Nieuwe maatregelen op komst
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Nederland wil halverwege januari beginnen met inenten. Groot-Brittannië is daar al mee begonnen.
Advertentie
Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media. Welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren, wordt nu uitgezocht. Levensmiddelenzaken en ook apotheken blijven in ieder geval open.
Het kabinet heeft haast, zo bleek zondag uit het Catshuisberaad. Aanleiding zijn de oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 mensen positief getest. Afgesproken is dat een flink aantal ministers maandag weer bijeenkomt voor crisisoverleg. Daarna zal een extra ministerraad besluiten over meerdere opties die op tafel liggen.
Het kabinet denkt aan een avondklok met oud en nieuw. Het is een van de maatregelen die maandag wordt besproken in een extra crisisoverleg en ministerraad, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Andere maatregelen waar het kabinet nu aan denkt zijn toch een langere kerstvakantie voor middelbare scholen, sluiting van niet-essentiële winkels en sluiting van hotels.
De stijging in het aantal nieuwe coronagevallen zet door. In de afgelopen 24 uur zijn 9924 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Dat zijn er 760 meer dan zaterdag. Toen werden er na correctie 9164 nieuwe infecties gemeld, dat was het hoogste aantal sinds eind oktober. Vrijdag werden 8879 nieuwe besmettingen gemeld en donderdag bijna 8800.
De Duitse Bondsregering en deelstaten zijn het eens geworden over een veel strengere lockdown. Die gaat op 16 december in en duurt tot 10 januari. In die periode moeten veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht, maakte bondskanselier Angela Merkel bekend.
Merkel zei na spoedoverleg met leiders van deelstaten dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. In Duitsland is al weken een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken moesten daardoor al eerder de deuren sluiten. Toch worden dagelijks nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt mensen voor een lijst die zondagavond op social media rondgaat waarin zogenaamd de komende coronamaatregelen van het kabinet staan opgesomd. Volgens een woordvoerder gaat het om onjuiste informatie en betreft het „fake nieuws”.
Ook in de Rotterdamse binnenstad werd het zondagmiddag weer te druk. Dat liet de gemeente weten. Met name in de omgeving Binnenwegplein waren te veel mensen. De gemeente zegt maatregelen te nemen om de drukte te reguleren. Bezoekers aan de stad wordt verzocht zo kort mogelijk te blijven, alleen te komen en afstand te houden.
De gemeente Den Haag liet eerder deze zondag al weten dat het te druk is in het centrum van de stad.
In Rotterdam waarschuwde de gemeente zaterdag ook al voor drukte.
Het kabinet komt maandag opnieuw bijeen om te praten over corona. In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondag laten weten na het vijf uur durende beraad van een groot deel van het kabinet in het Catshuis. Het was een goed overleg, aldus de zegsman, die verder niks kwijt wilde.
Aanleiding voor het extra Catshuisberaad waren de almaar stijgende aantallen nieuwe besmettingen met het coronavirus in de afgelopen week. Zondag kwamen er nog eens bijna 10.000 positief geteste mensen bij. Omdat een deel van hen binnenkort zo ziek wordt dat er zorg nodig is, neemt de druk op de ziekenhuizen de komende weken verder toe, is de verwachting.
Advertentie
Ingewijden meldden eerder dit weekend dat er zwaardere maatregelen op tafel liggen om de gestage verspreiding van het virus tegen te gaan. Waar het precies om gaat, is niet duidelijk. Maar Rutte zelf liet afgelopen week in de Tweede Kamer doorschemeren dat het zou kunnen gaan om een sluiting van niet-essentiële winkels en een langere sluiting van de scholen in de kerstvakantie.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen is met 42 gestegen ten opzichte van een dag eerder, in totaal zijn het er nu 1723. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Van hen liggen 1242 mensen op de verpleegafdelingen, 33 meer dan een dag eerder. Op de ic’s liggen 481 coronapatiënten, negen meer dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast 510 patiënten op de ic’s met niet-coronagerelateerde klachten, 37 minder dan de dag ervoor.
De totale ic-bezetting is daarmee 991, dat zijn er 28 minder dan een dag geleden. Verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 247 coronapatiënten opgenomen, intensive cares 37.
Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gestegen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 9182 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM meldde vrijdag 8894 nieuwe gevallen en op donderdag bijna 8800. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 53. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms wat later doorgegeven.
De gemeente Rotterdam roept winkelend publiek op drukke plekken in de stad zoveel mogelijk te vermijden. Het is zaterdagmiddag te druk op de markten in het centrum en in de omgeving van het Binnenwegplein, zo meldt de gemeente. Daarom worden maatregelen genomen om de drukte tegen te gaan.
In de tweede golf zijn diverse gemeenten in de Biblebelt, zoals Bunschoten, bovengemiddeld getroffen door het coronavirus.
De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zette deze zomer vooral in op maatregelen tegen de drukte in bijvoorbeeld de binnenstad en in parken. De voorbereidingen op de tweede besmettingsgolf - die ook nog eens eerder kwam dan gedacht - kwamen daardoor in het gedrang.
„Rond het zomerreces, waarin de landelijke maatregelen sterk waren teruggeschroefd, ging de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een ‘waakvlam’ stand. Het snel oplopend aantal besmettingen en de drukte in stad en regio noodzaakte dat toch al snel maatregelen moesten worden overwogen”, zo concludeert het COT. Het instituut schrijft in de evaluatie dat het door de veiligheidsregio gevraagd is om mee te kijken met de crisisaanpak.
Mannen sterven namelijk vaker aan het coronavirus, stellen de onderzoekers. Nu krijgen alle coronapatiënten dezelfde behandeling, zegt intensivist Bas van Bussel van het UMC+, terwijl er wel degelijk verschillen te zien zijn tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. „Vrouwen op de intensive care herstellen bijvoorbeeld sneller dan mannen als het gaat om orgaanfalen”, stelt Van Bussel. „Ook kunnen behandelingen beter werken bij het ene geslacht dan bij het andere, waardoor mogelijk kan worden voorkomen dat iemand op de IC belandt.”
De Maastrichtse onderzoekers analyseerden studies die het gebruik van verschillende medicatie tegen corona onder de loep namen, zoals remdesivir en hydroxychloroquine. In een kwart van de studies waren er onder de onderzoekspopulatie twee keer meer mannen dan vrouwen.
Ook had geen van de studies vooraf als doel de verschillen in effectiviteit voor mannen en vrouwen te onderzoeken. Slechts een keer werd achteraf een extra analyse gedaan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in EClinicalMedicine, onderdeel van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ze zullen mogelijk strengere maatregelen bespreken om de verspreiding in te kunnen dammen.
Het Catshuisberaad begint in de ochtend.
In Duitsland is al zo’n anderhalve maand een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken zijn dicht, maar scholen en winkels hoefden niet te sluiten. Ondanks die maatregelen worden dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen gemeld. Daardoor groeit ook de druk op de politiek om in te grijpen.
Minister van Economische Zaken Peter Altmaier zei tegen Duitse media dat intensivecareafdelingen van ziekenhuizen tegen hun grenzen aanlopen. Hij zei dat er duidelijkheid moet komen over welke stappen nu nodig zijn om te voorkomen dat de pandemie „volledig uit de hand loopt”.
Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte zaterdag melding van 28.438 nieuwe coronabesmettingen. Ook overleden nog eens 496 coronapatiënten.
In een week tijd worden naar verwachting ongeveer 3 miljoen doses van het vaccin gedistribueerd, bericht The New York Times. Die zijn volgens de krant bedoeld voor zorgpersoneel en bewoners van verpleeghuizen. Het middel zal gratis worden verstrekt.
Staten en sommige grote steden hebben bij de landelijke overheid lijsten aangeleverd met de locaties waar het vaccin kan worden afgeleverd. Het gaat vooral om ziekenhuizen. Het middel moet bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Dat betekent dat het niet overal opgeslagen kan worden.
Ook het transport vormt een uitdaging. Vrachtvoerders en luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor die mammoetoperatie. Het vaccin wordt vervoerd in speciale dozen met zogenoemd droogijs. De temperatuur wordt tijdens het transport naar ziekenhuizen doorlopend gecontroleerd.
In de verpakking zit ook apparatuur verwerkt waarmee de locatie van de lading wordt gevolgd. Transportbedrijven als FedEx en UPS hebben naar verluidt speciale commandocentra opgezet om de transportoperatie te monitoren.
De VS hebben een deal gesloten voor de aankoop van 100 miljoen Pfizer-vaccins. Daarvan moet volgens Amerikaanse media dit jaar ongeveer een kwart worden afgeleverd.
De minister van Volksgezondheid van Pennsylvania zei dat het een „hercules-achtige inspanning” zal vereisen om het middel te distribueren en Amerikanen op grote schaal in te enten. „Zoiets heeft ons land nog nooit meegemaakt”
Menghaney, die in Zuid-Azië actievoert voor toegang tot medicijnen, ziet paralellen tussen de bestrijding van het coronavirus en die van hiv grofweg twintig jaar geleden. „Bij beide werd al vrij snel duidelijk dat antiretrovirale middelen effect hebben, en levens kunnen redden”, zegt zij. „Halverwege de jaren negentig kwamen die breed beschikbaar voor mensen met hiv in de Verenigde Staten en Europa. Tegelijkertijd gingen in landen als Thailand en Zuid-Afrika nog heel veel mensen dood.”
Door patentbescherming dreigt zo’n „enorm verschil” zich opnieuw af tekenen, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen. „In het komende kwartaal worden vaccins uitgerold in rijke landen, terwijl haast geen enkel arm land daar nog toegang toe heeft”, zegt Menghaney. „Wat arme landen destijds ook merkten, was dat farmaceutische bedrijven niet geïnteresseerd zijn in hun markten, maar liever lucratieve markten in het Westen bedienen.”
In 2001 gaf de Wereldhandelsorganisatie landen het recht patentbescherming van hiv-medicijnen af te schaffen. Daardoor konden zij zelf generieke medicijnen gaan produceren. Artsen Zonder Grenzen wil dat dat ook voor coronavaccins gebeurt, zodat de productie van vaccins, sneltests en medicijnen goedkoper wordt. Onder meer Zuid-Afrika en India hebben daarvoor een plan voorgesteld bij de WHO, maar stuiten volgens Menghaney op tegenstand van rijkere landen.
Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 9967 sterfgevallen geregistreerd. De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer 50 sterfgevallen per dag bij. Dit zijn alleen de mensen bij wie het virus is vastgesteld en die als gevolg daarvan zijn overleden. Het werkelijke dodental zal hoger liggen, omdat er ook mensen aan het virus zijn overleden zonder dat ze ooit zijn getest.
Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat vermoedelijk al tijdens de eerste golf in het voorjaar meer dan 10.000 besmette personen zijn gestorven.
Rotterdam telt de meeste sterfgevallen. Zeker 627 inwoners van de Maasstad zijn aan corona overleden.
De 100.000e coronabesmetting in Nederland werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Op 26 november, de 274e dag van de coronacrisis, volgde de half miljoenste positieve test. Het totaal aantal vastgestelde coronagevallen stond vrijdag op 594.543. Zaterdag is dag 290.
De Amerikaanse regering maakt daarmee gebruik van een optie om als eerste vaccins te bespreken bij Moderna. De VS hadden al eerder besloten om 100 miljoen vaccins van Moderna in te kopen. Met het totaal van 200 miljoen doses kunnen 100 miljoen mensen worden ingeënt, aangezien het Moderna-vaccin tweemaal moet worden toegediend.
Twee derde van de Nederlanders vindt dat Nederland een paar weken in lockdown moet vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat meldt Hart van Nederland, dat ruim 4600 deelnemers van het Hart van Nederland-panel erover ondervroeg. Een lockdown wordt door de meerderheid van de ondervraagden gezien als de beste oplossing nu de besmettingscijfers niet dalen.
Nederlanders lijken bereid te zijn om het een en ander in te leveren, schrijft Hart van Nederland. Zo’n 71 procent heeft het ervoor over om de feestdagen alleen thuis door te brengen, als dat de verspreiding van het coronavirus stopt. Bij panelleden boven de 50 jaar is die bereidheid iets hoger, 81 procent.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.
De Amerikaanse overheid gaat nog niet op slot. De Senaat besloot vrijdag om de deadline voor een beslissing over een tijdelijke financieringswet met een week te verlengen tot en met 18 december. Daarmee werd een shutdown voorkomen. Het geeft de politiek in de VS ook een week langer de tijd te komen met een nieuw coronasteunpakket, naast een overkoepelende regeling voor overheidsuitgaven.
Eerder ging het Huis van Afgevaardigden met een grote meerderheid akkoord met de wet. Het voorstel gaat nu naar de Republikeinse President Donald Trump die naar verwachting zijn handtekening zet onder de wet. Zonder deze regeling zou de Amerikaanse overheid gedeeltelijke gesloten worden. Dan gaat het onder meer om het staken van bepaalde activiteiten op de luchthavens of de sluiting van nationale parken.
Het Amerikaanse Congres zal zich nu concentreren op het goedkeuren van een rekening van 1,4 biljoen dollar om de overheidsloketten tot september volgend jaar open te houden. Lukt het niet om volgende week een akkoord te bereiken, dan zal het Congres mogelijk weer met een tijdelijke maatregel moeten komen, of toch delen van de overheid op slot moeten gooien.
Ondertussen proberen onderhandelaars nog altijd om een akkoord te bereiken over een nieuw coronasteunpakket. Nog altijd zijn er grote verschillen in opvattingen tussen de Republikeinen, die de meerderheid hebben in de Senaat, en de Democraten die het in het Huis van Afgevaardigden voor het zeggen hebben. De meningen botsen onder meer over de bescherming van bedrijven tegen rechtszaken en een steunpakket voor lokale overheden.
De gezondheidsdiensten zullen de verpleeghuizen ondersteunen bij de vaccinatie van hun zorgmedewerkers. Een verzoek daartoe van de werkgevers in de zorg is door GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van GGD’en, ingewilligd.
Zodra het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar verwachting uiterlijk eind december het vaccin van BionTech/Pfizer goedkeurt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus, aldus de GGD’en vrijdag.
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen daarvoor als eerste groep een uitnodiging, laat voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland weten. De werkgevers in de zorg hebben de GGD’en donderdag om hulp gevraagd en volgens hem zijn de GGD’en bereid om te helpen. Rouvoet: „Wij zijn erg blij met het feit dat de zorgmedewerkers van verpleeghuizen in de loop van januari gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus, een belangrijke stap in de strijd tegen het virus en in het beschermen van onze kwetsbaren.”
Het ministerie van VWS vroeg eerder deze maand aan de GGD’en om de zorginstellingen te ondersteunen bij de inenting van grotere groepen. Volgens de afspraken zorgen de GGD’en dat iedereen met een uitnodiging een afspraak kan maken voor het vaccineren. De zorginstellingen gaan waar mogelijk professionals leveren die, onder verantwoordelijkheid van de GGD, mensen zullen vaccineren.
Wouter van Soest, directeur van de koepelorganisatie Actiz, zegt zich te realiseren dat „GGD’en en hun medewerkers al tien maanden in de frontlinie opereren. Juist daarom zijn wij hen dankbaar dat ze hun vangnetfunctie zo oppakken om zo veel mogelijk van de mensen in de zorg zo snel mogelijk beschermd te krijgen tegen dit virus”.
De Brabantse ziekenhuizen vragen nu al aan medewerkers om hun kerstverlof terug te geven. Dat meldt Omroep Brabant. “We proberen op die manier het rooster rond te krijgen. Ik hoop dat we het gaan redden, anders moeten misschien verloven ingetrokken worden”, zegt ziekenhuisdirecteur Bart Berden. Hij spreekt als voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg namens alle ziekenhuizen in Brabant.
Het vooruitzicht van een zware kerst is fysiek en ook emotioneel belastend voor het personeel, zegt Berden. “De medewerkers willen met kerst graag bezig zijn met andere dingen dan hard werken. Maar we hebben het zwaar te halen deze kerst, dus het kan zijn dat we toch een beroep moeten doen op medewerkers om te komen werken.” Berden rekent het even voor. De coronabesmettingen stijgen weer de laatste dagen en Brabant is nog steeds een van de koplopers in ons land.
De petitie voor een snelle en veilige opening van de horeca is inmiddels 77.000 keer ondertekend. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept zijn achterban op om de oproep „meer steun en snel open” te blijven ondersteunen. De komende twee maandagen zal KHN op ludieke wijze aandacht blijven vragen voor de problemen.
Volgens KHN staat de horeca door de coronamaatregelen op omvallen. De steunpakketten vanuit de overheid zijn onvoldoende. De sector vraagt specifiek om twee dwingen. Dat zijn extra financiële steun en een concreet perspectief op heropening, inclusief datum.
Maandag was in Den Haag een protestmanifestatie, waarbij KHN de campagne met de naam #BlackMonday lanceerde. ’s Avonds werden bij meerdere cafés de lichten ontstoken als symbolisch signaal. Volgens KHN was die actie een groot succes en is de roep niet alleen in Den Haag, maar in heel Nederland gezien en gehoord.
Ook de komende maandagen zal KHN op ludieke wijze aandacht vragen voor #BlackMonday. Zo zal aankomende maandag de kerstsingle, De horeca viert Kerst, worden gedeeld. Een week later zal een reeks ludieke kerstwensen worden uitgebracht.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de petitie minstens 100.000 keer wordt ondertekend. Op 12 januari, de door KHN gewenste openingsdag van de horeca, wordt deze dan officieel aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.
Mede door de coronacrisis heeft de Nederlandse staat afgelopen jaar een recordbedrag van 95 miljard euro aan schuldpapier uitgegeven. Volgend jaar moet naar verwachting een nog iets hoger bedrag van 95,6 miljard euro worden geleend. Dat meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA) van het ministerie van Financiën.
Deze eerste schatting van de financieringsbehoefte voor 2021 is volgens het agentschap wel “met onzekerheid omgeven”, zeker gezien de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis. Hoe sneller het virus bedwongen is, hoe sterker het economisch herstel en hoe minder er geleend hoeft te worden.
Ook dit jaar bleek lastig te voorspellen hoeveel geld er nodig is. Een jaar geleden werd de behoefte nog geraamd op zo’n 42 miljard euro. Na het uitbreken van de coronapandemie liep deze schatting snel op tot bijna 140 miljard euro halverwege het jaar. Maar dankzij het sterke herstel van de economie tijdens de zomermaanden viel het daadwerkelijk opgehaalde bedrag dus fors lager uit.
De coronacrisis maakte 2020 tot een “uitzonderlijk jaar”, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). Om de economie op de been te houden en banen te redden werden tientallen miljarden gestoken in onder meer steunpakketten voor het bedrijfsleven. Tegelijkertijd vielen de belastinginkomsten veel lager uit dan begroot.
De crisis heeft volgens Hoekstra nog maar eens onderstreept hoe belangrijk het werk van het agentschap is. "Zij hebben geweldig werk geleverd ", zegt hij. De minister spreekt ook zijn dank uit voor het vertrouwen van investeerders. Zij lenen de overheid, ondanks de onzekere omstandigheden, nog altijd voor langere tijd geld tegen een extreem lage rente.
Het agentschap is van plan 50 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkt, ofwel met langlopende leningen. De rest wordt opgehaald op de geldmarkt, dus met kortlopend schuldpapier.
De premier van de dichtbevolkte Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), Armin Laschet, heeft zich vrijdag achter de leiders geschaard die meteen een strenge lockdown in heel het land willen. Hij vindt dat de huidige stijging van het aantal coronabesmettingen en het aantal sterfgevallen onmiddellijk tot ingrijpende maatregelen dwingt.
Laschet wil naar eigen zeggen het liefst maandag al alle ondernemingen sluiten die geen eerste levensbehoefte dienen. De federale regering zou de getroffen ondernemingen moeten steunen. Het onderwijs is al vrijwel stilgelegd.
De deelstaatpremier wil ook dat mensen die op plekken zijn geweest waar een uitbraak van corona is vastgesteld, preventief in quarantaine gaan. Hij was eerder terughoudend over strenge beperkingen in verband met de economische schade. Pas nog betoogde hij in een krant dat de coronamaatregelen niet vol te houden zijn vanwege de sociale en economische impact.
Hij wil nu echter dat heel het land tot een strenge lockdown tot zeker 10 januari besluit. Laschet eist nationale maatregelen en het is niet duidelijk wat hij onderneemt als er geen eensgezindheid komt op het beraad van de deelstaten aanstaande zondag. Vrijdag beraden de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten zich over de coronamaatregelen.
NRW is een economische motor voor Duitsland en heeft met bijna 18 miljoen mensen de meeste inwoners van alle deelstaten. Circa dertig van de tachtig grootste steden van Duitsland liggen in NRW. De deelstaat grenst aan de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.
De feestdagen lijken met dergelijke maatregelen geschrapt te worden. De minister van Gezondheid, Jens Spahn, wil ze ook. Hij zei vrijdag dat „de kerstdagen geen feest voor het virus mogen worden”. De premier van Saksen, Michael Kretschmer wil bovendien dat er „heel duidelijke autoritaire maatregelen van de staat” komen om de beperkingen af te dwingen.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen blijft redelijk stabiel. Al een week of twee schommelt het rond de 1700, soms iets erboven, soms iets eronder.
Momenteel liggen 1681 coronapatiënten in een ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 33 meer dan op donderdag, maar het zijn er ook 3 minder dan op woensdag en 19 minder dan op dinsdag.
Verpleegafdelingen behandelen 1209 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een toename van dertig ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 469 naar 472.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoog. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor.
In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 485 besmettingen aan het licht gekomen. In Rotterdam testten 291 inwoners positief. In Den Haag kwamen er 199 gevallen bij, in Utrecht 137 en in Eindhoven 136.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor.
In totaal is het virus nu bij bijna 595.000 mensen in Nederland vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 65. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag waren 64 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak is van 9967 mensen zeker dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden.
De Amerikaanse overheid keurt heel snel het nieuwe vaccin van de Amerikaanse en Duitse vaccinmakers Pfizer en BioNTech goed. De Amerikaanse staatssecretaris Alex Azar die Gezondheid in zijn portefeuille heeft, zei dat dit binnen enkele dagen geregeld moet zijn. Hij verwacht volgens Amerikaanse media dat het misschien al mogelijk zal zijn mensen te vaccineren met het middel vanaf maandag of dinsdag.
De ‘spoedgoedkeuring’ volgt op het positieve advies van onafhankelijke onderzoekers over het vaccin aan de waakhond FDA, die toezicht houdt op medicijnen, geneesmiddelen en voedsel. Het is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, aldus de meerderheid van het team van deskundigen. Het panel vindt in meerderheid dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s.
De deskundigen hebben uitvoerig gedebatteerd over het risico op allergie na twee gevallen van ernstige reacties in het Verenigd Koninkrijk waar deze week is begonnen met vaccineren. In de Verenigde Staten zal het vaccin vergezeld gaan van een waarschuwing, kondigde Marion Gruber van de FDA aan: het zal niet worden aanbevolen voor mensen met een bekende allergie voor een van de ingrediënten.
Premier Mark Rutte heeft „groot respect” voor de keuze van Hugo de Jonge, die donderdag het CDA-lijsttrekkerschap neerlegde om zich aan de strijd tegen het coronavirus te kunnen wijden. Dat heeft Rutte De Jonge donderdagavond ook laten weten, „recht uit het hart”.
De „tomeloze energie” waarmee De Jonge de bestrijding van de epidemie aanvoert, kan rekenen op „bijzonder veel respect en bewondering” van Rutte, zei de minister-president na afloop van de EU-top in Brussel. Hij ziet „er enorm naar uit om ook de komende maanden door te gaan met knokken samen om het virus eronder te krijgen”.
Volgens politievakbond ACP is het „belangrijk” en „een goede zaak” dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politiemensen aan het werk zijn, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. „Het is logisch dat dit gebeurt gezien de bijzondere omstandigheden. De politie neemt de voorbereidingen voor oud en nieuw heel serieus.”
Vrijdag liet de landelijke korpsleiding weten dat er tijdens de jaarwisseling in het hele land „fors meer” agenten ingezet worden om de orde te handhaven. Aanleiding voor de extra inzet is zowel het vuurwerkverbod als het „maatschappelijk ongenoegen” in de samenleving wegens coronabeperkingen.
Hoewel er bij de politie sprake is van hoge werkdruk en onderbezetting begrijpt Van de Kamp de extra inzet wel. „Oud en nieuw is van oudsher een nacht waarin veel capaciteit wordt ingezet. Politiemensen zelf vinden het ook belangrijk dat ze met voldoende mensen aanwezig zijn. Belangrijk is wel dat ze in de periode erna voldoende rust krijgen.”
Meer dan de helft van de kinderen in de wereld, 61 procent, vond het onderwijs in hun land beter voordat de coronacrisis uitbrak. Dat maakt Terre des Hommes op uit de resultaten van een onderzoek onder ruim 26.000 kinderen van acht tot zeventien jaar in 137 landen, waaronder Nederland.
Van de ondervraagde kinderen zegt 41 procent dat hun familie sinds de corona-uitbraak minder geld heeft en 20 procent meldt zelfs minder te eten te hebben. Bepaalde groepen zijn extra getroffen: 38 procent van migrantenkinderen in de verschillende landen zegt minder te eten te hebben sinds de pandemie losbarstte.
Zo’n 9 procent van de ondervraagde kinderen voelt zich sinds de corona-uitbraak thuis minder veilig. Meer dan een vijfde, 21 procent, zegt dat de toegang tot medische hulp achteruit is gegaan, aldus de kinderhulporganisatie.
Ruim de helft van de kinderen, 56 procent, zegt dat ze sinds het begin van de crisis minder met hun vrienden praten dan dat ze zouden willen.
Toch zien veel kinderen ook positieve kanten: ze voelen minder stress door school en zijn blij met de verminderde milieuvervuiling.
Luchtvaartmaatschappij KLM mag tijdelijk geen passagiers naar Hongkong vervoeren. Het bedrijf bevestigde berichtgeving daarover in de Hongkongse krant South China Morning Post.
Volgens die krant wordt KLM gestraft onder zeer strenge coronaregels in de stadstaat en duurt de schorsing tot en met 17 december. KLM zegt zelf nog in gesprek te zijn met Hongkongse autoriteiten over de duur van de schorsing.
Zolang KLM geen passagiers naar Hongkong mag vervoeren vliegt de luchtvaartmaatschappij alleen vracht daarheen. Op de terugweg uit Azië neemt KLM zowel passagiers als vracht mee.
Volgens de South China Morning Post scherpte Hongkong onlangs zijn regels voor luchtvaartmaatschappijen aan om geïmporteerde coronagevallen tegen te gaan. Als op een vlucht één persoon zit die positief test en een andere persoon die zich niet aan alle regels in Hongkong houdt, zoals bewijs tonen voor een 14-daags verblijf in een hotel, kan dat voor de vervoerder al een schorsing betekenen.
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca gaat onderzoeken of het samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde coronavaccin gecombineerd kan worden met het Russische Spoetnik V-vaccin. AstraZeneca gaat daarvoor een samenwerking aan met het Gamaleja Instituut, dat het Russische vaccin ontwikkelde.
Het Spoetnik V-coronavaccin is volgens de ontwikkelaars meer dan 90 procent effectief, terwijl dat van AstraZeneca een effectiviteit van ruim 70 procent heeft. Mogelijk kan dat ook omhoog naar 90 procent door een combinatie van doses, maar dat wordt nog nader onderzocht.
De ontwikkelaars van het Russische vaccin hadden vorige maand op Twitter al voorgesteld om de twee vaccins te combineren. Zowel het Oxford-vaccin als het Russische vaccin is gebaseerd op een onschadelijk virus om zo het lichaam instructies te geven om bepaalde proteïnen aan te maken. Die techniek werd eerder gebruikt voor een ebolavaccin.
De samenwerking kan wellicht wel op weerstand rekenen in Groot-Brittannië. Dat land maakte in juli bekend dat Russische staatshackers hadden geprobeerd informatie over vaccins te stelen van universiteiten en farmaceutische bedrijven wereldwijd.
Griekenland versoepelt de coronamaatregelen rond de kerstdagen. Vanaf maandag gaan kerken, bibliotheken en kapsalons weer open. Ook wordt de verplichte quarantaine voor mensen die uit het buitenland komen verlaagd van tien naar drie dagen.
Het aantal coronabesmettingen ligt in Griekenland nog steeds hoog, maar ondanks dat worden de maatregelen toch versoepeld. “Onze kerken gaan weer open voor Kerstmis”, aldus een woordvoerder van de regering. Er mogen negen mensen tegelijk in een kerk en 25 in een kathedraal.
Kerst begint in Griekenland op 25 december en duurt veertien dagen. Het eindigt op 6 januari.
Bij meer dan 120.000 mensen in Griekenland is het coronavirus vastgesteld en zeker 3300 mensen zijn overleden. Ruim 80 procent van de bedden op de ic is momenteel bezet vanwege het virus.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil dat er direct een nieuwe lockdown komt in Duitsland vanwege het snel toenemende aantal coronabesmettingen. Hij vindt dat er niet gewacht moet worden tot na kerst. Seehofer zei tegen het weekblad Der Spiegel dat een lockdown de enige manier is om het aantal besmettingen weer omlaag te krijgen. „Als we wachten tot kerst, hebben we nog een maand last van de hoge besmettingsaantallen.”
De minister zegt dat de huidige maatregelen niet streng genoeg zijn. „Het ligt niet aan de discipline van de Duitsers, maar aan de ontoereikende maatregelen.” Vrijdag en zondag wordt er overlegd door de landelijke regering en de zestien deelstaten.
De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, zit het overleg van de premiers voor. Hij rekent op een strenge lockdown van drie weken. Volgens Müller moet de detailhandel voor een belangrijk deel dicht, omdat winkelende mensen een groot besmettingsgevaar zijn. Müller wil ook dat de lockdown op 20 december al ingaat en niet pas na de kerst. De burgemeester spreekt over een nationale lockdown en verwacht van deelstaten met lage besmettingscijfers dat ze ook meedoen, omdat sprake zou zijn van een nationale crisis.
In de Bondsrepubliek bepalen de deelstaten vooral zelf hoe ze het virus bestrijden. Het leidt vaak tot onenigheid en veel verschillende maatregelen. De deelstaat Baden-Württemberg gaat bijvoorbeeld op eigen houtje zelf strenge beperkingen opleggen aan de bevolking, zoals een nachtelijk uitgaansverbod. Deelstaatpremier Winfried Kretschmann zei vrijdag dat zijn staat na de kerst tot zeker 10 januari op slot gaat. Hij kondigde ook aan met het aangrenzende Beieren, Hessen en Rijnland-Palts te gaan praten over gezamenlijke maatregelen, als een federale aanpak uitblijft.
De politie zet tijdens de komende jaarwisseling in het hele land „fors meer” agenten in om de orde te handhaven, laat de landelijke korpsleiding weten. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.
Aanleiding voor de extra inzet is het vuurwerkverbod en het „maatschappelijke ongenoegen” over de coronamaatregelen, aldus de politie.
De hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam zei eerder dat in zijn gebied twee keer zo veel agenten worden ingezet als vorig jaar.
De uitslag van een coronatest moet ook in andere EU-lidstaten geldig zijn, vinden de Europese regeringsleiders. De Europese Commissie gaat uitwerken hoe de EU-landen elkaars testuitslagen zouden kunnen erkennen.
Ook bij het verstrekken van inentingsbewijzen moeten de lidstaten samenwerken, hebben premier Mark Rutte en zijn collega’s afgesproken bij de EU-top in Brussel. Ze willen ook nog nauwer samen optrekken bij het voorbereiden van het intrekken van reisbeperkingen - mits de coronapandemie dat toelaat. Dat alles moet helpen om reizen van het ene naar het andere EU-land weer gemakkelijker te maken.
De regeringsleiders zien wel wat in het idee van EU-president Charles Michel om een internationaal ‘pandemieverdrag’ op te stellen. Daarin zouden landen afspraken kunnen maken over het vroegtijdig opmerken van bijvoorbeeld een nieuw virus en over hoe ze zo’n gevaar voor de wereldwijde volksgezondheid samen de kop kunnen indrukken.
Vanwege de combinatie van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen gaat de politie in Amsterdam tijdens oud en nieuw twee keer zoveel agenten inzetten als vorig jaar. Dat zegt hoofdcommissaris Frank Paauw vrijdag in een interview met AT5. „Het zal een moeilijke nacht worden”, aldus Paauw.
De hoofdcommissaris is bezorgd over de jaarwisseling nu er door de coronacrisis beperkingen zijn voor feestvierders, en weinig tot geen alternatieven. „Dat is de reden waarom we een fors hogere inzet hebben dan vorig jaar”, zegt Paauw. „Niet alleen in ME-verband, maar ook gewoon veel mensen op straat, veel blauw om vroegtijdig op te kunnen treden.”
Pauw hoopt dat mensen hun gezonde verstand gaan gebruiken, en benadrukt dat deze situatie tijdens oud en nieuw iets is waar mensen „doorheen moeten bijten”. „Laten we met alle beperkingen ervoor zorgen dat wij als politie niet tegenover onze bevolking komen te staan.”
De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, verwacht dat er een strenge lockdown van drie weken komt in heel Duitsland vanwege de stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen. Hij is momenteel voorzitter bij het overleg van de zestien deelstaten over de bestrijding van het coronavirus. Zondag komen de deelstaatpremiers en bondskanselier Merkel bijeen om over strengere maatregelen te praten.
Volgens Müller moet de detailhandel voor een belangrijk deel dicht. Hij vindt winkelende mensen een groot besmettingsgevaar. Müller wil daarom dat de lockdown voor de kerstdagen, op 20 december, moet ingaan en niet, zoals in de Duitse politiek eerder werd gesuggereerd, na de kerst. De sociaaldemocratische burgemeester wil een nationale lockdown en verwacht van deelstaten met lage besmettingscijfers dat ze ook meedoen, omdat er sprake zou zijn van een nationale crisis.
In de Bondsrepubliek bepalen de deelstaten vooral zelf hoe ze het virus bestrijden. Het leidt vaak tot onenigheid en veel verschillende maatregelen. De deelstaat Baden-Württemberg gaat bijvoorbeeld op eigen houtje zelf strenge beperkingen opleggen aan de bevolking, zoals een nachtelijk uitgaansverbod. Deelstaatpremier Winfried Kretschmann zei vrijdag, zonder de bijeenkomst van de deelstaatpremiers van zondag af te wachten, dat Baden-Württemberg na de kerst tot zeker 10 januari op slot gaat. Hij kondigde ook aan met aangrenzende deelstaten Beieren, Hessen en Rijnland-Palts te gaan praten over gezamenlijke maatregelen, als een federale aanpak uitblijft.
De leegstand van kantoren kan tot en met 2024 vrijwel verdubbelen, denkt vastgoedadviseur Colliers International. Het bedrijf verwacht dat werknemers gemiddeld één dag per week thuis zullen blijven werken na de coronacrisis. Als die niet-kantoordagen gespreid worden over de week kan de leegstand toenemen van de huidige 8,5 procent tot 16 procent over vier jaar.
Colliers denkt overigens dat spreiding niet de standaard wordt. Vermoedelijk zullen bedrijven hun werknemers redelijk veel vrijheid geven om hun thuiswerkdagen zelf in te plannen en dan zullen woensdag en vrijdag favoriete dagen worden. In dat scenario is er meer kantoorruimte nodig en loopt de leegstand slechts op tot 11 procent.
Het grote effect van thuiswerken is vermoedelijk pas in 2022 te zien. Veel bedrijven waar de huur afloopt wachten nu nog af en kiezen voor een kortlopende verlenging. Daarmee verschaffen ze zichzelf tijd om te bepalen hoe ze met thuiswerken om moeten gaan na de pandemie.
Leegstand zal niet overal ontstaan. De stadscentra van de grote steden en populaire locaties als de Amsterdamse Zuidas zullen snel nieuwe huurders vinden. Ook steden met een grote regionale aantrekkingskracht als Arnhem, Den Bosch, Groningen, Breda, Zwolle, Leeuwarden, Hilversum, Apeldoorn, Tilburg en Leiden zullen het niet slecht doen, verwacht Colliers.
Het zijn juist kantorenparken langs de snelwegen die klappen zullen krijgen, denkt de vastgoedadviseur. Daar zouden kantoren kunnen worden omgebouwd tot woningen.
Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden, 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week stierven er ongeveer 75 mensen meer, maakte statistiekbureau CBS bekend op basis van voorlopige sterftecijfers.
In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe, maar de sterfte is nu dus hoger dan normaal. Sinds 21 september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4700 meer mensen overleden dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (9 maart tot en met 4 mei) lag deze zogeheten oversterfte bijna dubbel zo hoog, naar schatting op bijna 9000.
De meeste van alle coronadoden kregen langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.
Het CBS constateert ook dat de sterfte onder vrouwen vorige week iets hoger lag dan onder mannen. “In eerdere weken van de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn”, merkt het bureau op.
De verhoogde sterfte was afgelopen week bij alle leeftijdsgroepen te zien. Onder 80-plussers overleden naar schatting iets meer dan 1900 mensen. Er gingen bijna 1100 mensen van 65 tot 80 jaar dood en 450 mensen jonger dan 65 jaar.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in een etmaal is vastgesteld, is verder gestegen naar een recordaantal. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 29.875 nieuwe besmettingen gemeld.
Donderdag meldde het RKI 23.679 nieuwe gevallen, een flinke toename ten opzichte van woensdag, toen er 20.815 nieuwe besmettingen werden geteld. In totaal is het coronavirus nu bij 1.272.078 personen in Duitsland vastgesteld.
Het dodental is in de afgelopen 24 uur met nog eens 598 toegenomen, ook dat is een record. Woensdag werd het vorige geregistreerd, toen stierven 590 inwoners in 24 uur. In totaal zijn in Duitsland nu 20.970 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Bondskanselier Angela Merkel wond zich tijdens een toespraak in de Bondsdag woensdag zichtbaar op over de almaar stijgende coronastatistieken in Duitsland. Merkel wil met de premiers van de zestien bondsstaten overleggen over strengere maatregelen vóór Kerst. Zij wil naar maximaal 50 besmettingen per 100.000 inwoners om het virus te kunnen bestrijden
Het aantal faillissementen is in november iets gestegen ten opzichte van een maand eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen was met 176 stuks vijf hoger dan in oktober, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Desondanks bleef het aantal bankroete bedrijven relatief laag.
De meeste failliete bedrijven waren afgelopen maand actief in de financiële dienstverlening, gevolgd door specialistische zakelijke dienstverlening en handel. Relatief gezien werd de sector vervoer en opslag het zwaarst getroffen.
Het aantal faillissementen, dat door het CBS gecorrigeerd wordt voor het aantal zittingsdagen waarop rechters die faillissementen uitspreken, ligt al een aantal jaren tussen de 250 en 300 per maand, een enkele uitschieter naar boven of beneden daargelaten. Sinds juli is het aantal bedrijven dat bankroet wordt verklaard daar onder gezakt, sinds augustus ligt het aantal zelfs steevast onder de 200.
De coronasteunpakketten van de overheid lijken daar een grote rol in te spelen. Bedrijven kunnen met die steun langer overeind blijven. Ook zijn schuldeisers zoals banken of verhuurders vanwege de coronacrisis mogelijk eerder geneigd een regeling te treffen.
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is veilig genoeg om te worden toegediend aan Amerikanen, adviseert een onafhankelijk expertpanel aan de Amerikaanse toezichthouder FDA. Zeventien leden van de commissie stemden voor, vier tegen en een onthield zich van stemming. Het panel vindt in meerderheid dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s.
De deskundigen hebben uitvoerig gedebatteerd over het risico op allergie na twee gevallen van ernstige reacties in het Verenigd Koninkrijk waar deze week is begonnen met vaccineren. In de Verenigde Staten zal het vaccin vergezeld gaan van een waarschuwing, kondigde Marion Gruber van de FDA aan: het zal niet worden aanbevolen voor mensen met een bekende allergie voor een van de ingrediënten.
De FDA hoeft het positieve advies van de deskundigen niet te volgen, maar dat gebeurt doorgaans wel. De toezichthouder zou het Pfizer-vaccin binnen enkele dagen in een noodprocedure kunnen goedkeuren, mogelijk vrijdag al.
De FDA zei dinsdag in een voorlopige conclusie dat het middel aan de veiligheids- en effectiviteitseisen voldoet, maar er nog te weinig gegevens waren om conclusies te trekken over de veiligheid voor kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen en mensen die lijden aan immuunziekten. Ook zijn er vragen over mensen die kampen met allergische reacties.
Pfizer kan aan de Amerikaanse regering tot midden 2021 niet meer dan 100 miljoen vaccins leveren. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt.
In de VS zijn al bijna 300.000 mensen overleden aan Covid-19. Momenteel komen er dagelijks zo’n 3000 bij.
In het Verenigd Koninkrijk worden al op grote schaal mensen ingeënt met het Pfizer-vaccin. Ook Canada heeft het middel versneld goedgekeurd. De Europese toezichthouder EMA verwacht eind deze maand een oordeel te vellen over het Pfizer-vaccin.
De eerste 30.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zullen de komende dagen in Canada aankomen en moeten maandag gereed zijn om te worden toegediend, melden hoge functionarissen aan verslaggevers.
„Aan alle Canadezen: Als je opgelucht en hoopvol bent, ben je niet de enige. Dit is het goede nieuws dat we allemaal nodig hadden”, zei premier Justin Trudeau. „Maar vergeet niet dat dit slechts de eerste stap is in wat een enorm project zal worden gedurende een lange winter.”
De vrachten zullen worden verzonden naar veertien speciale distributielocaties in wat qua oppervlakte het op een na grootste land ter wereld is. Het leger is opgeroepen om te helpen. Generaal-majoor Dany Fortin, die verantwoordelijk is voor de logistiek, zei dat de eerste doses maandag op de locaties zouden moeten aankomen.
Canada werd woensdag het derde land ter wereld, na Groot-Brittannië en Bahrein, dat het vaccin heeft goedgekeurd.
Canada heeft tot dusver 435.330 coronagevallen geregistreerd, bijna 13.000 inwoners zijn aan de gevolgen van het longvirus gestorven. De meeste grote provincies hebben opnieuw een aantal beperkingen opgelegd aan bedrijven en bijeenkomsten om een tweede golf te beteugelen.
Advertentie