Opinie

Open je ogen voor kindermishandeling

Kinderen weten soms niet beter en denken dat geweld ‘normaal’ is. Zoek daarom het overleg wanneer er zorgen zijn en kijk niet weg.

Toke Kalisvaart, Joris ten Voorde en Gertrude van den Belt
24 November 2020 15:47Gewijzigd op 30 November 2020 11:27
„De complexiteit van huiselijk geweld is groot.” beeld iStock
„De complexiteit van huiselijk geweld is groot.” beeld iStock

”Open je ogen voor kindermishandeling.” Met deze slogan werd in de week tegen Kindermishandeling (16 t/m 22 november) aandacht gevraagd voor kindermishandeling. Het blijft helaas nodig om deze problematiek voor het voetlicht te halen, omdat veel mensen en kinderen slachtoffer zijn van allerlei vormen van geweld. Geweld dat diepe sporen trekt en waarvan de gevolgen een leven lang meegedragen worden.

Na een melding stopt huiselijk geweld vaak niet, schreef deze krant op een voorpagina (12-11). Verwezen werd naar een onderzoek van het Verweij-Jonker instituut, waaruit is gebleken dat het geweld niet stopt in meer van de helft van de gezinnen die zijn gemeld bij Veilig Thuis.

De complexiteit van huiselijk geweld is groot. Zo zijn bestaande patronen namelijk moeilijk te veranderen. Gedragsverandering vraagt veel energie en oefening om nieuw gedrag eigen te maken. En dan is er eveneens vaak sprake van allerlei andere risicofactoren die systemen van geweld in stand houden, versterken en energie opeisen. Energie die vervolgens niet meer ingezet kan worden voor een positieve gedragsverandering.

Schaamte en ongeloof

Genoemd krantenbericht kan de gedachte oproepen of versterken dat een melding bij Veilig Thuis niets oplevert. Een melding bij Veilig Thuis is vaak het resultaat van een moeilijk besluit, dat na veel overwegen is genomen. De impact op het desbetreffende gezin kan groot zijn en het is mogelijk dat de relatie tussen de melder en de gemelde (ernstig) wordt verstoord.

Het is goed om hierbij aan te geven dat uit een onderzoek van zes jaar geleden is gebleken dat de situatie in onveilige gezinnen helemaal niet verbeterde na betrokkenheid van hulpverleners. In dat licht is er nu sprake van een grote vooruitgang. Er zijn veel mensen en kinderen die nu wel in een veilige omgeving verblijven en opgroeien.

In hetzelfde onderzoek wordt eveneens beschreven dat er nog steeds een taboe ligt op huiselijk geweld. Slachtoffers wachten vaak te lang voordat zij hulp vragen bij Veilig Thuis of een andere instantie. Daarnaast is er schaamte bij betrokkenen en ongeloof bij omstanders. Helaas gebeurt het nog vaak dat omstanders een andere kant op kijken en, tegen beter weten in, hopen dat het vanzelf over gaat.

Weerloos

Als aandachtsfunctionarissen van het interkerkelijke project ”Huiselijk geweld en kindermishandeling” willen we de oproep ”open je ogen voor kindermishandeling” extra onderstrepen. Niets doen is geen optie. Mensen en kinderen worden beschadigd en kunnen op de korte en lange termijn tal van problemen krijgen. Kinderen zijn weerloos en houden onvoorwaardelijk van hun vader en moeder. Ze weten soms niet beter en denken dat geweld ‘normaal’ is. Zoek daarom het overleg wanneer er zorgen zijn en kijk niet weg.

Toke Kalisvaart (Stichting Schuilplaats), Joris ten Voorde (Stichting de Vluchtheuvel) en Gertrude van den Belt (KOC Diensten) zijn aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer