Veel kleine betogingen in Duitsland tegen coronamaatregelen
In heel Duitsland hebben zaterdag betogingen plaatsgevonden tegen de coronamaatregelen. Het ging volgens Duitse media veelal om kleine bijeenkomsten die zonder noemenswaardige incidenten verliepen. In Berlijn waren enkele tientallen demonstraties aangemeld en waren 1100 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.
Slechts een bijeenkomst in de hoofdstad moest vroegtijdig worden beëindigd omdat er te veel mensen op af waren gekomen. In Berlijn mogen volgens de geldende coronamaatregelen niet meer dan vijftig mensen bijeenkomen. Agenten deelden op het plein Am Grossen Stern enkele boetes uit aan mensen die hun aanwijzingen niet wilden opvolgen. Enkele betogers werden kort vastgehouden om hun identiteit te controleren, twitterde de politie.
In Berlijn protesteren al twee maanden groepjes mensen tegen inperking van de grondrechten vanwege de coronamaatregelen. Onder de tegenstanders bevinden zich veel complotdenkers en rechts-populistische betogers.
Van de in München aangekondigde demonstratie voor Vrijheid, Grondrechten en Zelfbestemming kwam weinig terecht door het slechte weer. Kort voordat deze zou beginnen op de Theresienwiese trok een zware onweersbui over het terrein. De betoging werd afgeblazen, aldus de krant Bild.
Ook in Neurenberg en Kempten was het weer slecht en stelden de aangekondigde protesten niet veel voor. In beide plaatsen ging het om niet meer dan enkele demonstranten. In Gummersbach in Noordrijn-Westfalen verzamelden zich een zestigtal mensen.
Zondag staat nog een demonstratie van de AfD in Stuttgart op het programma. Een gerechtshof in de deelstaat Baden-Württemberg gaf daar zaterdag toestemming voor na een verbod door de gemeente. Wel zijn er strenge voorwaarden gesteld. Zo mogen bijvoorbeeld niet meer dan honderd mensen deelnemen.
In Duitsland is 23 mei de dag van de grondwet. Bondskanselier Angela Merkel greep die aan om opnieuw aan te geven dat de coronamaatregelen inderdaad een „beproeving” zijn voor de democratie maar verdedigde ze tegelijkertijd. Ze zei de zorgen van burgers te begrijpen „maar ze zijn noodzakelijk, en dat hebben we ook altijd onderbouwd omdat we ons verantwoordelijk voelen voor de waardigheid van mensen, zoals het ook staat in artikel 1 van onze grondwet”.
De voorzitter van het Duitse Constitutionele Hof, Stephan Harbarth, stelde zaterdag tevreden vast dat de grondwet ook in deze tijden van pandemie standhoudt en zijn nut bewijst. „Corona werpt veel grondwettelijke vragen op. Maar de huidige situatie toont dat de grondwet ook in deze moeilijke perioden een voortreffelijk raamwerk is.”