Economie

AEX hard onderuit door zorgen over virusmutatie

De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag hard onderuit. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood. De zorgen over een nieuwe besmettelijkere variant van het coronavirus en het uitblijven van een doorbraak in de brexitonderhandelingen joegen beleggers schrik aan. Een akkoord in Washington over extra coronasteun voor de Amerikaanse economie kon het tij niet keren.

ANP
21 December 2020 09:12Gewijzigd op 21 December 2020 09:49

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent in de min op 615,22 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 909,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 2,2 procent. Londen verloor 1,1 procent en ook het Britse pond stond onder druk. De Britse premier Boris Johnson heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk vanwege een nieuwe variant van het coronavirus, die zich sneller kan verspreiden.

Vooral de Europese luchtvaartsector kreeg rake klappen. Diverse landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben besloten voorlopig geen vliegtuigen uit Groot-Brittannië meer toe te laten uit angst de virusmutatie te importeren. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 7 procent op het Damrak. In Frankfurt verloor Luftansa 6 procent en de budgetvliegers Ryanair en easyJet zakten 6 en 10 procent in Londen. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor bijna 10 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (min 7,7 procent) was hekkensluiter in de AEX. De vastgoedinvesteerder bezit grote winkelcentra die worden getroffen door de nieuwe lockdowns in veel Europese landen. Het bedrijf liet tevens weten drie kantoorgebouwen in de Parijse zakenwijk La Défense te verkopen voor 213 miljoen euro. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus, die profiteren van de striktere coronamaatregelen, waren de enige stijgers met winsten tot 0,8 procent.

Zwaargewicht Shell behoorde verder tot de staartgroep bij de hoofdfondsen en raakte bijna 5 procent kwijt. Het olie- en gasconcern verwacht in het vierde kwartaal tot 4,5 miljard dollar opzij te moeten zetten voor afschrijvingen op bezittingen en reorganisatiekosten. Ook rekent Shell op „aanzienlijk lagere” resultaten van de handel in olie en zal de upstream-tak, die zich bezighoudt met de winning en exploratie van olie en gas, vermoedelijk verlieslatend zijn.

De euro was 1,2197 dollar waard, tegenover 1,2234 dollar op vrijdag. De olieprijzen stonden onder druk door de vrees voor minder vraag naar olie vanwege de nieuwe reisbeperkingen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 47,60 dollar. Brentolie werd 3,3 procent goedkoper op 50,58 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer