Studio SGP over thema leven
Een deel van de SGP-achterban had de uitzending op het vaste tijdstip van half acht op vrijdagavond al gevonden. In de eerste uitzending van het nieuwe fenomeen Studio SGP vervolgt de SGP haar digitale campagne. Presentator Jacques Rozendaal (oud-voorzitter SGP-jongeren) ontvangt elke vrijdagavond gasten die belangrijke verkiezingsthema’s voor de SGP in het praatprogramma met hem bespreken.
Het praatje bij de koffie, de persoonlijke ontmoeting mist Kees van der Staaij wel aan deze campagne. Als het aan campagneleider André Flach ligt, gaan we de mensen weer opzoeken als dat enigszins kan. Voorlopig dwingt het coronavirus ons er echter toe om de mensen digitaal op te zoeken.
Politieke actualiteit
De politieke actualiteit van de achterliggende week ging over het verbod op vuurwerk en de discussie rond de vrijheid van onderwijs. Voor de SGP was de presentatie van het verkiezingsprogramma en de conceptkandidatenlijst op 9 november een belangrijk moment.
“In vertrouwen”
“Wat een verbazingwekkend motto in een tijd van wantrouwen en onzekerheid.” Van der Staaij licht toe dat deze hoopvolle verkiezingsslogan er is gekomen vanwege het vertrekpunt dat de SGP wil hebben. “Het is immers God die regeert!”
Florian in z’n Eendje
De uitzending krijgt een intermezzo door de rubriek ‘Florian in z’n Eendje’. Naar buiten in coronatijd vraagt een andere aanpak: ga liever alleen. En daarom rijdt Florian Pronk in z’n Eendje (de bekende Citroën) door Nederland. Bij de eerste stop wordt op het SGP-partijbureau een nieuw SGP-mondkapje gepast en later op het Binnenhof ontmoeten we daar een aantal vaste SGP-bewoners.
Week van het Leven
Teruggekomen in de studio heeft de campagneleider plaatsgemaakt voor de themagast Deborah Smit. Zij is ervaringsdeskundige als het gaat om een ongewenste zwangerschap, die gelukkig niet in een abortus is geëindigd. Deborah vertelt over haar ervaringen vanaf het moment dat ze ontdekte dat ze zwanger was. Ze had meer moeite met de situatie dan met het kindje zelf. Ze ondervond een gebrek aan goede begeleiding in het hele proces. Ook werden de voorgeschreven procedures bij de abortuskliniek niet goed gevolgd. “Is het ook geen goed idee om een echo verplicht te stellen”, oppert Deborah?
Van de uitslag van een zwangerschapstest ervoer ik niet de aanwezigheid van menselijk leven die ik wel ervoer toen ik de echo eenmaal had gezien.
Kees van der Staaij heeft er zijn Kamerzetel voor over als hij met dat offer de abortuswet zou kunnen afschaffen. Maar het liefst heeft hij extra zetels voor de SGP, want dat geeft meer hoop op beschermwaardigheid van het leven. De diepste grond voor hoop ligt in wat Kees van der Staaij leest uit Psalm 139: “Uw ogen hebben mijn ongevormden klomp gezien”. Met die wetenschap kan Nederland in vertrouwen de toekomst tegemoetzien.