Opinie

Vereer Trump niet maar noem wel zijn verdiensten

Als de theoloog Michael Horton het adoreren van Trump wil verfoeien, mag hij niet voorbijzien aan het positieve van zijn regering.

Jan de Boer
8 January 2021 16:56
„Naast alle negatieve aandacht die Trump in de pers heeft gekregen, mag ook nadrukkelijk gezegd worden dat hij de enige president in de geschiedenis van Amerika is die een enorme stemmenwinst heeft verworven na vier jaar regering.” beeld EPA, Michael Reynolds
„Naast alle negatieve aandacht die Trump in de pers heeft gekregen, mag ook nadrukkelijk gezegd worden dat hij de enige president in de geschiedenis van Amerika is die een enorme stemmenwinst heeft verworven na vier jaar regering.” beeld EPA, Michael Reynolds

Het artikel ”Christelijk Trumpisme is pure afgoderij” (RD 24-12) gaat in op ernstige waarschuwingen van de Amerikaanse theoloog Michael Horton tegen het vereren van president Trump. De slogan ”Make America Great Again”, die is uitgesproken en gebeden tijdens de ”Jerichomars”, heet een voorbeeld van „vergaande secularisatie” en verdient de benaming „afgoderij”.

Dat er dingen voorvielen die in een christelijke benadering van de verkiezingsstrijd niet passen, is niet onmogelijk en zelfs waarschijnlijk. Hoe die zaken worden gepresenteerd, hangt echter onder meer af van de nieuwsmedia.

Verkiezingsfraude

Als gereformeerde christenen in Canada volgen wij de gebeurtenissen in Amerika op de voet. Velen van ons weten dat de grote nieuwsmedia in dit land geen eerlijke verslaggeving nastreven. Zelf volgen wij de ontwikkelingen zoals ze op YouTube worden gebroadcast door NTD News, dat in Canada onderscheiden werd voor kwaliteit en onafhankelijke journalistiek. Van de aanstootgevende voorvallen die Horton in het licht van Romeinen 2:24 noemt, is ons daarom weinig gebleken.

NTD News gaf heel duidelijk aan dat veel demonstranten geen ”christelijke trumpisten” zijn, maar terecht aandacht vragen voor de duizenden (onder ede) afgelegde verklaringen van toezichthouders bij de verkiezingen, omdat er ernstig is gesjoemeld met de uitslagen. Deze verkiezingen vallen onder de jurisdictie (rechtsmacht) van president Trump. Als hij, met zoveel bewijs van verkiezingsfraude, zou toegeven aan de onwil van het juridische systeem om die fraude in behandeling te nemen, zou hij aan het einde van zijn termijn zichzelf als een lafaard classificeren. Anderzijds, als de verklaringen onjuist zouden zijn, zouden de meinedigen ten minste toch berecht moeten worden. Wie zich afhankelijk heeft gemaakt van de zes grote linkse media, heeft alleen gehoord dat er geen bewijs is geleverd voor grootschalige fraude. De paar rechtsere media benadrukken dat de rechtbanken de zaken niet ontvankelijk verklaarden ondanks de verklaringen van de vele toezichthouders.

In veel Amerikaanse steden vonden rellen en vernielingen plaats, niet door Trumpaanhangers maar door allerlei radicale groepen (Alt Right, Antifa enzovoorts). Hierbij waren ook pro-Biden-spandoeken te zien. Zag de pers daarom ook Biden als ophitser van deze ongeregeldheden?

Voor- en tegenstanders kunnen een Trump-pet opzetten, maar dat bewijst niet dat er verbondenheid met hem is. Ook toen Kennedy president werd, raakte Washington overspoeld door demonstranten. Wat er nu gebeurd is, mogen we niet op alleen Trump afwentelen. De geoefende oproerkraaiers die Capitol Hill bestormden, zijn gelukkig geen doorsnee Amerikaanse burgers of doorsnee volgers van Trump.

Totalitarisme

Amerika is het toevluchtsoord geweest voor Russische en Chinese emigranten die het communisme ontvluchtten. Juist deze bevolkingsgroepen lieten van zich horen. Zij zien de ontwikkelingen als teken dat ook in Amerika hun toekomst niet veilig is. Het laatste hoofdstuk van Amerika als democratie lijkt te worden geschreven.

Joe Biden is geen uitgesproken tegenstander van Antifa, een anarchistisch-communistische organisatie die waarschijnlijk ook een rol speelde in de bestorming van het Capitool. Zijn steun voor lgbtq-organisaties en verruiming van abortus is een teken aan de wand voor de kerk in Amerika. De lgbtq- en abortusagenda is niet verenigbaar met de vrijheid van godsdienst. Juist daarom is het verwonderlijk dat kerkleiders zo negatief waren over Trump.

De ruk naar links is nauwelijks anders te verklaren dan dat er achter de schermen wel sprake was van fraude. Vaak was de economische toestand een belangrijke beoordelingsfactor voor de zittende president. Deze keer niet. Totalitarisme, een politiek systeem dat de hele maatschappij ondergeschikt maakt aan het staatsidee, steekt de kop op. Dat wordt niet beter als Biden straks president is.

De meesten hier vrezen dat de belangen van de familie Biden in China een buitenlandse politiek opleveren die verre van verkieslijk is voor Amerika en Europa.

Ook Biden beroept zich erop dat hij een (rooms-katholiek) christen is. Zou Horton daarom ook hem niet moeten verwijten dat om zijnentwil Gods Naam wordt gelasterd onder de heidenen?

Trump is de enige president in de geschiedenis van Amerika die een enorme stemmenwinst verwierf na vier jaar regering. Dat geeft stof tot nadenken. Als Horton niet verder komt dan het benadrukken van de vermeende „afgoderij”, zonder ook de positieve kanten van Trumps regeringsperiode te melden, dan is dat veel te kort door de bocht. Deze president kwam zijn verkiezingsbeloften na: strijden tegen zaken als abortus, lgbtq-activisme en onrecht tegenover ondernemers die uit principe geen catering verzorgen voor homohuwelijken.

Het gaat niet om de naam en persoon van Trump. Dat zou inderdaad een vorm van afgoderij zijn. Wel gaat het om de principes van conservatieve politiek. Het is inderdaad beschamend dat degenen die deze politiek voorstaan niet met een bekwamere politicus dan Trump kwamen.

Nadenkende christenen in Amerika zijn het erover eens dat er moreel gezien slechte tijden op komst zijn.

De auteur is gepensioneerd ondernemer en woont in Canada.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer