„Zorgverlener houdt huidige situatie niet vol”
Het coronavirus grijpt om zich heen. Een recordaantal van 9924 besmettingen meldde het RIVM van zaterdag op zondag. V&VN, de beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, luidt de noodklok. „De huidige situatie houden we niet lang meer vol.”
Om het tij te keren neemt het kabinet naar verwachting maandag strengere maatregelen. Mogelijk moeten niet-essentiële winkels sluiten en wordt de kerstvakantie van scholen verlengd.
„Pijnlijk maar onvermijdelijk”, noemt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN, een verdere aanscherping. „Ik ben niet per se voor meer maatregelen. Maar we zien dat het huidige beleid onvoldoende is om het aantal besmettingen terug te brengen.”
V&VN deed eind oktober al de dringende oproep aan het kabinet om harder in te grijpen. Door oplopende druk moesten zorginstellingen de reguliere zorg afschalen. Behalve het grote aantal coronapatiënten speelde mee dat veel zorgverleners zelf positief waren getest en met klachten thuis zaten.
De situatie is nu weinig beter. Heyne: „We zitten op het niveau van zeer ernstig. De druk op ziekenhuizen en intensive cares neemt toe. Hetzelfde geldt voor de gehandicaptenzorg, thuiszorg en verpleeghuiszorg. Zorgverleners kunnen dit niet voor onbepaalde tijd volhouden.”
Stuwmeer
In de zomer waren er minder coronapatiënten. Dat zorgde echter nauwelijks voor minder druk. „Er was een stuwmeer van reguliere zorg die moest worden ingehaald. Toen kwam de tweede golf, nu zit de derde golf eraan te komen. Er staat nog steeds enorm veel zorg in de wacht.”
Vanwege de drukte waarschuwen ziekenhuisbestuurders in het zuiden van het land dat verloven voor personeel mogelijk worden ingetrokken voor de Kerst en de jaarwisseling. „Zorgverleners werken zich het hele jaar al uit de naad. Dan komt dit er nog bij. Intussen zien ze dat snelwegen en winkelstraten vol zijn en dat veel mensen zich niet aan de regels houden. Bijzonder frustrerend.” Uit berichtgeving van de Telegraaf bleek zondag nog dat circa 10 procent van de treinpassagiers weigert een mondkapje te dragen.
„In de eerste golf was er applaus”, vervolgt Heyne. „Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen waren de helden van de maatschappij. Van dat gevoel is weinig meer over. Er is steeds minder respect voor de zorg, mensen gedragen zich egocentrischer.”
Avondklok
Epidemioloog prof. Frits Rosendaal is ook van mening dat meer maatregelen nodig zijn om het coronavirus de kop in te drukken. Maar welk pakket het beste is, vindt hij moeilijk te zeggen. „Alle maatregelen zijn schadelijk. Het sluiten van winkels vooral voor de economie. Het dichtdoen van scholen voor het onderwijs. Een avondklok, bedoeld om thuisbezoek te verminderen, is weer schadelijk voor het sociale welzijn. Het blijft een afweging tussen de voor- en nadelen. We weten ook maar een beetje welke maatregel welk effect op het virus heeft.”