Economie

‘Lockdown slaat belangrijk gat in inkomsten schoonheidssalons’

De harde lockdown die het kabinet vanavond waarschijnlijk aankondigt, zal een „groot en belangrijk gat slaan” in de omzet van ondernemers in de schoonheidsindustrie. Normaal gesproken is de kerstperiode de drukste tijd van het jaar. „Dit is gewoon vreselijk”, zegt Jantine van ‘t Klooster, bestuursvoorzitter van Anbos, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten.

ANP
14 December 2020 13:58

„De agenda’s zitten bomvol, schoonheidsspecialisten maken rond de kerstperiode meestal overuren. Als het zo lang duurt, dan wordt er een groot en belangrijk gat geslagen in de omzet van ondernemers”, zegt Van ’t Klooster. Het kabinet heeft volgens ingewijden besloten tot en met 19 januari een harde lockdown af te kondigen waarbij niet alleen scholen en niet-essentiële winkels dicht moeten, maar ook contactberoepen geen klanten meer mogen ontvangen.

„Iedereen wil rond de kerstdagen op zijn best eruit zien. Ik weet bijna niet wat ik moet zeggen, dit is gewoon hartstikke sneu”, aldus Van ’t Klooster. Anbos verwacht heel veel vragen van ondernemers over de kabinetsmaatregelen om het coronavirus verder in te dammen. „We hebben al sinds maart allerlei scenario’s op de plank liggen, maar van dit doemscenario worden we niet heel gelukkig. Nu was de berichtgeving dusdanig slecht dat we gisteren weer begonnen zijn met het informeren van leden. Veel ondernemers zijn eenmanszaken, die willen weten waar ze recht op hebben.”

Volgens Anbos wordt bijna een kwart van de jaaromzet in de schoonheidssector in de kerstperiode behaald. „Dit was voor de beroepsgroep de enige mogelijkheid om het financiële gat van de eerste lockdown begin dit jaar voor een deel te dichten.”

De financiële gevolgen lopen verder op, zegt Anbos op basis van een enquête onder de leden. Daaruit bleek dat ongeveer 64 procent van alle schoonheidsspecialisten tussen mei en september bijna de helft minder omzet draaide. Bij een nieuwe sluiting moet meer overheidssteun komen, aldus de branchevereniging, die verder opmerkt dat de sector „veiliger en hygiënischer werkt dan andere beroepen of de detailhandel” en dat er ook geen grote groepen samenkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer