Nieuwe alcoholwet vanaf juli: boete voor drank kopen voor jongere
De nieuwe alcoholwet zal een half jaar later ingaan dan gepland, op 1 juli 2021. Dat kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet, die de drank- en horecawet vervangt. De nieuwe wet regelt onder meer dat ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, strafbaar zijn. Ook vrienden die al wel achttien jaar zijn en datzelfde doen, riskeren een boete.
Blokhuis vindt deze stappen noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. „Zeer teleurstellend”, vindt Blokhuis. Ook blijkt uit onderzoek „dat 97 procent van de jongeren de drank krijgt via ouders of oudere vrienden”. Achter de voordeur kan dit niet strafbaar worden gesteld maar in de horeca wel. Voorheen zou alleen de barman of horecaondernemer een boete hebben gekregen. Blokhuis wil met de regel ook bereiken dat ouderen zich meer bewust ervan worden dat ze kinderen geen drank geven. De hoogte van de boete is nog niet bepaald.
Daarnaast komt er meer controle op de leeftijdsgrens bij het online kopen van alcohol en bij de bezorging ervan aan huis. De manier waarop wordt verder onderzocht. Een pakket met alcohol mag straks in ieder geval niet meer bij de buren worden afgeleverd, aldus Blokhuis. Verder mogen prijsstunts in winkels met alcohol niet meer dan 25 procent van de prijs bedragen.
De scherpere regels vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat Blokhuis eerder afsloot met meer dan zeventig organisaties. Doel daarvan is om het overgewicht, drankgebruik en roken terug te dringen. Vooral zwangeren en jongeren moeten worden behoed voor alcohol, omdat die schadelijk is voor het ongeboren kind en voor de hersenen van jongeren.
Ook over de hele linie moet alcoholgebruik en zeker drankmisbruik worden teruggedrongen, vindt Blokhuis. Hij verwees naar een advies van de Gezondheidsraad „dat stelt dat niet-drinken de norm moet zijn en dat per dag één drankje het maximum moet zijn”.
Buiten de deur moet drank alleen in kroegen, restaurants en hotels te nuttigen zijn. Wijntjes of andere drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze. Hij is tegen een PVV-voorstel om dit soort lichte versnaperingen hier beperkt toe te staan voor de gezelligheid aan het eind van de dag. Het gaat er volgens Blokhuis juist om het aantal punten waar alcohol wordt verstrekt, te verlagen.
Aan happy hours in de horeca verandert nu niks. Enkele jaren geleden kregen gemeenten de mogelijkheid dit te verbieden. De helft van de gemeenten doet dit nu, maar de rest niet. Een voorstel van de SP om dit aan alle gemeenten op te leggen, vindt Blokhuis nu niet nodig.