Denemarken gaat stoppen met olieproductie in Noordzee
Denemarken gaat geen nieuwe vergunningen meer verstrekken voor olie- en gasboringen in het Deense deel van de Noordzee. In 2050 moet de productie helemaal stoppen. De stappen maken deel uit van de plannen van Denemarken om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen en klimaatneutraal te worden.
Een meerderheid van het Deense parlement staat achter de regeringsplannen. Minister Dan Jørgensen van Klimaat en Energie zegt dat er een definitief einde zal komen aan fossiele energieproductie door zijn land. Daardoor loopt de schatkist wel 1,7 miljard euro mis.
Denemarken is sinds 1972 actief met de winning van olie en gas in de Noordzee en is het grootste olieproducerende land van de Europese Unie. Denemarken verwacht voor dit jaar een dagelijkse olieproductie van 83.000 vaten en het equivalent van 21.000 vaten aan aardgas. Overigens zijn het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen nog veel grotere olie- en gasproducenten, maar zij zijn geen lid van de EU.
Milieugroepering Greenpeace spreekt van een grote overwinning voor het klimaat. Volgens de organisatie had Denemarken de „morele plicht” om de zoektocht naar nieuwe olie te stoppen. Het land geeft nu volgens Greenpeace een duidelijk signaal af aan de wereld om de klimaatcrisis tegen te gaan.