Geen enquête naar affaire havenbedrijf
Er komt geen gemeentelijke enquête naar de affaire rond het Rotterdamse havenbedrijf. Dat blijkt na een lange gemeenteraadsvergadering die tot in de nacht doorliep. De PvdA diende een motie van wantrouwen in tegen de wethouders Van Sluis (Haven) en Janssens (Middelen).
De twee hebben volgens de partij hun werk niet goed gedaan in de affaire rond de inmiddels opgestapte directeur van het havenbedrijf. Directeur Scholten gaf tussen 2002 en begin 2004 eigenhandig voor 183 miljoen euro aan bankgaranties af.
Eerder tijdens dezelfde lange vergadering verzochten de eenmansfractie Smit, de SP en Stadspartij wethouder Van Sluis om op te stappen. SP en Stadspartij trokken dat verzoek in nadat de PvdA met de motie kwam. Wat betreft eenmansfractie Van Heijgen kon het gehele college vertrekken.
De moties leidden er niet toe dat ook maar iemand opstapte. Met steun van de 24 raadsleden van de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD en eenmansfracties Dos Santos en Kok, afkomstig uit Leefbaar Rotterdam, konden Van Sluis en Janssens blijven zitten.
De gemeentelijke enquête naar de affaire, bepleit door de oppositie, ging niet door. Een voorstel hiertoe werd door de eensgezinde coalitie van Leefbaar Rotterdam (LR), CDA en VVD en de fracties Van Heijgen en Kok weggestemd.
Het raadsonderzoek moest volgens de oppositie antwoord geven op vragen die na drie eerdere onderzoeken, door PricewaterhouseCoopers, professor W. Lemstra en de Rekenkamer Rotterdam, nog open stonden. En op de nieuwe vragen die de rapportages opriepen. Leefbaar Rotterdam (LR), VVD en CDA achtten het onderzoek onnodig. „Wat kunnen wij boven water krijgen, als anderen dat niet lukt?”, vroeg LR zich af. Het CDA noemde een enquête heilloos, omdat de gemeenteraad „zo verdeeld en gepolariseerd is” dat niet eens een goed samenwerkende enquêtecommissie zou kunnen worden samengesteld.
Tijdens de vergadering vroeg de PvdA aan Van Sluis: „Had u niet moeten weten wat u niet geweten heeft?” De sociaal-democraten vonden van wel, maar de wethouder zei: „Ik wil verantwoordelijk zijn, ik ben verantwoordelijk, ik neem ook de verantwoordelijkheid, maar dat betekent niet aftreden maar optreden. Achteraf wist ik dat het anders had gemoeten. Maar hoe?”
Volgens de PvdA en SP hebben Van Sluis (Haven) en Janssens (Middelen) de raad onvolledig en onjuist ingelicht over de door directeur Scholten van het havenbedrijf getekende bankgaranties. Het college wist met wie men zaken deed, zo verwees de PvdA naar eerdere strubbelingen met zakenman Van den Nieuwenhuyzen.
Leefbaar Rotterdam (LR) sprak tijdens het debat nogmaals het vertrouwen uit in de eigen wethouder Van Sluis. „We zijn trots op dit college en op onze wethouder”, aldus LR-zegsman M. van Gent. Hij meent dat zijn partij nieuwe politiek bedrijft door verantwoordelijkheid te nemen en de eigen wethouder niet te laten aftreden. „Het is in het belang van de stad en de haven dat de problemen worden opgelost.”
D66 herinnerde de Rotterdamse politici eraan dat burgemeester en wethouders het collegeprogramma hebben opgedragen aan Pim Fortuyn „die afwilde van de sorrycultuur waardoor mensen eindeloos op het pluche konden blijven zitten.”