Ontslagen personeel keert terug bij vliegmaatschappijen VS
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen laten personeel terugkeren dat eerder op straat belandde door de coronacrisis. Het is een van de voorwaarden voor de 15 miljard dollar aan steun die de sector krijgt als onderdeel van het coronasteunpakket van 900 miljard dollar, waarover Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres deze week een akkoord sloten.
American Airlines geeft aan zijn ontslagen personeel weer gefaseerd terug te laten keren. Sinds oktober zaten 19.000 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij werkloos thuis. American Airlines stelt dat de financiële hulp, waarvan het naar verluidt 3 miljard dollar ontvangt, helpt de dienstverlening op peil te houden op het moment dat de pandemie voorbij is.
Branchegenoot United Airlines gaf ook aan weer werknemers die eerder werden ontslagen aan te nemen. Die terugkeer is echter tijdelijk, waarschuwde het bedrijf in een memo aan zijn personeel. Cijfers over boekingen wijzen er namelijk nog niet op dat de vraag naar vliegtickets de komende maanden snel zal aantrekken.
Om in aanmerking te komen voor de financiële steun, moeten Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen medewerkers die onvrijwillig werden ontslagen weer in dienst nemen. Ook moeten ze achterstallig loon betaald krijgen en tot zeker 31 maart in dienst worden gehouden.
Wereldwijd is de luchtvaartsector hard getroffen door de coronapandemie, doordat de vraag naar vliegreizen door internationale reisbeperkingen is gekelderd. Bij het eerste Amerikaanse stimuleringspakket voor de economie, dat in totaal 2,2 biljoen dollar waard was, werd al veel geld uitgetrokken om banen bij luchtvaartmaatschappijen te beschermen. Die regeling voor loonsubsidies van 25 miljard dollar eindigde echter in oktober. Daarop gingen vliegmaatschappijen in de VS alsnog over tot grote ontslagrondes.