Buitenland

Britse rechter zet rem op genderbehandeling kinderen

De Britse rechter vindt dat kinderen onder de zestien onvoldoende zicht hebben op de gevolgen van puberteitsremmende middelen.

Tineke van der Waal
2 December 2020 10:31
Keira Bell stond dinsdag in Londen de pers te woord na de uitspraak van de rechter over puberteitsremmers. beeld EPA, Facundo Arrizbalaga
Keira Bell stond dinsdag in Londen de pers te woord na de uitspraak van de rechter over puberteitsremmers. beeld EPA, Facundo Arrizbalaga

Het hof van justitie in Londen heeft dinsdag bepaald dat kinderen met genderdysforie jonger dan zestien jaar de betekenis van hormoonbehandeling niet kunnen beoordelen. Het is voor het eerst dat het voorschrijven van puberteitsremmers een wettelijk kader krijgt. Genderdysforie is onvrede over het biologisch geslacht.

De zaak is aangespannen tegen de Tavistock and Portman NHS Trust, die verantwoordelijk is voor de Tavistock-kliniek voor genderdysforie in Londen. Voormalig cliënt Keira Bell daagde het gendercentrum voor de rechter. De Britse is als meisje geboren, maar raakte tijdens de puberteit in verwarring over haar geslacht. Op haar zestiende startte de genderbehandeling in de kliniek.

Bell is nu 23 jaar en heeft spijt van haar transitie. De genderkliniek had haar meer moeten uitdagen in haar foute gedachte dat ze een man zou zijn, zegt ze. „Ik heb als tiener een onbezonnen beslissing genomen om zelfvertrouwen en geluk te vinden, maar nu zal de rest van mijn leven negatief worden beïnvloed.”

Keira Bell stond dinsdag samen met ”mevrouw A.” voor de rechter. A. is moeder van een vijftienjarig meisje met autisme dat in afwachting van een behandeling in de kliniek is. Voorafgaand aan de uitspraak zei ze tegen de BBC: „Ik ben niet bang voor de transitie, maar ik vrees dat ze het bij het verkeerde eind heeft.” Volgens de moeder is het „beangstigend” dat voorafgaand aan het voorschrijven van puberteitsremmers weinig onderzoek wordt gedaan naar de vraag waarom een kind het gevoel heeft van het verkeerde geslacht te zijn.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat het „zeer onwaarschijnlijk” is dat een kind van dertien jaar of jonger in staat is voor de toediening van puberteitsremmers weloverwogen toestemming te geven. Ook voor veertien- of vijftienjarigen valt volgens de rechter te betwijfelen of zij „de langetermijnrisico’s en gevolgen van het toedienen van puberteitsremmers kunnen begrijpen en afwegen.” Voor jongeren vanaf zestien bestaat er „een vermoeden” dat zij kunnen instemmen met medische behandeling.

Volgens het vonnis is er geen bewijs dat patiënten baat hebben bij puberteitsremmers. De rechter verweet de kliniek nalatig te zijn geweest in het verzamelen van gegevens.

Bell zei dinsdag opgetogen te zijn over de uitspraak van de rechter. „Dit oordeel is niet politiek; het gaat over het beschermen van kwetsbare kinderen.”

In reactie op het oordeel van de rechtbank heeft de Britse National Health Service per direct beleidswijzigingen doorgevoerd. Zo mogen kinderen alleen naar de kliniek worden doorverwezen met de rechterlijke verklaring dat dit in het belang van het kind is.

De Canadese neurowetenschapper en seksuologe dr. Debra Soh, auteur van ”The End of Gender”, noemt de uitspraak „een teken van wat komen gaat.”

Ook volgens Transgender Trend, een Britse beweging van bezorgde ouders en professionals, gaat het om een „baanbrekend vonnis”, dat over de hele wereld gevolgen zal hebben. „Deze zaak werpt licht op het ergste en meest onvergeeflijke resultaat van de institutionele gevangenneming in de hele samenleving door de genderlobby: het medische experiment met de gezonde lichamen van kinderen, met ernstige onomkeerbare en levenslange gevolgen.”

In Nederland is behandeling met puberteitsremmers mogelijk vanaf het moment dat de puberteit is ingetreden en niet eerder dan elf jaar. Voor de diagnose en voor de geslachtsaanpassende behandeling kunnen kinderen en jongeren terecht in Amsterdam UMC. Vanwege de wachtlijst daar opende het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc in Nijmegen, afgelopen maart eveneens een polikliniek voor transgenderzorg voor kinderen tot en met vijftien jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer