet. Het vaccineren in deze regio gebeurt op de priklocatie naast het TT Circuit in Assen.

Ook bij GGD Haaglanden waren geen problemen. Op de priklocatie bij het stadion van voetbalclub ADO werd om 10.00 uur de eerste zorgmedewerker gevaccineerd.

Vorige week begon het vaccineren van zorgmedewerkers uit verpleeghuizen in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Ook ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken, worden sinds vorige week gevaccineerd. Inmiddels hebben al meer dan 31.000 verpleegkundigen en artsen een eerste prik gekregen.

Gezondheidsraad: geef coronavaccin Moderna aan ouderen

Ouderen moeten als eersten en zo snel mogelijk het nieuwe coronavaccin van Moderna toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de raad kan de druk op de zorg worden verminderd als de vaccinatie begint „bij de oudste leeftijdsgroepen” en daarna bij andere 60-plussers.

Mensen van zestig jaar en ouder lopen het grootste risico om ernstig ziek te worden, of zelfs te overlijden, wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Het middel van Moderna werkt goed bij deze groep.

Ernst Kuipers: code zwart voorlopig niet aan de orde

Ziekenhuizen hoeven voorlopig niet te kiezen welke patiënten ze nog opnemen en wie niet. Het aantal opgenomen coronapatiënten is aan het dalen en blijft voorlopig ook dalen, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Eind januari liggen waarschijnlijk ongeveer 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, tegen ruim 2600 nu en bijna 2900 vorige week.

Rond de jaarwisseling behandelden de ziekenhuizen veel opgenomen patiënten. Bovendien waren er veel positieve tests, ook al waren de lockdownmaatregelen toen al twee weken van kracht. „Dan moet je je voorbereiden op waar het naartoe gaat. Bij inroostering wil je een week vooruitkijken. Dan moet je rekening houden met verdere stijging”, legt Kuipers uit. Intensivist Diederik Gommers waarschuwde toen dat ziekenhuizen eind januari zouden moeten kiezen welke patiënten nog de moeite waard zijn om te behandelen. Dat wordt code zwart genoemd.

Na die waarschuwingen begon het aantal besmettingen te dalen, en sinds ongeveer een week daalt ook de bezetting in de ziekenhuizen, ondanks een kleine opleving op maandag. Kuipers: „Met de huidige ontwikkelingen komen we niet in de buurt van zo’n situatie. Dat kan wel veranderen als de Britse variant zich meer verspreidt.”

ANP-427010813.jpg
Kuipers. beeld ANP

Ondanks de daling blijft de druk op de ziekenhuizen namelijk hoog, waarschuwt Kuipers. Er is weinig ruimte om een nieuwe golf patiënten op te vangen, en voorlopig is dus ook weinig ruimte om de lockdown te versoepelen. „We hebben drie keer een cruciaal moment gehad: half maart, half oktober en half december. Telkens zat er toen een knik omhoog in de bezetting. Half maart lagen honderd coronapatiënten op de intensive cares en stegen we tot ongekende hoogtes. Half oktober waren het er 300 en half december 500. Nu liggen 700 coronapatiënten op de ic’s. Je kunt je niet een ombuiging van de curve veroorloven.”

Bovendien zitten de coronacijfers ver boven het niveau waarop überhaupt de alarmbellen afgaan. Dat is de zogeheten signaalwaarde van de overheid, die na de eerste golf was ingesteld. Die grens wordt overschreden wanneer er 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners zijn. Dat komt neer op ongeveer 1200 positieve tests per etmaal. De laatste tijd zijn er gemiddeld meer dan 7000 nieuwe gevallen per dag. Ook de ziekenhuisopnames spelen mee. Het alarmniveau staat op 40 ziekenhuisopnames per dag, maar al sinds september zijn er meer dan 100 opnames per dag. Ook intensive cares zitten nog ver boven de grens van 10 opnames per dag.

Ziekenhuizen bereid te helpen bij vaccinatie

Ziekenhuizen zijn bereid om te helpen bij het vaccineren van grote groepen mensen, wanneer de huidige vaccinatierondes achter de rug zijn en meer mensen in aanmerking komen voor een prik. „Als er een moment komt waarbij we kunnen helpen, zijn we daar zeker toe bereid. Maar die vraag is nog niet gekomen”, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De vaccinatie is in Nederland begonnen met verpleeghuismedewerkers, artsen en verpleegkundigen van coronavleugels en intensive cares, en met ambulancepersoneel. Later komen ouderen en mensen met bestaande gezondheidsklachten aan de beurt, gevolgd door de rest van de bevolking.

De ziekenhuizen zelf kunnen meer medewerkers vaccineren dan eerder was verwacht. Ze hadden voldoende vaccin gekregen om ongeveer 33.000 mensen mee in te enten. Het blijkt echter mogelijk om meer uit een flesje te halen, met de inhoud van elk flacon kunnen niet vijf maar zes mensen worden gevaccineerd. Daardoor is er genoeg vaccin om 39.000 ziekenhuismedewerkers te vaccineren. Ziekenhuizen kunnen dan niet alleen hun vaste medewerkers op corona-afdelingen en ic’s inenten, maar ook de mensen die daar af en toe bijspringen.

Inmiddels hebben al meer dan 31.000 verpleegkundigen en artsen een eerste prik gekregen. Kuipers verwacht dat de 39.000e vaccinatie eind deze week wordt toegediend. Daarna moeten de ziekenhuizen wachten op een nieuwe voorraad.
Kuipers benadrukt dat de vaccinaties pas net zijn begonnen en voorlopig nog geen groot effect zullen hebben. „Als je alle medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen bij elkaar optelt, zit je op 1 procent van de bevolking. Voor de druk op de ziekenhuizen zal dat nog niets doen.”

Mensen die het Pfizer-vaccin krijgen, moeten na drie weken een tweede prik krijgen om het effect te versterken. In Groot-Brittannië is de druk op ziekenhuizen zo gigantisch, dat de autoriteiten de tweede prik willen uitstellen. Dan kunnen meer mensen een eerste prik krijgen, zodat ze alvast een beetje beschermd zijn. In Nederland is dat voorlopig niet aan de orde, maar als de druk op ziekenhuizen zo groot wordt, is dat zeker het overwegen waard, aldus Kuipers.

Advertentie

Eerste partij coronavaccins Moderna afgeleverd in Oss

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland. De lading werd maandagmiddag met een vrachtwagen bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss.

Vanuit het gespecialiseerde bedrijf in Brabant worden de vaccins verder verspreid over het land. Hoe dat precies zal gebeuren is nog onduidelijk.

De Europese Commissie liet het vaccin van Moderna vorige week als tweede toe tot de Europese markt, na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). BioNTech en Pfizer kregen eerder al Europese goedkeuring voor hun coronavaccin.

Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld. In het eerste kwartaal worden naar verwachting circa 400.000 doses geleverd. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn twee prikken nodig.
Het vaccin van Moderna beschermt 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt. Zij worden niet meer ziek als ze met het coronavirus in aanraking komen, zo is aangetoond in het klinisch onderzoek.

Discussie over verkiezingen in coronatijd laait verder op

IC-baas Diederik Gommers sluit niet uit dat deskundigen zullen afraden om de verkiezingen voor de Tweede Kamer, medio maart, gewoon te houden. Dat zei hij in 1 op 1 op Radio1. De besmettingscijfers zouden er eventueel aanleiding toe kunnen geven.

„Het zou zo kunnen zijn dat wij zeggen, luister eens, het gaat echt de verkeerde kant op, ja jongens, dat moeten we niet doen dadelijk in maart.” Hij benadrukte dat het nu nog niet het moment daarvoor is.

ANP-426855678.jpg
Gommers. beeld ANP

Gommers wil eerst de komende twee weken aanzien, en speciaal bekijken wat de zogenoemde „Britse variant” dan doet. Hij heeft nu „geen modellen” hoe de situatie in maart zal zijn.

De Leidse staats- en bestuursrechtgeleerde Wim Voermans twitterde maandag ook over de verkiezingen en de risico’s onder de huidige omstandigheden: „Kunnen we in deze snel oplaaiende coronagolf nog wel gewoon TK#verkiezingen hebben midden maart? Wordt het risico niet te groot? Als we uit willen stellen (zeg met 6 maanden), dan moeten we dat nu beslissen: nu het nog kan.”

Er zijn al wel verschillende plannen om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. De stemlokalen worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden en de stembureauleden moeten een gezondheidscontrole ondergaan. Ook kiezers moeten vooraf vragen beantwoorden.

Kiezers vanaf 70 jaar kunnen volgens deze plannen per brief stemmen en iedereen kan zoals altijd natuurlijk ook iemand machtigen. In een beperkt aantal stembureaus per gemeente kunnen kiezers al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart terecht, een dag voor de ‘echte’ verkiezingsdag.

In Nederland zijn de Kamerverkiezingen nog nooit uitgesteld. In 2002, na de moord op Pim Fortuyn, is het wel overgewogen, maar dus niet gebeurd. Gemeenteraadsverkiezingen zijn wel eens uitgesteld, met name in 1953, na de Watersnoodramp. Toen volgde uitstel in 36 gemeenten.

De officiële kandidaatstelling is op 1 februari. De Kiesraad komt op 5 februari bijeen om te praten over de komende verkiezingen. Voor het uitstellen van de Kamerverkiezingen zou een spoedwet moeten worden aangenomen. Nieuwe verkiezingen zouden uiterlijk een jaar later mogen worden gehouden. Onder bepaalde omstandigheden mag een kabinet namelijk maximaal vijf jaar blijven zitten, aldus de Kiesraad.

Toch weer iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Na de daling van afgelopen week is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen maandag weer iets toegenomen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt nu 2621, dat zijn er 67 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1926 coronapatiënten, 76 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 9 gedaald tot 695.

Het aantal opgenomen Covid-patiënten is nog altijd flink lager vergeleken met begin vorige week. Toen lagen er nog bijna 2900 patiënten met corona in de ziekenhuizen.

Het afgelopen etmaal zijn 7 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, van wie 2 op de intensive care. Dat moet de druk op intensive cares en verpleegafdelingen gelijkmatig spreiden. Die verplaatsingen begonnen in september weer. Momenteel liggen 7 mensen uit Nederland in Duitsland op een intensive care, evenveel als zondag.

Verbetering luchtkwaliteit door lockdown overtreft verwachtingen

De eerste lockdown van 2020 heeft de luchtkwaliteit in Nederland nog meer doen verbeteren dan in eerste instantie werd ingeschat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en DCMR Milieudienst Rijnmond becijferen in een wetenschappelijk artikel dat de afname van schadelijke stoffen hoger was dan ze eerder dachten.

Volgens de onderzoekers daalde de concentratie stikstofdioxide (NO2) in het voorjaar met ongeveer een kwart in steden. In drukke straten bedroeg de afname zelfs 30 procent, in landelijk gebied ongeveer 18 procent. Eerder werd uitgegaan van 10 tot 20 procent verbetering. De fijnstofconcentraties daalden met 10 tot 25 procent. „Ook dit is meer dan eerder werd ingeschat”, meldt het RIVM.

Tijdens de eerste lockdown die Nederland meemaakte verdwenen de files, kwam het vliegverkeer grotendeels stil te liggen en nam ook de bedrijvigheid in de industrie af. Een grote klap voor de economie, maar het milieu ging erop vooruit.

De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van meetresultaten tot half mei. In voorlopige analyses werden alleen gegevens over maart en april meegenomen. Een ander verschil is dat de onderzoekers nu de invloed van het weer hebben gescheiden van de invloed van de coronamaatregelen.

Of de tijdelijke verbetering van de luchtkwaliteit gezondheidswinst oplevert is „op dit moment niet aan te geven”, aldus de onderzoekers. Ze publiceren hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Atmospheric Environment.

Kabinet hoopt basisscholen op 25 januari te heropenen

Het kabinet streeft ernaar basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer te openen, zeggen ingewijden. Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven. Het kabinet kondigt dinsdag namelijk naar verwachting aan dat de lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met waarschijnlijk drie weken. Middelbare scholen blijven naar het lijkt wel dicht zolang de lockdown geldt.

Op een basisschool in Bergschenhoek was eind vorige maand een uitbraak met de Britse variant van corona. Eerder leken kinderen nauwelijks vatbaar voor corona, maar deze nieuwe variant lijkt zich ook onder hen te verspreiden. Hierover wil het kabinet eerst meer duidelijkheid, voordat scholen mogelijk eerder opengaan.

De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker, maar wel besmettelijker. Na de uitbraak in Bergschenhoek bleken zeker dertig mensen in de regio besmet te zijn met het gemuteerde virus. Landelijk ligt dit aantal inmiddels rond de vijftig.

Kinderombudsvrouw bezorgd over thuiszittende kinderen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor kinderen als de scholen nog drie weken langer gesloten blijven, schrijft ze in een brandbrief aan premier Mark Rutte.

„Wij ontvangen verontrustende signalen van ouders en professionals die ons vertellen over de negatieve impact van de sluiting van de scholen voor hun kinderen. Ouders en professionals twijfelen, ondanks alle inzet, aan de kwaliteit van het geboden onderwijs. Ook zeggen zij dat zij kinderen onvoldoende kunnen ondersteunen”, aldus de Kinderombudsvrouw. Daarbij ontvangt haar organisatie signalen van situaties van onveiligheid voor een groeiende groep kinderen.

ANP-408706294.jpg
beeld ANP

Rutte neemt dinsdag een definitief besluit of scholen dicht blijven na 19 januari. Kalverboer vraagt de premier om het belang van kinderen om fysiek op school onderwijs te volgen zwaar te laten meewegen in zijn afweging. Ook wil de Kinderombudsvrouw dat er meer geïnvesteerd wordt in herstelprogramma’s om de achterstanden bij leerlingen weg te werken die al ontstaan zijn of nog gaan ontstaan.

Moderna begonnen aan levering coronavaccins in EU

Het Amerikaanse bedrijf Moderna is maandag zoals verwacht begonnen aan de distributie van zijn coronavaccins in de Europese Unie (EU). Topman Stéphane Bancel spreekt van „een belangrijke dag voor Europa en zijn inwoners in de strijd tegen Covid-19”. Moderna heeft een vaccin ontwikkeld dat na twee injecties ziekte voorkomt bij 94 procent van de mensen die het toegediend krijgen.

Ook in Nederland wordt de eerste levering maandag verwacht. De vaccins worden naar het gespecialiseerde bedrijf Movianto in Oss gebracht. Dit bedrijf werkt ook mee aan het distribueren van het eerder goedgekeurde vaccin van BioNTech/Pfizer.
Moderna heeft voor de distributie een overeenkomst gesloten met logistiek bedrijf Kuehne+Nagel. Met iedere EU-lidstaat is één centrale locatie afgesproken waar de partijen vaccins naartoe moeten worden gebracht. De landen regelen zelf de verdere distributie van het vaccin.

De Europese Unie heeft in totaal 160 miljoen doses van het vaccin vooruitbesteld. De Europese Commissie keurde het Moderna-vaccin vorige week goed voor toediening aan volwassenen, na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau.

Voor de productie heeft Moderna in Europa samenwerkingsverbanden gesloten met het bedrijf Lonza in Zwitserland, ROVI in Spanje en Recipharm in Frankrijk.

Laagste aantal nieuwe coronagevallen in ruim een maand

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5499 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in een etmaal sinds 2 december. In de afgelopen week zijn bijna 51.000 nieuwe gevallen vastgesteld, gemiddeld 7262 per dag.

Op zondag meldde het RIVM ruim 6600 nieuwe gevallen, op zaterdag meer dan 7300, op vrijdag ruim 8100 en op donderdag meer dan 9700.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 198 nieuwe gevallen. In Rotterdam kwamen er 146 bevestigde besmettingen bij en in Den Haag 121. Daarna volgen Venlo (81 positieve tests) en Utrecht (80).

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 50, tegen 54 op zondag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, zulke informatie wordt soms pas na een tijdje doorgegeven.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 878.000 Nederlanders positief getest. Van bijna 12.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Niet bedden, maar personeel is het probleem

Ziekenhuizen zijn overbelast. In Londen staat een veldhospitaal klaar dat opengaat als dat nodig is. Is zo’n noodvoorziening ook in Nederland een optie om de druk op ziekenhuizen op te vangen?

Koolmees: thuiswerkregel wordt goed opgevolgd

Mensen houden zich in de meeste gevallen goed aan de thuiswerkregels, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Toch ziet hij dat het soms ook niet lukt. „Als je naar de cijfers kijkt zie je dat het in heel veel terreinen heel goed gaat, maar dat er nog wel signalen zijn - uit de kinderopvang bijvoorbeeld - waar het verkeerd gaat.”

ANP-426354089.jpg
Koolmees. beeld ANP

Dat het op plekken toch nog druk is op de weg, komt volgens de minister omdat er ook nog 4,5 miljoen mensen zijn die naar hun werk moeten, zoals de bij politie en brandweer. De bewindsman zegt in gesprek te zijn met sociale partners, werkgevers en vakbonden om te zorgen dat nog meer mensen thuis kunnen werken.

Productie coronavaccin Pfizer en BioNTech naar 2 miljard doses

De Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse samenwerkingspartner BioNTech willen dit jaar 2 miljard doses van hun coronavaccin gaan maken. Oorspronkelijk werd voor dit jaar gemikt op een productie van 1,3 miljard doses.

BioNTech verklaarde dat er een nieuwe productiefaciliteit komt in de Duitse stad Marburg voor het vaccin. Deze moet eind februari in gebruik worden genomen en in staat zijn om jaarlijks wel 750 miljoen doses te produceren. Wereldwijd is er steeds grotere vraag naar coronavaccins en farmaceuten schroeven dan ook hun productiecapaciteit op om hieraan te kunnen voldoen.

Volgens BioNTech is meer dan de helft van die verhoogde capaciteit al toegezegd aan afnemers van het vaccin. Vorige week werd nog bekend dat de Europese Unie nu 600 miljoen doses van het vaccin wil gaan kopen. Dat is een verdubbeling van de eerdere bestelling door de EU.

Grootschalige coronatest Lansingerland, elke inwoner uitgenodigd

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland krijgen een gerichte oproep om zich te laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de ‘Britse variant’ van het virus bij een school in Bergschenhoek in de gemeente. Het is de eerste keer in Nederland dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is.

De oproep van GGD Rotterdam-Rijnmond geldt voor alle inwoners van Lansingerland van 2 jaar en ouder, ook als zij geen klachten hebben die doen denken aan een coronabesmetting.

Meer ouders en werkgevers gebruiken oppas tijdens lockdown

Steeds meer ouders schakelen een oppas in, nu zij vanwege de lockdown thuiswerken én hun kinderen moeten helpen met thuisonderwijs. Verschillende bedrijven die een oppas leveren aan huis zien het aantal aanmeldingen toenemen sinds de huidige lockdown, blijkt uit een rondgang. Ook bieden verschillende werkgevers een oppas aan via een oppasbedrijf.
Oppasservice Charly Cares ziet steeds meer ouders die een oppas aan huis zoeken, „maar bij ons komt een groot gedeelte vanuit werkgevers”. Daarbij vergoedt de werkgever de oppas, zodat ouders zich op het thuiswerken kunnen focussen. „Sinds de kerst hebben 25 bedrijven zich daarvoor aangemeld, omdat ze werknemers willen helpen.”

Op dit moment zijn de scholen gesloten en vermoedelijk blijft dat zo na 18 januari. De kinderopvang en het basisonderwijs zijn vrijwel alleen toegankelijk voor kinderen met ouders die werken in een cruciale beroepsgroep, zoals de zorg.

Het bedrijf Nanny Nina heeft het vooral drukker met ouders die in de zorg werken. „Wij hebben met bepaalde ziekenhuizen een samenwerking opgezet.” Ook Nanny Nina regelt voor een aantal bedrijven nanny’s voor ouders. „Sinds deze lockdown wordt daar veel gebruik van gemaakt.”

24nannies heeft het op dit moment minstens dubbel zo druk als gewoonlijk. „Bijna elk kwartier benadert een ouder ons voor een oppas.” In eerste instantie zochten ouders hulp tijdens de huidige lockdown, „maar ze bellen nu ook voor januari en februari en dan voor twee of drie dagen per week”.

Er zijn niet alleen meer ouders op zoek, bestaande klanten willen hun oppas ook meer uren en dagen inzetten. Daarbij gaat het om gezinnen met kleine kinderen, maar ook met jonge schoolgaande kinderen. De oppas begeleidt hen bij het volgen van de onlinelessen.

Rouvoet: 24 uur per dag prikken in principe mogelijk

Als er straks genoeg vaccin beschikbaar is, zou het “in principe” mogelijk zijn om mensen 24 uur per dag te prikken tegen corona. Dat zei GGD-topman André Rouvoet in Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij vraagt zich echter wel af of te vaccineren mensen wel midden in de nacht naar de priklocaties zouden willen komen.

ANP-426473145.jpg
Rouvoet. beeld ANP

In Israël wordt ook het hele etmaal door geprikt. Rouvoet zou zich ook in ons land wel prikploegendiensten kunnen voorstellen, waaraan dan onder meer huisartsenpraktijken meewerken. Toch heeft hij er wat twijfels bij, omdat de GGD’en al sinds maart met corona in touw zijn en tevens diverse andere taken hebben die eveneens moeten doorgaan. Je zou de optie van 24 uur prikken “heel goed moeten bekijken”, vindt de voorzitter van GGD GHOR.

‘Economisch herstel eurozone langzaam, ongelijkmatig en fragiel’

Het economische herstel in de eurozone zal langzaam gaan. Daarbij moet rekening worden gehouden met een ongelijkmatige recuperatie en herstel dat vooral heel broos is. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar Moody’s, die de vooruitzichten van het landenblok als negatief inschaalt. Daarmee bestaat de kans dat de eurozone als geheel op termijn aan kredietwaardigheid inboet.

De belangrijkste uitdaging waar beleidsmakers voor staan is volgens de kredietfirma het stabiliseren van de overheidsschuld. Vooral ook omdat nog vele euro’s nodig zijn om het herstel van de economieën aan te jagen.

De coronapandemie heeft de economie van de eurozone vorig jaar in een diepe recessie gestort, aldus Moody’s. Daarbij heeft de crisis geleid tot een sterke stijging van de overheidsschuld. Maar omdat de schuld in het landenblok nog altijd relatief betaalbaar is, heeft deze nog niet heel veel effect gehad op de kredietwaardigheid.

Moody’s voorspelt voor dit jaar een opleving van de economische groei tot 4,6 procent in 2021, na een verwachte krimp van 7,7 procent afgelopen jaar. De groei zal ook door fiscaal en monetair beleid worden ondersteund. Dat resulteert volgens de firma onder meer in lage rentestanden waarmee bedrijven en huishoudens naar verwachting goede toegang houden tot krediet. Voor Nederland wordt dit jaar op 3,5 procent groei gerekend na een krimp van 5 procent in 2020.

Door de hoge schuldniveaus en de hier en daar haperende groei door ingestelde lockdownmaatregelen wordt het risico op en de eventuele impact van een nieuwe schok versterkt. Dit gebeurt vooral als het vertrouwen van beleggers in overheden die zeer grote schuldbedragen moeten herfinancieren afneemt. De kredietrisico’s zijn volgens Moody’s het grootst in Italië, Cyprus, Spanje en Portugal, gezien hun hoge economische blootstelling aan de crisis en hun beperktere begrotingsruimte.
Verder wijst Moody’s op de sleutelrol van de Europese Centrale Bank (ECB) die eerder stelde „alles te doen wat nodig is” om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen. De rol van de toezichthouder speelt volgens de kredietfirma mee in het vertrouwensvraagstuk en het laag houden van de financieringskosten.

Verder wijst Moody’s op de risico’s die verkiezingen, zoals in maart in Nederland, met zich meebrengen. Ook is er steeds meer sociale onrust door de crisis en blijft de geopolitiek uitdagend.

Topman mediaconcern: gesloten boekhandel is censuur
ANP-402876120.jpg
Een klant rekent haar aankopen af met pin bij een boekhandel. beeld ANP, Koen van Weel
Dat boekhandels dicht zijn, is eigenlijk een vorm van censuur. Dat vindt directeur Hubert de Leeuw van Audax, een mediaconcern dat zich bezighoudt met de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken en zelf ook bladen uitgeeft. Boekwinkels zijn in zijn visie essentieel en zouden daarom weer open moeten, met inachtneming van alle coronamaatregelen.

„We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol vervult in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu het supermarktkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen is niet alleen een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar durven wij zelfs te stellen dat er inmiddels sprake is van censuur”, zegt De Leeuw.

„In de supermarkt wordt immers een beperkt assortiment gevoerd, waardoor nu een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar is.
Hiermee wordt indirect ook de persvrijheid, zoals bepaald in artikel 7 van de grondwet, aan banden gelegd.”

De klacht over censuur gaat met name over de bladen die niet meer los kunnen worden gekocht, aldus een toelichting van Audax, en waarvoor je een abonnement zou moeten nemen om ze toch te kunnen lezen. Boeken kunnen nog wel online worden besteld, al komt er dan bij een dik boek al gauw een kleine 7 euro aan verzendkosten bij. Maar ook hier is nog een nadeel: mensen lopen in de boekwinkel soms tegen titels op waarvan ze niet wisten dat ze er waren en die ze dan toch willen hebben.

De vermoedelijke verlenging van de winkelsluitingen brengt intussen ook het hele stelsel in gevaar, vreest Audax: winkels en uitgevers komen in moeilijkheden en ook dat is een groot gevaar voor de breedte van het aanbod.

Topman mediaconcern: gesloten boekhandel is censuur

Dat boekhandels dicht zijn, is eigenlijk een vorm van censuur. Dat vindt directeur Hubert de Leeuw van Audax, een mediaconcern dat zich bezighoudt met de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken en zelf ook bladen uitgeeft. Boekwinkels zijn in zijn visie essentieel en zouden daarom weer open moeten, met inachtneming van alle coronamaatregelen.

„We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol vervult in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu het supermarktkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen is niet alleen een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar durven wij zelfs te stellen dat er inmiddels sprake is van censuur”, zegt De Leeuw.

„In de supermarkt wordt immers een beperkt assortiment gevoerd, waardoor nu een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar is. Hiermee wordt indirect ook de persvrijheid, zoals bepaald in artikel 7 van de grondwet, aan banden gelegd.”

De klacht over censuur gaat met name over de bladen die niet meer los kunnen worden gekocht, aldus een toelichting van Audax, en waarvoor je een abonnement zou moeten nemen om ze toch te kunnen lezen. Boeken kunnen nog wel online worden besteld, al komt er dan bij een dik boek al gauw een kleine 7 euro aan verzendkosten bij. Maar ook hier is nog een nadeel: mensen lopen in de boekwinkel soms tegen titels op waarvan ze niet wisten dat ze er waren en die ze dan toch willen hebben.

De vermoedelijke verlenging van de winkelsluitingen brengt intussen ook het hele stelsel in gevaar, vreest Audax: winkels en uitgevers komen in moeilijkheden en ook dat is een groot gevaar voor de breedte van het aanbod.

Nederland gaat buffervoorraad EU voor nieuwe epidemie beheren

Nederland gaat een deel van de voorraden beheren die de Europese Commissie aanlegt om een nieuwe epidemie aan te kunnen. Of Nederland bijvoorbeeld mondkapjes, beademingsapparatuur of coronatests gaat opslaan is nog onduidelijk.

De Europese Unie besloot afgelopen voorjaar strategische voorraden aan te leggen om te voorkomen dat Europese landen opnieuw koortsachtig de wereldmarkt zouden moeten afstropen om aan bijvoorbeeld mondkapjes te komen. De depots zijn een aanvulling op nationale voorraden. Ze kunnen worden aangesproken als „de nationale gezondheidszorg simpelweg overweldigd wordt” door een epidemie, zei EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer) eerder. De commissie neemt de kosten voor haar rekening en beslist zodra de nood aan de man is over de verspreiding.

Duitsland, Roemenië, Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden hebben zich al eerder opgeworpen als gastland voor een deel van de zogeheten rescEU-voorraad. Zij regelen ook de inkoop. Nederland, België en Slovenië sluiten zich daarbij nu aan. Duitsland krijgt verder het beheer over een tweede opslag.

Politie deelt 611 coronaboetes uit en beëindigt 31 feesten

De politie heeft afgelopen week in het hele land 611 mensen bekeurd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Daarnaast zijn 626 mensen gewaarschuwd en 31 illegale feesten beëindigd. Het aantal coronaboetes dat de politie maandag bekendmaakte ligt lager dan de cijfers van vorige week, toen er in de week rond de jaarwisseling 895 mensen werden bekeurd.

Schiphol 'exporteert' Britse coronavariant naar Mexico
ANP-424607473.jpg
Een toestel van KLM landt op de Polderbaan van luchthaven Schiphol. beeld ANP, Koen van Weel
In Mexico is een eerste geval van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De mutatie is volgens de Mexicaanse krant El Financiero meegenomen door een reiziger die van Schiphol via Mexico-Stad naar de plaats Matamoros is gevlogen, meldt NH Nieuws.

Het virus werd bij de reiziger opgemerkt nadat hij een verplichte coronatest moest doen van het bedrijf waar hij voor werkt. Volgens de krant zou hij tijdens de vliegreis eind december van Amsterdam naar Mexico geen symptomen hebben gehad die op een coronabesmetting duidden.

De reiziger is na een ziekenhuisopname naar huis gestuurd om in quarantaine te gaan, maar is opnieuw opgenomen en aan de beademing gelegd. Voor zover bekend is bij geen van zijn medepassagiers het coronavirus vastgesteld.

De Britse variant is een mutatie van het coronavirus en is besmettelijker dan de oude variant. In Nederland zijn nu tientallen mensen met deze variant besmet.

Duitsland verwacht eerste lading Moderna-vaccin
ANP-426852845.jpg
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn. beeld EPA, Andreas Gora
De eerste doses van het coronavaccin van Moderna worden maandag verwacht in Duitsland. De distributie van het middel begint dinsdag, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn in het programma Morgenmagazin. Duitsers die een prik krijgen, mogen volgens Spahn niet kiezen welk vaccin ze willen.

Duitsland begon vorige maand al mensen in te enten met het coronavaccin van het Duitse BioNtech en het Amerikaanse Pfizer. Daar komt nu het vaccin van het eveneens Amerikaanse Moderna bij. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaf vorige week groen licht voor het gebruik van dat middel.

De Duitse regering ligt in eigen land onder vuur omdat de vaccinatiecampagne te traag op gang zou komen. Critici klagen dat te weinig vaccins zijn veiliggesteld. De minister verwacht dat Duitsland in het eerste kwartaal zo’n 2 miljoen doses van het Moderna-vaccin krijgt geleverd. De teller moet voor het eind van het jaar op 50 miljoen doses staan.

In Duitsland zijn honderden vaccinatiecentra opgetuigd, onder meer in sporthallen en concertzalen. De autoriteiten zeggen dat in theorie 250.000 tot 300.000 mensen per dag geprikt kunnen worden. Sommige priklocaties worden echter nog niet gebruikt, omdat voorrang wordt gegeven aan het inenten van mensen in verpleeghuizen. Daar worden mobiele teams voor ingezet.

Ruim driekwart Nederlanders wil inenting

De bereidheid om te vaccineren tegen corona blijft stijgen. Meerdere beroepsgroepen pleiten voor voorrang.

Eindhovens restaurant ondanks lockdown open en weer dicht

Een restaurant in Eindhoven dat ondanks de lockdown de deuren had geopend, is na een waarschuwing weer dichtgegaan.

Illegale feesten houden de politie bezig

De politie moest de politie de afgelopen dagen diverse keren optreden tegen illegale feesten. Vanwege corona is
het niet toegestaan om in groepen samen te komen.

Viroloog Koopmans: eerst twee weken in quarantaine in China
ANP-422141417.jpg
Marion Koopmans. beeld ANP, Jeroen Jumelet
De internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO die de oorsprong van de coronapandemie gaan onderzoeken in China moeten na aankomst eerst twee weken in quarantaine. „Ik heb zin in de missie, maar wat minder zin in de quarantaine”, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans, een van de onderzoekers.

Maandag werd bekend dat het tienkoppige team donderdag in China zal aankomen. Het team zou aanvankelijk begin januari arriveren, maar de komst werd uitgesteld omdat Peking weigerde toestemming te verlenen.

„Ik ben blij dat we kunnen vertrekken, we zijn er klaar voor. We gaan eerst, ieder vanuit onze eigen hotelkamer, twee weken online door met het werk waar we al mee bezig zijn. Daarna is het plan om face-to-facecontact te hebben met onze Chinese collega’s. Dan bespreken we wat we allemaal precies willen bekijken”, vertelt de hoogleraar van het Rotterdamse Erasmus MC.

Deze eerste missie is volgens haar vooral gericht op het begin van de eerste uitbraak en wat daarvan inmiddels allemaal bekend is en wat niet. „Er zijn allerlei studies door deze en gene gedaan maar die informatie is nog niet echt goed bij elkaar gelegd. Dus daar beginnen we mee en kijken we wat we daarvan kunnen leren”, aldus Koopmans. „Het is een start, ik denk dat we nu niet moeten verwachten dat we dit in een bezoek even allemaal oplossen, dat zou heel erg onwaarschijnlijk zijn”, vervolgt ze.

De onderzoekers blijven naar verwachting ongeveer een maand in China.

Politiek ligt het onderzoek naar de herkomst van het virus erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak.

Eerste zorgmedewerkers gevaccineerd in coronabrandhaard Amsterdam
ANP-426913326.jpg
Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus in de GGD-priklocatie in evenementencomplex Expo Houten. beeld ANP, Koen van Weel
Ook in Amsterdam, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Zo'n 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de hoofdstad en omliggende plaatsen krijgen een prik die ze beschermt tegen het virus.

Verpleegkundige Dickey Heerkens (48) was maandagochtend als eerste aan de beurt in de RAI. Hij is blij dat het vaccin er eindelijk is. "Het is hoe langer de crisis duurt, steeds zwaarder om het vol te houden. Collega’s worden ziek, ik heb meegemaakt dat bewoners overlijden.

Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", liet hij via de GGD weten. “Met het vaccin voel ik mij beter beschermd.”

Amsterdam zucht onder de virusuitbraak. Tijdens de tweede golf hoort de hoofdstad tot de steden met de meeste coronagevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De stad stond vaak bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste besmettingen. Zo ook zondag weer: Amsterdam noteerde 248 positieve testresultaten.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg) zegt dat de afgelopen maanden “zeer zwaar zijn geweest voor onze stad”. “Hoewel dat voorlopig nog even zo zal blijven, kunnen we door de vaccinaties langzaamaan weer vooruit kijken, perspectief zien”, zegt Kukenheim. “Hopelijk komen er snel meer vaccins, zodat iedereen ingeënt kan worden.”

Ook in de regio’s Haaglanden en Drenthe kunnen verpleeghuismedewerkers zich vanaf maandag laten vaccineren. In Den Haag gebeurt dat bij het stadion van voetbalclub ADO, in Assen naast het TT-circuit.

Vorige week begonnen de vaccinaties in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Ook ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken worden sinds vorige week gevaccineerd. Tot en met zondag hebben 31.000 medewerkers het coronavaccin gekregen.

Coronavirus bereikt ook Micronesia
ANP-403284249.jpg
David Panuelo, president van Micronesia. beeld EPA, Noel Celis
Het afgelegen Micronesia heeft voor het eerst melding gemaakt van een besmetting met het coronavirus. De eilandenstaat behoorde tot de laatste plaatsen op aarde waar het besmettelijke virus nog niet was opgedoken. President David Panuelo heeft inwoners opgeroepen kalm te blijven.

Panuelo zei dat een bemanningslid van een schip positief is getest op het virus. Het vaartuig ligt nu voor anker in een lagune en wordt rond de klok in de gaten gehouden. De besmette man en zijn collega’s moeten aan boord blijven. Het schip was in de Filipijnen geweest voor een opknapbeurt.

Hoewel het virus volgens de president aan de grens is tegengehouden, slinkt de lijst met coronavrije landen nu wel verder. Meerdere afgelegen eilandstaten wisten het virus buiten de deur te houden door de grenzen te sluiten voor veel reizigers, maar ook die methode blijkt niet helemaal waterdicht.

Naast Micronesia verloren ook Vanuatu, de Solomoneilanden, Samoa en de Marshalleilanden hun virusvrije status. In Kiribati, Nauru, Palau, Tonga en Tuvalu is het virus voor zover bekend nog niet opgedoken.

Paus noemt verzet tegen coronavaccin „suïcidale ontkenning”

Paus Franciscus heeft zondagavond in een interview met de Italiaanse tv-zender Canale 5 het verzet tegen het coronavaccin „suïcidale ontkenning” genoemd.

Gezondheidsraad adviseert wie eerst coronavaccin Moderna krijgen
ANP-426893722.jpg
IC-medewerkers van het Gelderse Vallei ziekenhuis wordt ingeent tegen het coronavirus. Het ziekenhuis is begonnen met het vaccineren van de ongeveer 300 personeelsleden in de strijd tegen corona. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Nu er een tweede vaccin tegen het coronavirus is, van de farmaceut Moderna, is de volgende stap bepalen wie dat vaccin als eerste krijgt. Daarom komt de Gezondheidsraad met een advies over de toediening van het middel.

Nederland heeft 6,2 miljoen doses besteld bij Moderna, genoeg om 3,1 miljoen mensen in te enten. De eerste doses van het vaccin komen maandag in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land.

Voor eind maart zouden ongeveer 400.000 doses geleverd moeten zijn. Het kabinet kan afwijken van het advies van de Gezondheidsraad.

Eerder adviseerde de raad tot twee keer toe om eerst ouderen in te enten. Het kabinet besloot juist om te beginnen bij de medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het eerste beschikbare vaccin, van Pfizer en BioNTech, moest namelijk in grote hoeveelheden worden bewaard bij temperaturen van 70 graden onder nul.

Bij het vaccin van Moderna is 20 graden onder nul voldoende. Daarom meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week dat het kabinet dit vaccin wil aanbieden aan bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap.
Begin deze week wordt bekend wanneer het vaccineren met Moderna zal starten, zo kondigde De Jonge vorige week al aan.

Eerste prik verpleeghuismedewerkers Amsterdam, Den Haag en Assen
ANP-426914045.jpg
Een injectienaald met het vaccin tegen het coronavirus wordt gereed gemaakt in de GGD-priklocatie in evenementencomplex Expo Houten. beeld ANP, Koen van Weel
Verpleeghuismedewerkers uit de regio's Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Drenthe kunnen zich vanaf maandag laten vaccineren tegen het coronavirus. Op de priklocaties in Amsterdam, Den Haag en Assen worden de eerste vaccins toegediend. Eerder begonnen de vaccinaties in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken in de rest van het land.

De priklocatie in Amsterdam is in de RAI. In Den Haag kunnen mensen naar het stadion van voetbalclub ADO, waar een bouwwerk op de parkeerplaats staat. In Assen zijn de vaccinaties naast het TT-circuit.

Ongeveer 200.000 medewerkers uit de langdurige zorg hebben een afspraak kunnen maken voor de eerste vaccinatie en voor de herhaalprik drie weken later. Alle ruimte voor afspraken is inmiddels volgeboekt. Ongeveer 65.000 mensen die nu nog geen afspraak hebben, moeten enkele weken wachten tot er weer genoeg vaccinvoorraad is.

Na de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook de 178.000 zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en 166.000 mensen uit de wijkverpleging en WMO-ondersteuning uitgenodigd voor de vaccinatie.

Kabinet wacht nader onderzoek over basisschoolleerlingen af
ANP-426287918.jpg
Een leeg klaslokaal in het Amsterdam Lyceum. beeld ANP, Koen van Weel
Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis.

Het sluiten van scholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt, omdat het grote maatschappelijke gevolgen heeft. Eerder keek het ministerie van Onderwijs, op aandringen van de Kamer, of de scholen toch niet voor 18 januari open konden. Maar wegens de hoge besmettingscijfers besloot het kabinet eind vorig jaar dit toch niet te doen. Nu de lockdown wordt verlengd, moeten scholen zelfs langer dicht blijven.

Voor middelbare scholen geldt dat ze tot het einde van de lockdown dicht blijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open.

Het kabinet hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de situatie op scholen. Op basis daarvan zal een besluit worden genomen.

Inmiddels 31.000 medewerkers acute zorg zijn gevaccineerd
ANP-426914666.jpg
Een zorgmedewerker laat zich vaccineren tegen het coronavirus in de GGD-priklocatie in evenementencomplex Expo Houten. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning zijn als eerste aan de beurt. beeld ANP, Koen van Weel
Er zijn tot en met zondag in de ziekenhuizen 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken.

Het vaccineren begon op woensdag. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo’n 1000 medewerkers een prik.

Maandag komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten. „Het is geweldig dat we de meest cruciale medewerkers zo snel kunnen vaccineren. De vaccinatiebereidheid is meer dan 95 procent”, zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers. „We zien een grote waardering bij medewerkers dat er erkenning is voor hun belangrijke taak en de maatschappelijke ontwrichting die ontstaat door de ongekend hoge werkdruk in de acute zorg.”

Door optimale samenwerking tussen de ziekenhuizen en ambulanceposten is verspilling van het vaccin voorkomen. Door een gestandaardiseerde werkwijze konden zelfs zes in plaats van vijf doses uit één flacon gehaald worden. Dat betekent dat een kleine 40.000 medewerkers in de acute zorg kunnen worden ingeënt, aldus het LNAZ.

Lockdown verlengd, kabinet werkt aan extra steun voor ondernemers
ANP-426976921.jpg
Premier Rutte komt aan bij het Catshuis. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De lockdown wordt naar verwachting met drie weken verlengd. Omdat de coronamaatregelen langer zullen gelden, werkt het kabinet aan een uitbreiding van steun voor ondernemers. Dat zeggen ingewijden na berichtgeving van de NOS. De meest betrokken bewindspersonen kwamen zondag bijeen op het Catshuis om over de situatie te praten.

Half december werd de lockdown aangekondigd tot zeker 19 januari, maar premier Mark Rutte gaf al aan dat de hoge besmettingscijfers van de afgelopen tijd niet hoopvol stemden. Officieel wordt de verlenging van de maatregelen dinsdagavond aangekondigd, in een persconferentie van Rutte en coronaminister De Jonge. Begin volgende week worden verdere details besproken met een groter deel van het kabinet.

De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder is de evenementensector hard geraakt. De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe de getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

Op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, werden bewindspersonen bijgepraat door experts als RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Outbreak Management Team kwam vrijdag bijeen om de ontwikkeling van het coronavirus te bespreken.

Patiënten in Britse ambulances wachten tot negen uur op opname
ANP-426979172.jpg
Wachtende ambulances voor het Royal London hospital in Londen. beeld AFP, Daniel Leal-Olivas.
Patiënten die per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd, moeten in Groot-Brittannië ongekend lang wachten voordat ze worden opgenomen. In sommige gevallen kan het wel negen uur duren voordat het ziekenhuis klaar is om de patiënt op te nemen, zei het hoofd van het college van verpleegkundigen tegen de zender Sky News.

De lange wachttijden voor de ziekenhuizen hebben directe gevolgen voor andere mensen in een medische noodsituatie. Het kan soms wel tien uur duren voordat een ambulance hen kan bereiken.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemde de situatie in de Britse ziekenhuizen „zeer ernstig” en riep de bevolking opnieuw op om zich aan de lockdownregels te houden.

In Londen dreigen de ziekenhuizen overbelast te raken door de crisis. Brandweerlieden en agenten zijn daar ingezet om ambulances te bemannen.

Eerste vaccinatiecampagne in Afrika
ANP-426975121.jpg
Zondag werden de eerste vaccinaties op de Seychellen uitgevoerd. beeld AFP, Rassin Vannier
De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president (Wavel Ramkalawan), zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was. De president riep iedereen daarbij op „zich te laten inenten om deze ziekte (Covid-19) te voorkomen”.

De Seychellen tellen bijna 100.000 inwoners. De regering heeft het Chinees vaccin van Sinopharm en de China National Biotec Group (CNBG) ingezet in de campagne tegen het gevreesde coronavirus. Er zijn momenteel 50.000 doses beschikbaar die zijn geschonken door de Verenigde Arabische Emiraten. Eind januari worden 50.000 doses verwacht van de farmaceuten van de Universiteit van Oxford en Astra/Zeneca. Die zijn betaald door India.

Het land is naar verhouding nauwelijks door het virus getroffen. Er zijn vijfhonderd besmettingen vastgesteld maar slechts één patiënt is overleden en bijna 230 mensen die het virus momenteel onder de leden hebben hebben zijn niet ernstig ziek.

Onder de Afrikaanse landen die zich voorbereiden op de start van een nationale campagne is Marokko, dat ook vaccins van Sinopharm en van Oxford-Astra/Zeneca heeft besteld. Marokko wil vanaf half januari circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren, als eersten mensen die werken in de gezondheidszorg, het onderwijs, het veiligheidsapparaat en kwetsbare ouderen. Het land heeft ook elders vaccins besteld en een particuliere onderneming gaat mogelijk het Chinese vaccin in Marokko maken.

Ook gehandicaptenzorg wil snellere vaccinatie voor kwetsbaren
ANP-426913135.jpg
De vaccinatielocatie in RAI Amsterdam wordt opgebouwd. Vanaf 18 januari wordt personeel van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg van de regio Amsterdam-Amstelland op deze locatie ingeent tegen het coronavirus. beeld anp, Evert Elzinga
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag gevraagd de 25.000 medewerkers die werken met „deze meest kwetsbare mensen” zo snel mogelijk te vaccineren. „Op die manier wordt de zorgcontinuïteit gestut bij de cliënten waar de gezondheidsrisico’s het grootst zijn. Bovendien staat de capaciteit al lange tijd onder druk, door een hoog ziekteverzuim en onderbezetting”, aldus de vereniging.

De VGN zegt vrijdag een brandbrief aan de minister te hebben gestuurd en er zondag nogmaals op te hebben aangedrongen dat het voor de continuïteit van zorg van groot belang is dat de meest kwetsbare cliënten in gehandicaptenzorg en hun medewerkers zo snel mogelijk met het Pfizer vaccin worden ingeënt.

„Doordat VWS afgelopen dagen is gaan schuiven met haar strategie voor het inenten, is de vaccinatie van de cliënten en medewerkers al deels vertraagd, maar voor deze meest kwetsbare groep is dat niet verantwoord. Het gaat hier om ouderen, complex gehandicapten en andere cliënten die naar de aard van hun handicap geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren tot de zorg”, stelt de vereniging.

Zwitsers onderzoek: sluiting scholen was effectief tegen corona
ANP-426287908.jpg
Een leraar ruimt de klas op in een scheikunde lokaal van het Amsterdams Lyceum. Tijdens de lockdown zijn alle scholen, van primair onderwijs tot en met de universiteiten, dicht tot en met ten minste 17 januari. beeld ANP, Koen van Weel
De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Uit een onderzoek dat zondag is gepubliceerd blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van Covid-19 aanzienlijk afnam.

Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) analyseerde 1,5 miljard data over telecomverkeer tussen medio februari en eind augustus vorig jaar. De 26 kantons in het gedecentraliseerde land voerden eerst zelf maatregelen in tegen corona, totdat op 16 maart landelijk tot een gedeeltelijke lockdown werd besloten en daarmee ook de scholen twee maanden lang de deuren sloten.

Het verbod om met meer dan vijf mensen bij elkaar te komen, zorgde voor een vermindering van de mobiliteit van 24,9 procent. De sluiting van de horeca en alle niet-essentiële winkels drong de bewegelijkheid met 22,3 procent terug.

De sluiting van scholen heeft wereldwijd tot veel discussie geleid. Kinderen hebben een veel kleinere kans om ernstig ziek te worden door corona, maar het is onduidelijk welke rol zij bij de verspreiding spelen. Het onderzoeksinstituut mengt zich niet in die discussie, maar constateert alleen dat door de sluiting niet alleen de kinderen thuis bleven, maar veelal ook hun ouders.

Twee miljoen vaccinaties in Groot-Brittannië
ANP-426523692.jpg
Minister van Gezondheid Matt Hancock. beeld AFP, Kirsty Wigglesworth
In het Verenigd Koninkrijk zijn ongeveer 2 miljoen mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister van Gezondheid Matt Hancock zei dat afgelopen week net zo veel mensen zijn gevaccineerd als in de maand december. Dus het gaat volgens hem steeds sneller de goede kant op. Hij wil straks dagelijks bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd.

In het land van 68 miljoen inwoners zijn rond de 59 miljoen coronatests uitgevoerd en 3 miljoen besmettingen vastgesteld. Er zijn grote zorgen over een nieuwe variant van het virus. Tot dusver zijn volgens de gezondheidsautoriteiten circa 80.000 coronapatiënten bezweken als gevolg van Covid-19. Momenteel liggen er ongeveer 3000 patiënten in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Planning verspreiding Modernavaccin aangepast
ANP-426892698.jpg
Een illustratieve foto van het coronavaccin van Moderna. beeld ANP, Koen van Weel
De planning van de verspreiding van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna over ons land is aangepast. De eerste doses van het vaccin komen maandag in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land. Eerst werd gemeld dat een eerste hoeveelheid maandagochtend vroeg al zou vertrekken vanuit Oss.

Het RIVM meldt zondag in de loop van de dag dat er maandag in samenspraak met VWS en Movianto een verspreidingsschema wordt gemaakt. Dan wordt bepaald naar hoeveel en welke locaties het vaccin gaat en hoeveel aantallen ervan dan naar de verschillende locaties.
Wanneer het precies verdeeld wordt is nog onduidelijk.

Het Europees Medicijn Agentschap keurde het middel van Moderna woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus. Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld, waarvan de eerste 400.000 doses naar verwachting dit kwartaal worden geleverd, zo meldde coronaminister De Jonge woensdag al. Hij kondigde toen aan dat de eerste levering „qua omvang nog beperkt zal zijn”.

Het vaccin van Moderna beschermt 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt. Zij worden niet meer ziek als ze met het coronavirus in aanraking komen, zo is aangetoond in het klinisch onderzoek. Daar deden wereldwijd 30.000 mensen aan mee. Een voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van dat van concurrent Pfizer/BioNTech is dat het niet bij extreem lage temperaturen hoeft te worden bewaard. Het is 30 dagen houdbaar in een gewone koelkast.

De Jonge heeft eerder gezegd dat Nederland het Modernavaccin wil inzetten bij ouderen, bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. „De huisarts krijgt daarbij een grote rol”, aldus de minister. De Gezondheidsraad komt mogelijk maandag al met een spoedadvies over voor welke groepen het Moderna-vaccin het meest geschikt is. „Op basis daarvan wordt bepaald welke groep als eerste in aanmerking komt voor dit vaccin.” De Jonge kondigde toen ook aan begin komende week bekend te maken wanneer het vaccineren met Moderna zal starten.

Het bedrijf Movianto heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma. Jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie. Vanuit Oss werden eerder ook de Pfizervaccins over ons land verspreid. Afgelopen woensdag werd de eerste Nederlander ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri kreeg het vaccin als eerste.

Nieuw liveblog

Welkom bij dit nieuwe liveblog. Het oude liveblog is hierterug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer