CPB: Minder economische krimp door sterk derde kwartaal
Een „onverwacht sterk herstel” in het derde kwartaal zorgt ervoor dat de Nederlandse economie dit jaar ‘slechts’ 4,2 procent krimpt, aldus het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
De belangrijke adviseur van het kabinet is daarmee positiever dan tijdens de berekening rond Prinsjesdag, toen nog werd uitgegaan van 5,1 procent krimp.
Tegenover de mindere krimp dit jaar staat ook een trager herstel volgend jaar. Dit is weer het gevolg van de tweede coronagolf, waardoor er ook weer strengere maatregelen gelden. Het CPB denkt nu dat de economie in 2021 met 2,8 procent groeit, tegen een eerder geraamde 3,2 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot boven de 6 procent.
„De tweede coronagolf leidt niet tot een wezenlijk ander economisch beeld voor 2021”, licht CPB-directeur Pieter Harskamp toe. Hij erkent dat bepaalde sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en het toerisme, opnieuw zwaar worden getroffen. Maar hij stelt ook dat het steunbeleid van de overheid daarop inspeelt.
Daarnaast meldde het CPB dat consumenten ook zonder de lockdown minder geld zouden hebben uitgeven. Uit angst voor het virus zouden mensen namelijk alsnog restaurants, winkels en evenementen mijden.
Overheidstekort
Door het economisch herstel en het aflopen van steunmaatregelen loopt het overheidstekort volgend jaar terug. Het geraamde tekort is volgend jaar 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 6,1 procent dit jaar.
Voor de komende jaren wordt verder herstel voorzien. Evengoed zal de pandemie een drukkend effect hebben op de economische groei. Zo zal het bbp in 2025 zo’n 4 procent lager zijn dan bij de berekening van voor de coronacrisis. In de periode 2022 tot en met 2025 groeit de economie jaarlijks naar verwachting met 1,5 procent per jaar. De koopkracht neemt in deze periode niet toe.