Groeiherstel met horten en stoten
Het door de export gedreven groeiherstel in Europa hapert. Dit komt doordat de groei van de Amerikaanse economie afzwakt en natuurlijk door de dure olie.
De prognoses voor de bedrijfswinsten wijzen voor 2005 op een groeiafzwakking. Reden om afscheid te nemen van aandelen is dit echter niet.
De ontwikkelingen op de aandelenmarkten worden al geruime tijd gedomineerd door de steeds verdere stijgende olieprijs. Wat de consument extra moet uitgeven aan benzine, kort hij op zijn andere bestedingen. Ondernemingen kunnen hun hogere energiekosten niet altijd doorberekenen in de afzetprijzen, waardoor de winsten worden aangetast. En als deze onder druk staan, worden investeringen al gauw uitgesteld.
Enkele maanden geleden gaf ik op deze plaats nog aan dat het effect van de olieprijsstijging niet overdreven mag worden, maar in de tussentijd is de olieprijs nog veel verder opgelopen. De gepubliceerde macro-economische cijfers geven aan dat de economische groei wordt afgeremd. Net als andere banken heeft Effectenbank Stroeve de groeiprognoses voor volgend jaar dan ook enigszins neerwaarts bijgesteld.
Is dat nu verontrustend voor beleggers in aandelen? Krijgen we te maken met een hernieuwde recessie en gaan de aandelenindices weer omlaag? De kans hierop is klein. Wat betreft de economische ontwikkeling kan gesteld worden dat er wereldwijd sprake is van een overgangsfase, die schoksgewijs verloopt.
In de Verenigde Staten nemen de monetaire en fiscale impulsen die zijn gegeven om uit de recessie te komen, af en de economie moet nu op eigen kracht verder. Dit houdt onder meer in dat de particuliere consumptie afhankelijker is geworden van de loonontwikkeling. De motor hierachter, een herstel van de arbeidsmarkt, is tot dusver nog zwak, doordat ondernemers in het huidige onzekere klimaat (dure olie!) terughoudend zijn met het aannemen van nieuw personeel. Op grond van positieve vooruitblikkende indicatoren denken wij echter dat de banengroei de komende kwartalen alsnog zal aantrekken. Een lichte groeiafzwakking van de economie is in de zomer ingezet, maar voor 2005 mag -als de arbeidsmarkt aantrekt- worden uitgegaan van een nog altijd vrij stevige groei van circa 3,5 procent.
Europa loopt qua conjunctuur achter de VS aan en kampt met structurele zwaktes zoals een inflexibele arbeidsmarkt en een lagere productiviteitsgroei. De groei wordt nog steeds gedragen door de export. De groeiafzwakking in de VS heeft hierdoor een relatief grote invloed en er kan gesproken worden van een onderbreking van het groeiherstel in Europa. Wij denken echter dat deze tijdelijk is en dat later in 2005 de groei weer gaat aantrekken. De overgang die de Europese economieën nu doormaken van een door de export geleide eerste fase van herstel naar een aantrekkende groei als gevolg van sterkere binnenlandse bestedingen, verloopt met horten en stoten. De kans is echter klein dat het herstel afknapt, terwijl de Amerikaanse economie nog steeds behoorlijk groeit en in China de ’boom’ ook nog steeds niet of nauwelijks afzwakt. Al met al is volgend jaar een groei van circa 2 procent haalbaar voor de eurozone.
De winstontwikkeling in het bedrijfsleven moet naar onze mening evenmin al te somber worden ingezien. Een afzwakking van de groei van de winst per aandeel (wpa) is niet vreemd na twee jaren van zeer hoge groei volgend op de recessie van 2002. De wpa-groei was zo hoog doordat veel bedrijven kostenbesparingen doorvoerden. Inmiddels moet de winstgroei voornamelijk komen vanuit de omzetgroei. De verwachte groei van de wpa van een kleine 10 procent is dan allerminst zwak .
Als men belegt in aandelen in die sectoren van de economie die het de komende tijd goed zullen doen en profiteren van hoge groei elders in de wereld, zijn aantrekkelijke rendementen zeker haalbaar. Mijn sectortips: producenten van kapitaalgoederen en basismaterialen.
voetnoot (u17(De auteur is beleggingsstrateeg bij Effectenbank Stroeve.