Handelsoorlog slecht voor wereldeconomie
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is de laatste weken verder geëscaleerd en dat is slecht voor de wereldeconomie.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vreest dat de situatie het sentiment van bedrijven en financiële markten aanzienlijk zal aantasten en zo het verwachte herstel van de mondiale groei in de tweede helft van dit jaar in de weg zit.
Nog maar enkele weken geleden leek het einde van de handelsvete nabij, door berichten dat China en de VS bijna zover waren dat ze een handelsdeal konden tekenen. Maar begin deze maand besloot president Donald Trump de druk op te voeren door een nieuwe reeks importheffingen op te leggen. Ook zei hij dat de Chinezen zich niet aan bepaalde afspraken zouden houden. Zoals verwacht sloeg China terug door op zijn beurt nieuwe tarieven aan te kondigen voor miljarden aan Amerikaanse goederen.
Consumenten in China en de VS zijn zonder meer de dupe, constateert hoofdeconoom Gita Gopinath van het IMF in een blog. Ze heeft allerlei gegevens over de prijzen van producten bij importeurs naast elkaar gehouden. En wat bleek? In de basis, dus exclusief de hogere importtarieven, zijn de prijzen van ingevoerde producten vrijwel hetzelfde gebleven. Dat betekent dat bedrijven de heffingen voor een groot deel doorberekenen aan de consument.
Zat
Veel bedrijven zijn de handelsoorlog meer dan zat. De Amerikaanse bierbranche klaagde vrijdag dat het beleid van president Trump de sector tienduizenden banen kost.
’s Werelds grootste containervervoerder A.P. Møller-Maersk heeft bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers gewaarschuwd voor „aanzienlijke onzekerheid” vanwege escalerende handelsspanningen. Het Deense bedrijf vreest dat de nieuwe importheffingen een rem zetten op aantallen vervoerde goederen.