Onbegrip rond een ongeluk
Het afschuwelijke verkeersongeluk van afgelopen zondag op de A35, waarbij vijf jongeren uit Zeewolde het leven verloren, heeft deze week heel wat gemoederen bezig gehouden. En juist op een dag als zaterdag is het van belang er nog eens bij stil te staan. Want ook vanavond en komende nacht zullen weer tal van jongeren met hun auto’s over de wegen razen, op weg naar uitgaansgelegenheden, of naar huis terugkerend. Hoeveel invloed zal het ongeluk op de A35 hebben op het rijgedrag van al die jongeren? Van de ramp-auto van zondag was bekend dat hij met veel te grote snelheid uit de bocht was gevlogen. Zijn daar op de dagen erna ook lessen -al dan niet stilzwijgend- uit getrokken?Twee dingen vielen in dit verband op toen er deze week gerouwd werd om de omgekomen jongeren. Zo was er in Zeewolde een spontaan georganiseerde stille tocht, waarbij tientallen jongeren hun omgekomen vrienden herdachten. Nu zijn stille tochten een typisch verschijnsel van de jaren ’90, waarin mensen eerst en vooral hun verontwaardiging en machteloosheid uiten ten opzichte van zinloos geweld. Dan hebben we het over mishandeling met dodelijke afloop van bijvoorbeeld een volkomen onschuldige voorbijganger op straat. Zo zal de naam van Meindert Tjoelker wel altijd aan het fenomeen stille tocht verbonden blijven.
En nu was daar ineens in Zeewolde een stille tocht voor verkeersslachtoffers - misschien was het wel de eerste in Nederland. Alsof ook hier sprake was van een dader-slachtofferrelatie, en van zinloos geweld.
Afgelopen donderdag, tijdens de door de gemeente Zeewolde georganiseerde rouwplechtigheid, werd meer duidelijk over hoe nabestaanden de dood van de vijf jongeren hadden ervaren. Onbegrip was het sleutelwoord. En dan vooral onbegrip over de onveilige verkeerssituatie op de A35 ter hoogte van Almelo. Er klonken zelfs verwijten richting autoriteiten omdat de situatie ter plekke was zoals ze was. En er werd tamelijk suggestief gesproken over een ongeval dat mogelijk te voorkomen was geweest. Dat jongeren zo spreken, vooruit, daar zijn ze jong voor. Maar dat ouderen zich zo uiten -zoals op de bijeenkomst van donderdag gebeurde- dat is onbegrijpelijk. Natuurlijk valt er soms wat te verbeteren aan de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld bij werkzaamheden.
Maar bij het ongeval van zondag op de A35 was er iets heel anders aan de hand. Daar wreekte zich de levensstijl van zogenaamd moderne jongeren, tot uiting komend in uitgaansgedrag dat uitermate riskant is. Iedereen weet daarvan, maar het wordt als een taboe-onderwerp verzwegen. Of komt het doordat deze levensstijl al zo gewoon is geworden, dat niet eens meer opvalt hóé riskant ze is?
Intussen geven we bij een afschuwelijk ongeluk als op de A35 de weg de schuld. Nog even, en Rijkswaterstaat krijgt de opdracht om uit aIle wegen de bochten te verwijderen. Kennelijk zien we dat liever gebeuren dan dat we die extatische uitgaanswereld van nachtelijk vertier, drank, drugs en harde beat eens openlijk aan de kaak stellen. Nogmaals: dat we jongeren zo aan hun lot overlaten en hun gedrag zelfs stimuleren. Dát zou op onbegrip moeten stuiten.