Johnson: VK wil 13 miljard euro in groene projecten steken
Het Verenigd Koninkrijk wil tot in 2030 12 miljard pond (zo’n 13,4 miljard euro) in groene projecten investeren. Premier Boris Johnson komt woensdag met een tienpuntenplan dat ervoor moet zorgen dat het land na de EU-uittreding binnen enkele decennia klimaatneutraal wordt. „Ook nu dit jaar anders is verlopen dan aanvankelijk was verwacht, ben ik onze ambitieuze plannen niet uit het oog verloren”, aldus Johnson.
De kern van het verduurzamingsplan draait om elektrisch vervoer en de bouw van windmolenparken in zee. De investeringen moeten in verschillende branches tot een kwart miljoen extra „groene” banen leiden, vooral ver buiten Londen. Johnson noemt zijn plannen voor verduurzaming een „groene industriële revolutie”.
De regering wil zo ook de regionale verschillen in levensstandaard rechttrekken. De levensstandaard is in het noorden van het Verenigd Koninkrijk beduidend lager dan in het zuiden.
Vanaf het jaar 2030 is de verkoop van nieuwe diesel- en benzinevoertuigen verboden. De verkoop van hybride auto’s blijft tot 2035 toegestaan. Johnson hoopt zo de Britse industrie voor elektrische auto’s aan te zwengelen.
Voor de oplaadinfrastructuur is binnen het plan zo’n 1,3 miljard pond uitgetrokken. De pot voor subsidies die Britten moeten overtuigen om een milieuvriendelijke auto aan te schaffen, bevat bijna 600 miljoen pond.
Daarnaast komen er projecten voor de opslag van CO2 en het gebruik van waterstof om bijvoorbeeld woningen te verwarmen. De Britse industrie verwelkomde de plannen en zei dat deze veel investeringsmogelijkheden in het gehele land kunnen aanjagen.
Het geld voor de plannen moet onder meer worden opgehaald via ‘groene’ staatsobligaties, leningen die uitsluitend worden gebruikt voor investeringen in duurzame projecten. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een „wereldleider” moet worden op het gebied van groene financiering.