Kerst sober en stil, maar wel met eten, wijn en kerstboom
Kerstmis en de jaarwisseling worden dit jaar sober, leeg en stil, althans als het goed is. Vanaf dinsdag tot zeker 19 januari geldt een harde lockdown: vijf weken lang moeten mensen zo min mogelijk met anderen in contact komen zodat het coronavirus niet overspringt. Premier Mark Rutte verwees maandagavond in het Torentje naar de beelden in het voorjaar. „Lege snelwegen, lege treinen en bussen, lege kantoren en schoolklassen, lege winkelstraten. Daar moeten we naar terug.”
Anders dan in het voorjaar moeten de meeste winkels nu dicht, een ramp voor de detailhandel die een groot deel van de jaarlijkse omzet rond de feestdagen behaalt. Winkels voor eten en drank blijven open. Een copieus kerstmaal is dus mogelijk, maar wel minder groot. Er mogen op 24, 25 en 26 december maar drie gasten per dag komen, kinderen onder de dertien jaar niet meegeteld. Een kerstboom en bloemen kopen is ook nog mogelijk, bij winkels die dit buiten doen.
Ook letterlijk wordt het stil en donker met oud en nieuw. Er was juist dit jaar een verbod ingesteld op de zwaarste categorie vuurwerk, vanwege het gevaar ervan. Maar door corona heeft het kabinet doorgepakt en is vrijwel al het knal- en siervuurwerk niet toegestaan dit coronajaar. Zo wil men voorkomen dat slachtoffers van vuurwerk de ziekenhuizen nog meer belasten terwijl de druk van de Covid-patiënten nu al groot is. Alleen sterretjes en ander kindervuurwerk zullen de straten een beetje opsieren. Om mogelijke ongeregeldheden beter de kop in te kunnen drukken, is de politie op volle sterkte gebracht met de jaarwisseling.
Het aftellen en elkaar gelukwensen voor het nieuwe jaar, is ook bijna tegennatuurlijk. Niet alleen binnen mogen maar twee gasten komen, maar ook buiten. Op straat mag je dus maar met zijn tweeën zijn, ook tijdens de jaarwisseling. Met meerderen mag alleen als je tot één huishouden behoort. Een avondklok voegt volgens het kabinet niet veel toe aan de vele maatregelen. Een avondklok zou alleen helpen als die heel vroeg in de avond zou ingaan, zei zorgminister Hugo de Jonge. Maar het kabinet vindt dat niet nodig, omdat het aantal contacten al flink wordt teruggebracht.
Ook aan huisdieren is gedacht. De dierenspeciaalzaken blijven open, evenals winkels voor medische zaken zoals de apotheek, drogisterij, opticien en winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen. Ook zakelijke en financiële dienstverleners zoals banken blijven open, net als servicepunten voor postpakketten, wasserijen en stomerijen. Daarnaast kunnen mensen nog hun spullen laten repareren en hun auto naar de garage brengen. Elektronicazaken en doe-het-zelfzaken zijn wel dicht. Maar mensen kunnen nog wel bestellingen afhalen. Ook andere afhaalservices, zoals bij restaurants en coffeeshops, blijven overeind.
Meer geduld moeten mensen weer opbrengen met hun haar: kappers gaan dicht. Juist zuur voor de mensen die wachtten tot vlak voor de feestdagen om er op hun best uit te kunnen zien.