Door lockdown minder vals geld in omloop
Het aantal valse eurobiljetten is in Nederland in de eerste helft van het jaar sterk gedaald, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Door lockdownmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus rekenden veel minder mensen aan de kassa af, waardoor er ook minder nepbriefjes in omloop waren.
In de eerste zes maanden van het jaar werden 15.700 vervalste biljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 23 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal, tijdens het hoogtepunt van de lockdown in Nederland, daalde de hoeveelheid valse biljetten zelfs met 47 procent. De afname van het vervalste geld houdt daarmee gelijke tred met de daling van het aantal contante betalingen. Cashbetalingen aan de kassa halveerden volgens DNB aan het begin van de coronacrisis, maar herstellen zich volgens de centrale bank weer langzaamaan.
DNB gaat ervan uit dat het totale volume vals briefgeld vrijwel gelijk is aan het aantal onderschepte nepbriefjes. Al het geld dat in omloop is, wordt namelijk vroeg of laat door controleapparatuur gehaald. Het 50 eurobiljet is verreweg de populairste coupure om te vervalsen. Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, 25 miljard in totaal, is de kans dat je nepgeld in handen krijgt volgens DNB erg klein.