Ministerie beantwoordt btw-vragen zonnepaneelhouders
De Staatssecretaris van Financiën heeft op 16 december een besluit gepubliceerd dat van belang is voor de fiscale behandeling van zonnepanelen. Eenvoudiger is het systeem er niet op geworden.
In het besluit wordt ingegaan op de gevolgen voor de heffing van omzetbelasting bij (de aanschaf van) zonnepanelen in verband met de per 1 januari 2020 in werking getreden zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling houdt in dat ondernemers een btw-vrijstelling kunnen toepassen als de omzet per kalenderjaar onder de 20.000 euro blijft.
De KOR is van toepassing op alle vormen van btw-ondernemerschap, dus geldt in beginsel ook voor zonnepaneelhouders. Particulieren die energie opwekken door middel van zonnepanelen én daarmee stroom leveren aan hun energiebedrijf kunnen kwalificeren als ondernemer voor de heffing van omzetbelasting. Dit betekent dat zij dus ook te maken krijgen met alle verplichtingen rond de btw en in het bijzonder de KOR.
Vragen
Voor zonnepaneelhouders heeft de introductie van de KOR tot een stroom van vragen aan de Belastingdienst geleid. En dat is logisch, want echt eenvoudiger is het systeem er niet op geworden.
De antwoorden op een belangrijk deel van de vragen werd steeds gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Het genoemde besluit vervangt deze antwoorden nu integraal.
Belangrijke wijzigingen voor (nieuwe) zonnepaneelhouders zijn de verplichte aanmelding en afmelding voor de KOR, de automatische omzetting naar de nieuwe KOR van onder de oude KOR geregistreerde zonnepaneelhouders (dus voor hen die al vóór 1 januari 2020 gebruik maakten van een vrijstelling) en de minimale toepassingsduur van de KOR van drie jaar.
Melden
Voor particulieren die op of na 1 januari 2020 zonnepanelen hebben aangeschaft, geldt in dat zij zich moeten melden bij de Belastingdienst; dit is een verplichting. De melding gaat door middel van het formulier ”Opgaaf Zonnepaneelhouders” en moet plaatsvinden binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.
De Belastingdienst reikt vervolgens een aangifte omzetbelasting uit. Hierin kan de btw die aan de particulier in rekening is gebracht ten tijde van de aanschaf in aftrek worden gebracht. Er dient in deze aangifte echter ook rekening te worden gehouden met een afdracht van btw op basis van een forfait. Dit forfait is afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen.
Aangifte
De KOR is vervolgens van toepassing ná de eerste (verplichte) aangifte omzetbelasting. Daarna stopt de uitreiking van aangiftebiljetten automatisch.
Toepassing van de KOR kan soms leiden tot een verplichte terugbetaling (herziening) van de eerder bij aanschaf in aftrek gebrachte btw vanwege het vrijstellingskarakter van de regeling. Bij een investeringsbedrag van minder dan 14.404 euro (inclusief btw) voor niet-geïntegreerde zonnepanelen vindt echter geen terugbetaling plaats. Voor geïntegreerde zonnepanelen geldt een maximaal investeringsbedrag van 86.428 euro (inclusief btw) onder welk bedrag geen terugbetaling hoeft plaats te vinden.
Auteur is werkzaam bij BDO Belastingadviseurs