Levensloopregeling: uitkeren of uitsmeren?
De levensloopregeling is al sinds 1 januari 2012 afgeschaft. Tot Nieuwjaarsdag 2022 bestaat er echter een overgangsregeling. Degenen die nog een tegoed hebben staan, moeten dat slim opnemen.
De levensloopregeling is in 2006 ingevoerd, maar werd eind 2011 afgeschaft. Het doel van de regeling was om een deel van het bruto inkomen apart te zetten. Dat geld kon dan later worden aangewend voor zorgverlof, studie of een sabbatical.
Na afschaffing kende de regeling in 2013 en 2015 fiscaal vriendelijke afkoopregeling. Wie in die jaren het tegoed in zijn geheel liet uitkeren, hoefde over 20 procent van het bedrag geen belasting te betalen.
Rechtbank
Recent kwam een zaak met betrekking tot de levensloopregeling voor de rechter in Zuid-Nederland. Daarin heeft een man een levensloopaanspraak opgebouwd. In 2015 ontving hij een gedeelte hiervan, namelijk een bruto uitkering van 80.356 euro. De man had de afkoopregeling van 2015 hierop toegepast, waardoor hij over 20 procent van het bedrag geen belasting hoefde te betalen. In 2017 kreeg de man nog een deel van zijn levensloopuitkering. Als gevolg daarvan eiste de inspecteur van de Belastingdienst dat hij alsnog belasting betaalde over de 20 procent van het bedrag dat hij in 2015 belastingvrij had ontvangen. De rechtbank ging hierin mee omdat de belastingkorting van 20 procent alleen geldt wanneer het gehele levenslooptegoed in één keer wordt opgenomen. Geen speld tussen te krijgen.
Einddatum
De levensloopregeling kent een overgangsregeling die loopt tot 1 januari 2022. De einddatum stuitte echter op bezwaren. Daarom is bij de behandeling van het belastingplan 2021 de einddatum met twee maanden vervroegd. Het fiscaal genietingsmoment ligt nu op 1 november 2021.
Een belangrijk bezwaar was dat het levenslooptegoed per 1 januari 2022 tot de bezittingen in box 3 gerekend moet worden. Door het vervroegen van de einddatum naar 1 november 2021 zijn de gerechtigden in staat om met het tegoed bijvoorbeeld de hypotheek nog af te lossen. In dat geval staat het tegoed per 1 januari 2022 niet meer op de bankrekening. Dat bespaart box 3 belasting.
Uitsmeren
Wie nog een levenslooptegoed open heeft staan, moet nadenken of hij de uitkering over 2020 en 2021 wil uitsmeren of dat hij het hele bedrag nog in 2020 uitbetaald wil hebben. Beide opties zijn nu nog steeds mogelijk. Voor iedere rekeninghouder gelden persoonlijke omstandigheden. Als iemand in 2021 met pensioen gaat, is het gezien de terugval in inkomen wellicht verstandig het tegoed geheel in 2021 uit te laten keren. Blijft het inkomen over 2020 en 2021 hetzelfde, dan zal het uitsmeren van de uitkering over 2020 en 2021 belastingtechnisch het voordeligste zijn.
Bij de uitkering moet de rekeninghouder zich realiseren dat de hoogte van het inkomen in het jaar van uitkeren fors kan stijgen. Het hogere inkomen heeft dan effect op heffingskortingen, toeslagen en sociale zekerheidsuitkeringen. Kortom: ga uw persoonlijke situatie na en besluit om uw tegoed uit te laten keren of uit te smeren!
De auteur is manager belastingadviseur bij Visser & Visser. Reageren? fiscaal@refdag.nl