Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Terwijl de besmettingen nu weer razendsnel oplopen, eist de haperende vaccinatiecampagne in Spanje een groot deel van de aandacht op. Maar hoe zit het eigenlijk met het omstreden register van vaccinweigeraars?
Er zijn tot en met zaterdag 30.000 medewerkers uit de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vier dagen vaccineren.
Het vaccineren begon op woensdag. In de meeste ziekenhuizen zijn de vaccins nu op. Maandag komt er een laatste zending, aldus het LNAZ. Daarmee zullen de komende week de laatste medewerkers hun eerste vaccin krijgen.
Er is volgens het LNAZ geen verspilling opgetreden. „Ziekenhuizen lieten de vaccins gereedmaken door apothekersassistenten of andere getrainde medewerkers. Zo werd gewaarborgd dat er zes in plaats van vijf doses uit een flacon gehaald konden worden. Daarbij hebben ziekenhuizen flacons die over waren, doorgestuurd naar ziekenhuizen waar een tekort bestond.”
Medewerkers die in aanmerking komen voor een vaccin zijn in eerste instantie de ic-verpleegkundigen en de vaste verpleegkundigen op de Covid-afdelingen.
Twitter heeft een bericht van de Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei over „volledig onbetrouwbare Amerikaanse en Britse vaccins” tegen het coronavirus verwijderd. De berichtendienst heeft in plaats daarvan een boodschap geplaatst dat de tweet „niet langer beschikbaar is omdat de regels van Twitter zijn overtreden”.
Een woordvoerder namens Twitter voegde daar later aan toe dat het vooral gaat om „ons beleid aangaande het verspreiden van misleidende informatie over Covid-19”.
Khamenei kan pas weer gebruikmaken van zijn account op het Amerikaanse sociale netwerk als hij het bericht ook zelf heeft verwijderd.
In het Verenigd Koninkrijk zijn het afgelopen etmaal bijna 60.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die door de Britse overheid naar buiten zijn gebracht. Daarmee zijn er sinds het begin van de pandemie al meer dan drie miljoen inwoners positief getest op het longvirus.
Het aantal geregistreerde coronadoden steeg de afgelopen 24 uur met 1035 gevallen en komt daarmee boven de 80.000. Tot nu toe zijn 80.868 Britten gestorven na besmetting met het virus. Vrijdag overleden nog 1325 mensen aan Covid-19, dat was een record.
Engeland en Schotland besloten eerder deze week tot een strenge lockdown. Premier Boris Johnson sluit niet uit dat die tot ver in maart zal duren. Het land heeft vergeleken met EU-landen wel een voorsprong bij het vaccineren van inwoners. Johnson heeft daar zijn hoop op gevestigd.
Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet.
De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling. Deze afdeling is daarom preventief in quarantaine gegaan. Dit betekent dat de gedetineerden de hele dag in hun eigen cel verblijven en niet mogen deelnemen aan het dagprogramma. Dit is gedaan om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. De bronnen van besmetting zijn goed in zicht, aldus de gevangenisdirectie.
Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona. Dat is 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 op de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er zijn 285 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Van hen zijn er 44 opgenomen op de ic, 7 meer dan gisteren en 241 in de kliniek, 24 meer dan vrijdag. Gemiddeld zijn er deze week minder nieuwe opnames dan vorige week, aldus het LCPS.
Er liggen 7 Nederlandse Covid-patiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag. Vrijdag zijn er 13 bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, waarvan 4 op de ic.
“We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling”, aldus het LCPS.
Advertentie
Het dichtbevolkte India staat voor een megaklus om de circa 1,3 miljard inwoners te beschermen tegen het coronavirus. Premier Narendra Modi kondigde zaterdag aan dat de vaccinatiecampagne in zijn land volgende week zaterdag begint en dat het streven is om eind juli 300 miljoen mensen te hebben gevaccineerd.
De campagne moet een mijlpaal worden in de strijd tegen de pandemie, aldus Modi. De bevolking wordt gratis ingeënt met twee vaccins: Covishield ontwikkeld door AstraZeneca en Oxford University en een vaccin van eigen bodem, ontwikkeld door farmaceut Bharat Biotech. Overigens is er nog geen akkoord over de prijs van het vaccin van AstraZeneca, alhoewel er al 50 miljoen doses klaarliggen. Dat aantal moet eind maart zijn opgeschroefd tot 100 miljoen doses en wordt in India geproduceerd.
India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door de pandemie met meer dan tien miljoen besmettingen, ofschoon de sterfte relatief gezien laag is.
Boa’s van de gemeente Vaals hebben zaterdag veel boetes uitgeschreven in het besneeuwde gebied rond het Drielandenpunt en de bossen bij Vijlen in het Zuid-Limburgse heuvelland. Dat zei burgemeester Harry Leunessen van Vaals die zaterdagmiddag een kijkje nam in het drukke sneeuwlandschap.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7383 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan de 8147 (gecorrigeerde) positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag had gemeld.
Het is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen.
Van de grote steden telde Den Haag het afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Hier kwamen 223 mensen positief uit de test. In Amsterdam kwamen 193 besmettingen aan het licht en in Rotterdam 199. Verder kwamen er 107 besmettingen bij in Almere en 101 in Apeldoorn.
Het aantal sterfgevallen steeg met 139, tegenover 89 op vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in 24 uur tijd zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijd voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens.
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een woning in het centrum van Amsterdam waarbij zo’n 60 tot 70 mensen aanwezig waren. Een woordvoerder van de politie heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van de regionale zender AT5.
Omwonenden van de woning aan de Langestraat schakelde de politie in vanwege geluidsoverlast. Toen de agenten aankwamen, verlieten veel feestgangers al de woning. Er zijn geen boetes uitgedeeld. ’Vanwege de grootte van de groep is er prioriteit gegeven aan het beëindigen van het feest en het vinden van de hoofdbewoner”, aldus de een woordvoerder. De hoofdbewoner is vannacht niet gevonden, aldus de politie.
In Oostenrijk worden vijf miljoen simpele coronatests verstrekt aan leerlingen en hun ouders om de heropening van scholen mogelijk te maken.
De teststaafjes hoeven slecht 1 of 2 centimeter in de neus te worden gestoken en de test is eenvoudig thuis uit te voeren. Ouders van basisscholieren kunnen hun kinderen helpen, leerlingen van middelbare scholen kunnen de test zelf uitvoeren. De testen moeten wekelijks voor de opening van de schoolweek worden uitgevoerd. Volgens een instructievideo is de test „net zo eenvoudig als neuspeuteren”.
„Testen is eigenlijk de enige manier om deze moeilijke periode door te komen totdat we een hoge vaccinatiegraad hebben bereikt”, zei onderwijsminister Heinz Fassmann zaterdag op een persconferentie in Wenen. „Dit geeft ons de gelegenheid om de scholen te heropenen en open te houden.” De testen zijn vrijwillig en gratis.
De Oostenrijkse regering beslist volgende week of het thuisonderwijs tijdens de lockdown wordt beëindigd en de scholen de lessen kunnen hervatten. De lockdown in Oostenrijk geldt vooralsnog tot 24 januari, maar de scholen zouden op 18 januari weer opengaan, zoals aanvankelijk de bedoeling was.
Volgens de autoriteiten zijn zaterdag 2300 nieuwe coronabesmettingen in het land vastgesteld.
Het banenverlies in de Verenigde Staten vorig jaar was historisch hoog. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal lag het totaal aantal banen dat verloren ging op het hoogst niveau sinds 1939. Vooral onder de zwarte en Latino-bevolking en onder jongeren was het banenverlies groot.
In 2020 gingen in de VS per saldo krap 9,4 miljoen banen verloren. Dat is veel meer dan de ruim 5 miljoen banen die in 2009, in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis, verloren gingen.
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid zei vrijdag dat de werkgelegenheid in december voor het eerst weer kromp sinds de coronaklap afgelopen voorjaar. In april, na de afkondiging van lockdowns tegen de coronapandemie, gingen in een klap rond de 20 miljoen arbeidsplaatsen verloren.
De horecasector en aanverwante branches werden vorig jaar in de VS, net als elders, het hardst getroffen. Daardoor nam vooral de werkloosheid onder minderheden, jongeren en lager opgeleide werknemers sterk toe. Deze groepen werden volgens de krant al onevenredig zwaar getroffen door de economische gevolgen van de coronacrisis.
De kinderopvang heeft voldoende capaciteit om noodopvang te bieden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen en aan kinderen die zich in kwetsbare posities bevinden. Dat zegt Monique Vreeburg, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).
„Wij zijn niet vol, in tegendeel, we benutten nu nog geen 50 procent van ons potentieel „, aldus Vreeburg. „Wij zijn ons zeer bewust van de maatschappelijke rol die we als kinderopvang hiermee vervullen.”
Uit een peiling die de BMK deed onder een groot aantal kinderopvangorganisaties komt naar voren dat de bezetting gemiddeld nog geen 50 procent is ten opzichte van normaal. Wel doen meer ouders een beroep op de opvang dat tijdens de eerste lockdown. Volgens het onderzoek waren in het voorjaar veel ouders bang voor besmettingsrisico’s. Ook wordt aangegeven dat de kinderopvang heeft geleerd van de eerste lockdown en nu beter voorbereid was en meer duidelijkheid konden bieden in de communicatie met ouders.
Volgens de branchevereniging liet eerder onderzoek zien dat de eerste lockdown veel negatieve gevolgen heeft gehad voor kwetsbare kinderen. Maatschappelijke Kinderopvang voelt het als haar verantwoordelijkheid om juist deze kinderen veiligheid te bieden, daarom benaderen kinderopvangorganisaties de ouders van deze kinderen actief en bezoeken hen thuis om hen te attenderen op de noodopvang.
De zomervakantie 2021 is in trek. De Nederlander wil onbezorgd op reis na alle corona-ellende. Er is een inhaaleffect, blijkt uit ANVR-peilingen. Er wordt flink geboekt, vooral rond de Middellandse Zee, schrijft De Telegraaf.
“We mikken op snelle vaccins en verplichte testen om toeristen veilig in Europa te vervoeren”, zegt topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR. Zo’n acht miljoen Nederlanders plannen een lange vakantie tussen mei en oktober. Vier miljoen mensen twijfelen nog. Tweederde kiest voor een trip naar het buitenland, van wie de helft gaat vliegen, aldus reizigersonderzoek.
Vooral zonnige landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Turkije zijn weer als vanouds in trek als vakantiebestemming. Wie nog niet met het vliegtuig durft, pakt de auto en blijft wat dichter bij huis. Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk scoren hierin hoog, blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse reisorganisaties.
In de Verenigde Staten zijn vrijdag een kleine 290.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het is het hoogste aantal besmettingen in het land binnen een etmaal tot nu toe.
Het aantal doden kwam uit op 3676. Dat is lager dan een dag eerder toen voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 4000 doden binnen een etmaal werden geteld.
De pandemie heeft nu in de VS ruim 368.000 levens geëist. In totaal zijn 21,8 miljoen Amerikanen besmet geraakt. De VS zijn van alle landen in de wereld het hardst getroffen door de coronapandemie. Er liggen 132.000 mensen in Amerikaanse ziekenhuizen die getroffen zijn door het virus, ook dat is een record.
Tot nu toe zijn 6 van de 330 miljoen Amerikanen gevaccineerd. Dat getal ligt achter op de planning van de regering van president Donald Trump die beloofde 20 tot 30 miljoen mensen per maand te zullen vaccineren.
In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal iets minder doden geteld als gevolg van het coronavirus en zijn er flink minder besmettingen geregistreerd. Zaterdag rapporteerde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 1083 nieuwe coronadoden, tegen 1188 een dag eerder.
Donderdag liep het dodental met 1070 op. In totaal zijn in Duitsland nu 39.878 personen overleden aan de gevolgen van de ziekte Covid-19.
Het RKI meldde vrijdagochtend 24.684 nieuwe besmettingsgevallen in de laatste 24 uur. Dat is flink minder dan een dag eerder toen 31.848 besmettingen werden gemeld. Tot nu toe zijn er in Duitsland ruim 1.891.000 coronabesmettingen vastgesteld.
Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda, zo meldt de NOS. Vanwege de Britse variant van corona zijn kinderen met verkoudheidsklachten daar niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS in Breda. De Britse coronavariant is besmettelijker.
“We kennen nog niet alle details van deze specifieke situatie, maar de richtlijn van het RIVM is helder”, reageert een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS. “Kinderen met alleen lichte verkoudheidsklachten mogen naar de noodopvang op school. Als ze daarnaast moeten hoesten, koorts krijgen of benauwd worden, moeten ze zich laten testen en thuisblijven.”
De bereidheid om te vaccineren tegen corona blijft stijgen. Een paar dagen nadat de eerste prikken in Nederland zijn uitgedeeld wil 76 procent zich laten inenten. In december was dit nog 67 procent. Eén op de zes (16 procent) wil dat nu zeker of waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen. Een groep van 8 procent heeft nog twijfels.
Driekwart van de twijfelaars (77 procent) heeft behoefte aan meer informatie om een goede keuze te kunnen maken. Als ze beter geïnformeerd worden over de veiligheid van de verschillende vaccins en de bijwerkingen op lange termijn zijn ze wellicht over de streep te trekken. Veel voorstanders willen het liefst meteen gevaccineerd worden. Volgens het vaccinatieschema zijn veel mensen pas in de tweede helft van het jaar aan de beurt.
De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.
Advertentie