Airbnb schiet omhoog op gemengd Wall Street
De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Van de drie voornaamste graadmeters noteerde alleen de Nasdaq een winst, waarbij veel aandacht uitging naar de koerssprong van debutant Airbnb.
De kooplust onder beleggers wordt nog altijd getemperd door onzekerheid rond onderhandelingen over een nieuw steunpakket om de recessie te bestrijden. Democraten en Republikeinen in het Congres zijn nog altijd bezig met verhitte discussies over de vorm en omvang van die stimuleringsmaatregelen, daags na een akkoord in het Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke financieringswet die een shutdown moet voorkomen. De behandeling van dit voorstel in de Senaat wordt door de aanhoudende discussies mogelijk vertraagd tot vrijdag, waarschuwden Republikeinen.
De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 29.999,26 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 3668,05 punten terwijl techgraadmeter Nasdaq 0,5 procent won tot 12.405,81 punten.
Aandelen Airbnb eindigden 113 procent hoger na de beursgang van het bedrijf, dat daarmee een waarde van bijna 87 miljard kreeg toegedicht. Topman en medeoprichter Brian Chesky liet in een eerste reactie weten „geen woorden” voor de koerssprong te hebben.
Beleggers reageerden verder op een tegenvaller bij cijfers over nieuwe uitkeringsaanvragen. Die stegen de voorbije week tot 853.000, veel meer dan economen in doorsnee hadden verwacht. De nieuwe piek in coronabesmettingen lijkt daarmee het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt dwars te zitten.
Bij de techbedrijven verloor Facebook slechts 0,1 procent, ondanks de dreiging van nieuwe juridische problemen. Justitie in de VS kondigde een grote rechtszaak aan tegen het socialmediabedrijf, omdat het op ongeoorloofde wijze een monopoliepositie zou hebben bemachtigd. Het proces kan uitmonden in een gedwongen opsplitsing van het bedrijf, dat ook Instagram en WhatsApp bezit.
Oliereuzen Chevron en ExxonMobil hadden meewind van hogere olieprijzen met winsten tot bijna 3 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent meer waard op 46,88 dollar. Brentolie oversteeg voor het eerst sinds maart een waarde van meer dan 50 dollar per vat en werd 3,1 procent duurder op 50,37 dollar per vat.
De euro was 1,2137 dollar waard, tegenover 1,2119 dollar bij het slot van de Europese beurzen.