Buitenland

Zingen op de maan

Het is deze week 51 jaar geleden dat de tweede bemande ruimtemissie, Apollo 12, op de maan landde. Reden om de geschiedenis van het Apolloprogramma in te duiken.

Webredactie
18 November 2020 21:27Gewijzigd op 30 November 2020 11:12
Raketingenieur Wernher von Braun (m) naast president John F. Kennedy. Onder leiding van de Duitser, die controversieel was vanwege zijn nazi-verleden, zetten de Verenigde Staten de eerste stappen in de ruimtevaart. beeld AFP
Raketingenieur Wernher von Braun (m) naast president John F. Kennedy. Onder leiding van de Duitser, die controversieel was vanwege zijn nazi-verleden, zetten de Verenigde Staten de eerste stappen in de ruimtevaart. beeld AFP

Het waren de Duitsers die in de jaren dertig onder leiding van ingenieur Wernher von Braun de rakettechnologie een belangrijke impuls gaven door de V2 te ontwerpen. De wetenschappers die aan deze raketten werkten werden na de oorlog door zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten gebruikt voor hun eigen raketten. Hierdoor onstond een ruimtewedloop.

De Amerikaanse president John F. Kennedy kondigde in 1961 het Apolloprogramma aan. Met dit programma wilde hij zijn land verplichten om voor 1969 mensen op de maan te laten landen en hen weer veilig terug te brengen.

In 1972 landde de laatste Apollocapsule op de maan. Omdat Apollo 2 en 3 niet zijn doorgegaan zijn er in totaal vijftien Apollo-missies geweest. Zes Apollo-vluchten landden op de maan. Bij deze missies verlieten twee astronauten het moederschip. Zij gingen met een maanlander naar het maanoppervlak. Ondertussen bleef de derde astronaut in de ruimtecapsule in een baan rond de maan cirkelen.

Legendarisch

Na acht eerdere Apollo-missies landde op 24 juli 1969 de ruimtecapsule van Apollo 11 op de maan. De 38-jarige Neil Armstrong was de eerste mens op de maan en zei tijdens zijn eerste stappen op het maanoppervlak de legendarische woorden: Dit is een kleine stap voor een man, maar een grote stap voor de mensheid.”

Onweer

Een aantal maanden later was Apollo 12 aan de beurt. De lancering verliep door onweer niet vlekkeloos; tot twee keer werd het contact met het ruimtevaartcentrum verloren.

Zingen

Op 19 november 1969 landde de maanlander van Apollo 12 op de maan. Een dag later klapten de astronauten de trap uit en betraden ze het maanoppervlak. Van de maanwandelingen zijn bijna geen beelden, omdat een van de astronauten, Alan Bean, de camera tijdens het begin van de maanwandelingen toevallig op de zon richtte en zo onklaar maakte.

In tegenstelling tot eerdere ‘droge’ gesprekken van Neil Armstrong en Edwin Aldrin van Apollo 11, zorgde Charles Conrad van Apollo 12 voor een luchtige sfeer door af en toe wat te zingen. Hoewel het op aarde vooral als neuriën klonk, was hij de eerste die zong op de maan.

Vijf dagen later, op 24 november landden de astronauten veilig op aarde, in de Stille Oceaan.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer