Oproep tot gezamenlijke bestrijding coronapandemie bij G20-top
Op de G20-top hebben meerdere deelnemers opgeroepen tot nauwere samenwerking in de strijd tegen de coronapandemie. De Britse premier Boris Johnson voerde campagne om wereldwijd gelijke toegang tot vaccins te garanderen.
„Ik zou graag zien dat de G20-landen deze aanpak steunen”, zei hij in een videoboodschap op de website van de top. Op de vorige top beloofde de groep van leidende economische mogendheden alle maatregelen te nemen om de pandemie het hoofd te bieden en mensenlevens te beschermen. „Als we elkaar dit weekend ontmoeten, moeten we deze belofte nakomen”, zei Johnson.
De aanpak van de coronapandemie is het centrale onderwerp van de G20-top, die zaterdag begon als een videoconferentie onder leiding van Saudi-Arabië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, het Chinese staatshoofd Xi Jinping, de Russische president Vladimir Poetin en waarschijnlijk een laatste keer de Amerikaanse president Donald Trump zullen deelnemen aan de tweedaagse beraadslagingen. Naast een eerlijke verdeling van vaccins moet het ook gaan over schuldverlichting voor armere landen.
De Saudische koning Salman benadrukte in zijn openingswoord het belang van een gelijke verdeling van vaccins en andere middelen om de epidemie te bestrijden. Ook riep hij op tot meer coördinatie.
EU-president Charles Michel kondigde in een videoboodschap aan met een voorstel te komen voor een internationaal verdrag over pandemieën dat „ons moet helpen pandemieën te voorkomen en er gecoördineerder op te reageren”. Hij zei ook ervan overtuigd te zijn dat meer schuldverlichting noodzakelijk is.
VN-topman Antonio Guterres zei in een boodschap aan de G20-leiders dat ontwikkelingslanden op de rand van de financiële afgrond staan, met meer armoede en leed tot gevolg. „Een domino-effect van faillissementen kunnen de mondiale economie verwoesten”, waarschuwde hij. „We kunnen de Covid-pandemie niet laten ontaarden in een schuldpandemie.”
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan benadrukte dat corona het belang en de verantwoordelijkheid van de G20 heeft vergroot. „De pandemie heeft ons er nogmaals aan herinnerd dat we leden zijn van de grote menselijke familie, ongeacht religie, taal, afkomst en ras.”
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beklemtoonde dat men tegelijkertijd voor gezondheid en economie moet zorgen. Net als Trump, maar anders dan de meeste andere staatshoofden en regeringsleiders, heeft Bolsonaro de strenge beperkingen op de economie en de persoonlijke vrijheid om pandemieën te bestrijden afgewezen.
De G20-landen hebben bijna 18 miljard euro bijgedragen aan de bestrijding van de pandemie. Hun wordt door onder meer de EU gevraagd een extra bedrag van 3,8 miljard euro op te hoesten.