Politiek

Kamer: Geen wet voor triage ic’s​

De Tweede Kamer voelt er weinig voor om wettelijk te verbieden dat artsen in het uiterste geval iemands leeftijd gaan meewegen om te bepalen of hij of zij nog wordt opgenomen op de ic.

Redactie politiek
5 January 2021 21:53Gewijzigd op 6 January 2021 11:25
Tamara van Ark Minister voor Medische Zorg en Sport tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht
Tamara van Ark Minister voor Medische Zorg en Sport tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht

Zorgminister Van Ark wilde artsen voorschrijven te loten in plaats van te selecteren op leeftijd wanneer er geen enkel ic-bed meer is te vinden, maar een wettelijke regeling daarvoor is voorlopig van de baan. Blijft dat zo, dan mogen artsen hun eigen draaiboek volgen. Daarin staat dat iemands leeftijd een selectiecriterium kan zijn, maar alleen in het uiterste geval.

Artsen moeten in geval van schaarste namelijk eerst naar de verwachte ligtijd kijken: wie maar een relatief korte ic-opname nodig heeft gaat voor. In weer een volgende fase wordt iemands beroep belangrijk. Er is dan voorrang voor hulpverleners, zoals bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen, die tijdens de zorg aan coronapatiënten besmet zijn geraakt.

Pas in de allerlaatste fase komt leeftijd in beeld, waarbij artsen niet willen werken met levensjaren maar met cohorten: 0-20 jaar, 20-40 jaar, 40-60 jaar, 60-80 jaar, 80 jaar en ouder. Een twintiger gaat dan voor op een tachtiger.

In een Kamerdebat sprak Van Ark dinsdag haar waardering uit voor de zorgvuldige wijze waarop artsen het draaiboek hebben opgesteld. Ook de patiëntenverenigingen en de ouderenbonden waren daarbij betrokken. Mocht het zover komen dat artsen moeten kiezen, dan moet die benadering worden gevolgd die maatschappelijk het grootste draagvlak heeft, vindt Van Ark.

Uit eerdere Kameruitspraken meende zij te kunnen afleiden dat ook het selecteren op leeftijdscohorten bij een meerderheid zou stuiten op bezwaren. Toch stuitte haar voorstel voor een wet die loting verplicht zou stellen dinsdag op kritiek. D66 en VVD voelen er weinig voor, maar ook ChristenUnie en SGP hebben er forse twijfels bij.

„Als je weet dat het om een hele uitzonderlijke situatie gaat en als dit dilemma zó doordacht is in de sector zelf, hebben we dan echt wetgeving nodig?”, vroeg CU-leider Segers. „Is selecteren op leeftijdscohort wel echt hetzelfde als leeftijdsdiscriminatie?”, aldus SGP’er Van der Staaij. „Ligt dat ethisch gezien niet een slag ingewikkelder.” Strekking van het draaiboek is volgens hem vooral dat artsen willen bezien hoeveel gezondheidswinst, ook in termen van gewonnen levensjaren, er met een ic-opname te realiseren valt.

Van Ark noemde het signaal van de Kamer „een belangrijke stap.” Ze gaat nog één keer met artsen om tafel en neemt dan een besluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer